2023. október 18., szerda

Babatakaró c2c mintával

 A corner to corner technikában az a legjobb, hogy egyszerre csak apró részeket horgolunk, elmaradnak a végeláthatatlannak tűnő sorok. Persze ez csak a látszat, hiszen még hosszabb soraink is vannak, mint amilyen hosszú a takaró, de ezért kárpótolnak a sokkal rövidebb sorok.

Corner to corner minta

Ha még nem hallottál erről a technikáról: azt jelenti, saroktól sarokig horgolunk. Vagyis a munkát mondjuk a jobb alsó saroknál kezdjük, és haladunk átlósan addig, ameddig el nem érjük a bal felső sarkot. A munka elején és végén rövidek a sorok, nagyon látványos a haladás, aztán a hosszabb soroknál lelassulunk, de amikor már az utolsó részhez érünk, ismét gyors a munka.

A sorokat apró kis négyszögekből alakítjuk ki, egyszerre csak ezen a 3 láncszem magasítás plusz 3 egyráhajtásos pálca egységen dolgozunk. 

Leírva kicsit bonyolultnak tűnik, de ha elolvasod ezt és ezt, akkor talán könnyebb lesz elképzelni.

Az pedig nem kétséges, hogy egyszer ki kell próbálni!

Ezzel a technikával készíthetünk sálat, stólát, háromszögletű kendőt (ez a legkönnyebb), és persze párnát, takarót is. 

Babatakaró C2C-vel horgolva

Az itt látható babatakaró kb 85 cm X 85 cm. Alize Baby Best fonalból készült, 40 dkg, 4 mm-es tűvel.

Szinte az összes fonal elfogyott, pár méter maradt csak. A színkódja 450. Szerintem ez a legszebb törtfehér/vajszín az Alize-nél. Nagyon hasonlít a 62-es árnyalatra, olyannyira, hogy egyszer sikerült meggyőznöm magam, hogy ezt azzal horgolom. 8 hosszú sor és 10 óra elteltével konstatáltam, hogy itt bizony van színeltérés. Amikor a gombolyagot a takaróhoz tettem, azonosnak tűnt. Persze ez este volt energiatakarékos izzók fényében. Másnap a nappali fényben azonnal kiugrott az eltérés. 

Mi a tanulság? Ne győzd meg magad arról, hogy valami másként van, mint ahogy tudod, valamint az, hogy mindig írd fel, milyen fonal, milyen színkódú változatát használod, mekkora tűvel. Én ezt mindig mindenkinek elmondom, én persze nem mindig tartom be, így most kb 2 órányi munkát kellett lebontani. 

A takaró széle kapott egy kis körítést, egy sor egyráhajtásos pálca, majd fordulás után egy sor rövidpálca, ismét fordulás, az utolsó sorban rövidpálcák, és minden 6. szemre egy rövidpálca, két láncszem, egy rövidpálca került. 

A takaró széle

Amikor ilyen mintájú valamit horgolsz körbe, vigyázz, hogy minden kis négyszöghöz ugyanannyi pálcát horgolj. Az első oldallal nincs gond, de lesz olyan oldal, ahol a pálcák másként állnak, ott érdemes odafigyelni, mert annyira nem adja magát.

Hogyan készül a takaró?

A C2C minta úgy néz ki, hogy 6 láncszem, a tűtől számított 4. Láncszembe 1 egyráhajtásos pálca, majd a maradék két láncszembe is 1-1 pálca. Ez egy kis négyzet.

A folytatásban az előbb leírt módon készítjük a kis négyzeteket a sorok elején.

Az összekapcsolás mindig a láncszemívbe történik, utána 3 láncszem, és 3 egyráhajtásos pálca ugyanebbe a láncszemívbe.

Tehát az egyik saroknál egy kis négyzettel kezdünk, és minden sor elején egy újabb négyzettel kezdjük a sort. Így minden sorban eggyel több négyzetünk lesz. Ezt a szaporítást addig folytatjuk, ameddig el nem érjük a kívánt szélességet. Jelen esetben egy négyzet alakú takaróról van szó, tehát addig szaporítottam, ameddig a háromszög két rövidebb oldala el nem érte a kb 80 cm-t. Ettől kezdve minden sor elején fogyasztottam, a sorok végén pedig nem horgoltam az utolsó négyzet tetejére.

Amikor elfogytak a négyzetek, a fentebb már leírt módon meghorgoltam a 3 soros szegélyt.

Felteheted a kérdést, a méretnél miért csak kb-t írok? Ez a minta elég rugalmas, és ha kicsit meghúzod, akkor nagyobbnak méred az oldalak hosszát.

Ha most ismerkedsz a technikával, és esetleg fentebb nem kattintottál át a javasolt helyekre, akkor itt tedd meg.

https://tanulj-horgolni.blogspot.com/2015/09/corner-to-corner-technika.html

https://tanulj-horgolni.blogspot.com/2015/10/corner-to-corner-technika-negyszogek.html

https://tanulj-horgolni.blogspot.com/2018/09/a-corner-to-corner-technikarol.html

Ez a takaró egyszínű, de csíkozhatod is, illetve használhatsz színátmenetes fonalat. A munka irányából következően a csíkok harántirányúak lesznek!

Sokféle grafikát találhatsz a c2c technikához, ekkor különböző formákat tudsz kialakítani a kis négyszögekkel. Ezek elkészítése nehezebb, nagy odafigyelést kíván, de igazán különleges lesz az elkészült párna, takaró.

Itt láthatod a macis takarómat. :-) https://tanulj-horgolni.blogspot.com/2017/01/macis-takaro.html 

Elsőre talán bonyolultnak tűnik a c2c, de később rájön az ember, hogy ugyanazt a kis négyszöget ismétli, a szaporítás, fogyasztás mikéntje is azonos mindig. Így kiderül, nem is olyan nehéz ez.

Próbáld ki!

Jó horgolást!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése