2023. október 21., szombat

Horgolt kendő kezdőknek

Kendőt horgolni jó! Már többször leírtam ezt, és azért, hogy aki eddig nem mert belevágni, kedvet kapjon, hoztam egy nagyon egyszerű kendőt.

Horgolt kendő kezdőknek

Mit kell tudni hozzá? Láncszemet és egyráhajtásos pálcát. 

A minta egy soros, ami azt jelenti, minden sorban ugyanaz a minta.

A kendő méretét könnyű változtatni, kisebb kendőhöz kevesebb sort, nagyobbhoz több sort kell horgolni. Arra figyelj, hogy minél hosszabb egy sor, annál több fonalat eszik, ami azt jelenti, ha egy gombolyag fonalból X sort tudsz horgolni, a következő gombolyagból ennél jóval kevesebbet.

A bemutatott kendő Schachenmayr Soft&Easy color fonalból készült. Egy gombolyagos, a gombolyag 100 gramm.

A kendő mérete: szárnyfesztáv 120 cm, magasság 53 cm.

Ez a méret fektetve, blokkolás és nyújtás nélkül értendő. Felvéve azonnal nagyobb.

Néhány szót a tűméretről. Egy kendő akkor szép, ha puha, lágy, ha van esése. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a fonalhoz ajánlott tűméretnél nagyobb méretű horgolótűvel dolgozunk. Ehhez a fonalhoz 4 mm-es horgolótűt ajánlanak. Én a kendőt 7 mm-es tűvel horgoltam. 

A kendőt gyorsan meg lehet horgolni, hiszen minden sor egyráhajtásos pálcákból áll, a sorok elején, végén és közepén szaporítunk. 

Egyszerű öltés, színes fonal

A színes fonalnak köszönhetően fel sem tűnik, hogy csupa egyráhajtásos pálcát látunk, a színekre figyelünk. A horgolás is szórakoztatóbb, várja az ember a következő színt, figyeli, vajon hány sor jön ki egy színből, később meg azt, vajon egy szín elég lesz-e egy sorra. 

Megjegyzések

  • A kendőt oda-vissza haladó sorokkal horgoljuk.
  • A sorok elején a 3 láncszemet pálcának tekintjük. A sorok elején az előző sor utolsó pálcájára öltjük az első egyráhajtásos pálcát. 
  • A sorok végén az utolsó két pálcát az előző sor láncszemei közül a legfelsőbe öltjük.

A kendő horgolása

4 láncszem.

1. sor: 3 egyráhajtásos pálca az első (tűtől legtávolabbi) láncszembe, 3 láncszem, 4 egyráhajtásos pálca ugyanebbe a szembe. (Összesen 8 pálcánk van.)

2. sor: 3 láncszem, az első pálcára 1 egyráhajtásos pálca, az egyráhajtásos pálcákra 1-1 egyráhajtásos pálca. A 3 láncszemes ívbe 1 egyráhajtásos pálca, 3 láncszem, 1 egyráhajtásos pálca. Az utolsó előtti pálcáig minden pálcára 1 egyráhajtásos pálca, az utolsó két pálcát a forduló láncszemekből a legfelsőbe öltjük.

A 3. sortól kezdve a 2. sort ismételjük.

Az én kendőm 28 soros, ennyi telt ki a 10 dkg fonalból.

Amikor látod, hogy már kevés fonalad van, csak akkor kezdj bele a következő sorba, ha úgy tűnik elég lesz az egész sorra. 

Ha még egy gombolyagot rászánsz, nagyobb kendőd lesz, és esetleg feldobhatod rojtokkal is. Rövidebb vagy hosszabb rojtok lehetnek. Ha rojtoznám, és úgy válogatnám össze a rojthoz a szálakat, hogy mindegyik rojt többszínű legyen. A rövid rojtokat sűrűn helyezném el, a hosszúakat jó ritkán.

Választhatod azt is, hogy a háta közepére teszel egy dundi bojtot. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése