2023. szeptember 14., csütörtök

Horgolás pólófonallal - kezdőknek

 A pólófonal egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ha még nem ismered, röviden arról, mi is ez. 

Loop'ncraft pólófonal 

A pólófonal sokkal vastagabb "fonal", mint amilyet például ruhadarabok, vagy kiegészítők készítésére használunk. Idézőjelbe tettem a fonal szót, mert igazából a pólófonal nem fonal. A hivatalos magyarázat az, hogy szabászati hulladék. Úgy képzeld el, hogy pamutdzsörzé anyagot keskeny csíkokra vágnak, a darabokat összecsomózzák, a keletkező fonalat meghúzzák, hogy a kelmecsík két széle bepöndörödjön. 

Ez a pólófonal. Amit szinte a legfontosabb tudni róla, az az, hogy kétszer ugyanolyat biztosan nem fogsz belőle venni. A másik nagyon fontos dolog az, hogy a pólófonal vastasága nem állandó. Gyakran egy gombolyagon belül is előfordulnak vastagabb és vékonyabb részek. A jobb minőségű pólófonalak általában egy gombolyagon belül azonos vastagságúak, viszont a csomók itt sem maradnak el. Szerencsére a csomókat jól el lehet rejteni a munka fonák oldalán.

Jó azt is tudni, hogy ha ugyanazon gyártó azonos nevű pólófonalából vásárolsz különböző színeket, ezek vastagsága sem lesz azonos. Sajnos. Mondhatjuk úgy, minden gombolyag más és más.

Remélem, még nem ment el a kedved attól, hogy pólófonallal dolgozz.

Nézzünk néhány előnyt!

  • A fonal vastag, ezért a munka gyors és látványos. 
  • Gyönyörű minták vannak, amikhez szinte csak a rövidpálcát kell ismerned, ennek különböző változataival sok szép dolgot tudsz készíteni.
  • Sokszor elegendő 8-10 kört horgolni, és készen is van egy projekt.

Vannak hátrányok is.

  • A vastag fonal miatt a nagyobb darabok elég nehezek lesznek.
  • A vastag fonallal való munka megterheli a kezet.
  • Nehéz a színes darabokhoz azonos vastagságú, nyúlású fonalakat találni.
A vastag fonalhoz vastag tű is kell. A fonalakra ráírt ajánlott tűméret ajánlás, nem kötelezően követendő utasítás. Ez mindig igaz, de ha pólófonallal dolgozol, akkor ezt sose feledd! 
Ahogy az előbb is írtam, a pólófonalak különböző gombolyagjai nagyon eltérőek lesznek. Azonos nevűé is. A rossz ebben az, hogy nem igazán tudod, mit fogsz kapni. Akkor sem, ha megnézed. 

Ahhoz, hogy lásd, mekkora tűre lesz szükséged, a fonalat meg kell kezdened. Kézbe kell fognod, és ki kell próbálni, mekkora tűvel lesz a legszebb a munka. Van, hogy az egyik gombolyaghoz 8 mm-es, a másikhoz 5-6 mm-es lesz jó. 

Ez azt jelenti, hogy 5-10 mm közötti tűket kell beszerezned, ha pólófonallal akarsz dolgozni.  
Az sem mindegy, milyen anyagúak a horgolótűk. Én nem javaslom senkinek, hogy pólófonalhoz Prym ergonomikus horgolótűt használjon. Ezek nagyon jó, kényelmes fogású tűk, viszont műanyagból készültek, ezért a vastag, erős pólófonal letörheti a fejét. Aluminium tűk a legjobbak erre a célra. 
Ha nézed a pólófonalas videókat, gyakran azt láthatod, hogy nyél nélküli alu tűvel dolgoznak. Igen, mert a nyélből is könnyen ki tudjuk tépni a tűt, amikor több hurkon akarjuk áthúzni, és ez csak nagy nehézségek árán sikerül. Nem azt mondom, hogy ne használj nyeles tűt, csak azt, jó, ha tudsz erről.

Mit horgolhatsz pólófonalból?
Pólófonalból horgolt doboz mintája


Tárolókat, dobozokat, táskákat készítenek főleg pólófonalból. De szőnyeget, illetve apróbb lakásdekorációt is horgolhatsz belőle. Ruhadarabokat nem készítenek pólófonalból.

Remek ajándékokat tudsz pólófonalból készíteni gyorsan. :-)

Jó munkát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése