2023. szeptember 7., csütörtök

Horgolótű választás

 A horgolótűkről már írtam, a választáshoz néhány gondolat segítségként.

A fonalhoz megfelelő méretű horgolótűt használjunk. Ez eddig egyszerű, de kérdés lehet az is, milyen tű legyen az?


A vékony fonalakkal nincs probléma, tetszésed szerinti anyagból készült tűt választhatsz. Itt a kényelmi szempontok is kielégíthetők, választhatunk nyeles vagy nyél nélkülit, műanyagot, fémet, fát, ergonomikusat.

A vastag fonalak esetében, már arra is kell figyelni, hogy a tű strapabíró legyen, tehát ne törjön le a feje munka közben. 

A pólófonalak, zsinórfonalak, makraméfonalak sokkal "erősebbek", mint a hagyományos kötőfonalak. Ezekhez fém tűt ajánlok. Az ergonomikus, műanyag tűk nem bírják a kiképzést, a nagy erőkifejtés során letörhet a fejük. Egy aluminium 10 mm-es horgolótűvel ez ritkábban történik meg.   

A vékonyabb tűknél előfordul, hogy elgörbülnek. Akár nyeles, akár nyél nélküli tűről van szó. A kéz melege, a szoros horgolás egyránt okozhatja. 

Ha gyakran elgörbül a tűd, gondolj arra, esetleg nagyobb tűvel kellene dolgoznod, hogy ne legyen olyan szoros a munka. 

A fából készült tűk nyél nélküliek, sokan kedvelik, hogy melegebb a tapintásuk, mint a fém tűké. Tapasztalatom szerint a fa tűn másképp csúszik a fonal, mint a fém tűn. Persze az is lehet, türelmetlen vagyok, és nem horgoltam még egyik fa tűvel sem annyit, hogy már jól csússzon rajta a fonal. 

A különböző horgolótűknél egyaránt azt tapasztalom, hogy új korukban nem csúsznak olyan jól, mint amikor már bejáródtak. Ezért van, hogy az embernek van 1-2 kedvenc tűje, ami igazn könnyedén siklik a fonalon. Nekem is vannak kedvenceim, és még azt sem mondhatom, mind ugyanolyan anyagú. 

Az egyik teflonos aluminium tű, több mint 20 éves, már magától tudja a járást. A másik kedvencem a 6 mm-es Prym ergonomikus, ami szintén több éve szolgál, akkor vettem, amikor megjelentek ezek a tűk. Kedvenceim még a puha nyelű alu tűk, bevonat nélkül.  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése