2015. március 14., szombat

Tuniszi horgolás - kezdősor és alapöltés

A tuniszi horgoláshoz nem jó a normál hosszúságú horgolótű, ezt már tisztáztuk. Ha van régebbi, vagy akár újabb alumínium horgolótűd, aminek nincs nyele, és legalább 15 cm hosszú, (a régiek ennél hosszabbak) akkor egy kisebb próbadarabon elkezdhetsz gyakorolni.
Tuniszi horgolótűt itt is találsz

Fontos tudni:
  • A tuniszi horgoláshoz vastagabb tűt használunk, mint ami a fonalhoz ajánlott. 1-2 mm-rel nagyobbat.
  • A tuniszi horgoláshoz úgynevezett tuniszi horgolótű szükséges, már ez is sokféle változatban létezik, a lényeg az, hogy hosszabb, mint amivel általában dolgozni szoktál.

Láncszemsorral kezdjük a tuniszi horgolást is, és az első odafelé haladó sorban felszedjük a szemeket. A visszafelé haladó sorban horgoljuk le ezeket.
Tehát a tuniszi horgolás egy sora tulajdonképpen két részből áll. Egy odafelé haladó sor, ekkor kerülnek a tűre a hurkok, és a visszafelé haladó sorból, amikor a tűn egyre kevesebb szem lesz, mire a sor végére (elejére) érsz, ismét csak egy hurok van a tűn.


A visszafelé haladó sornál az első hurkot egymagában horgolod le, mondhatjuk úgy is, készítesz egy láncszemet, (szélszemet), a lényeg az, hogy ez az első hurok laza legyen. Ha jól meghúzod, hogy szép feszes legyen, akkor nem lesz szép a tuniszi horgolásod.
A továbbiakban mindig kettesével horgolod le a hurkokat. Tehát egy ráhajtás, és két hurkon húzod át a tűt. A tűn egyre kevesebb szem lesz. A sor végére egy marad.


Amikor visszaértél a kezdéshez, ismét felszeded a hurkokat.
A munka során az odafelé és visszafelé haladó sorokat ismétled.

Vigyázz! A tuniszi horgolásnál nem forgatjuk a munkadarabot!

(Majd később látod, vannak mindenre kivételek, de mi most az alapöltést tanuljuk.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése