2023. szeptember 19., kedd

Poháralátét, gyorsan elkészülő projekt, ami ajándéknak is alkalmas

Poháralátétről már írtam régebben is, de úgy érzem, ez egy olyan projekt, amiről többször is lehet beszélni.

Poháralátét

Ha a hasznosságot nézzük, azt mondom, poháralátétre szükségünk lehet, ha szoktunk a konyhán kívül is inni. Szerintem ilyen gyakran előfordul, és nem biztos, hogy minden szobaasztalnak jót tesz a forróság, vagy az esetleges vízcsepp. Szóval, poháralátét pedig kell! :-)

Ha a horgolás oldaláról nézem, akkor azt mondom, itt van egy apró projekt, aminek horgolása szórakoztató, gyorsan elkészül, számtalan variációt tudok elépzelni.

A poháralátétre elsősorban 100 % pamutfonalat ajánlok. A Catania fonal tökéletesen alkalmas a feladatra. Több mint 100 árnyalatban kapható, szép fénye van, a vastagsága is ideális. 2,5-3,5 mm közötti tűvel horgolhatod. 

Poháralátétek Catania fonalból

Ha vékonyabb tűt használsz (2,5 mm), akkor a kész darab eléggé merev lesz, nincs szükség semmilyen trükkre, hogy tartása legyen. Ha a 3,5 mm-es mérettel dolgozol, kicsit puhább lesz az alátét, de így is remekül alkalmas a feladatra.

Néhány hete elkezdtem poháralátéteket horgolni. Egy mintát használok, hiszen az elkészült darabok nem egy helyre fognak kerülni. 

Ha poháralátétet horgolsz, nem állsz meg egy darabnál. Egy szett lehet 4 vagy 6 darabos. A könnyebb használat miatt érdemes a szett darabjait eltérő színekből horgolni. Gondolj bele, ha mindenkinek ugyanolyan színű és mintájú a poháralátéte, nehezebben lehet meglelni a sajátunkat. 

Poháralátét leírása

1. kör: Varázskörrel kezdünk, 3 láncszem magasítás után 17 egyráhajtásos pálca. A kört hamispálcával zárjuk.

2. kör: 3 láncszem magasítás, a következő pálcára egyráhajtásos pálca, 2 láncszem. * A következő két pálcára egyráhajtásos pálca, 2 láncszem. *-tól ismételjük körben. A kört zárjuk.

3. kör: Hamispálcákkal elmegyünk az első 2 láncszemes ívig, 3 láncszem magasítás, 1 egyráhajtásos pálca, 2 láncszem, 2 egyráhajtásos pálca az ívbe. *2 egyráhajtásos pálca, 2 láncszem, 2 egyráhajtásos pálca a következő ívbe. *-tól ismételjük a körben. A kört zárjuk.

4. kör: 1 láncszem, rövidpálca az előző kör zárására. *A következő kétláncszemes ívbe 7 egyráhajtásos pálca, két pálcát kihagyunk, a következő pálcaközbe 1 rövidpálca. *-tól ismételjük a körben. Az utolsó rövidpálca helyett a kezdő rövidpálca tetejére hamispálcát öltve zárjuk a kört.

A szálat elvágjuk, a szálvégeket eldolgozzuk.

Ha a varázskör neked nem mond semmit, vagy nem tudod elkészíteni, 6-7 láncszemből kapcsolt gyűrűvel is kezdhetsz.

Egy gombolyag Catania fonalból, 3 mm-es tűvel nekem 9-10 darab poháralátét jött ki. 

Felteheted a kérdést, most akkor mennyi? Az egyik színből 10, a többiből már nem tudtam hozni ezt  a mennyiséget. Nem mindig horgolok egyformán, ha lazább a munka, nagyobbak az alátétek, és a tizedikre már nem volt elég a fonal.

Ötlet

Horgolhatod színesre is a darabokat, maradék fonalak elfogyasztására is remek ez a projekt. 

Kis színesek




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése