2019. július 1., hétfő

Könnyű nyári sál, egyszerű mintával

A nyári sálnak nem nagyon kell melegítenie, ezért vékony, nyári fonalból érdemes készíteni. Ez a sál is ilyen fonalból készült. A minta egyszerű, kezdők is meg tudják horgolni. Igen, itt is figyelni kell arra, hogy minden sorban ugyanannyi pálcát készítsünk, és a pálcák között a láncszemet is meghorgoljuk.
A sál elkészítésének időigénye nem túl nagy, néhány óra alatt elkészül. Ha lassan horgolsz, vagy megunod, és szünetet tartasz, akkor is egy hétvége elég lesz.

A színátmenetes fonalak előnye az, hogy ugyanolyan két darabot nem tudunk készíteni, és mintától, sor hosszúságtól függően alakulnak a csíkok.
A Bella fonalhoz 1-3 mm-es horgolótűt ajánl a gyártó, én 4 mm-es tűvel horgoltam. Ez egy könnyű nyári sál, aminél nem gond, sőt direkt jó, ha kicsit meg tud nyúlni, és szellősebb lesz.

Nyári sál Bella Batikból

Fonal, horgolótű


Ez a sál Alize Bella Batik fonalból készült, ami 100% pamut. A batikmintának köszönhetően a színek foltokban kerülnek elő, erre a festésre nem a szabályos csíkok a jellemzők.

Horgolótű: 4 mm

Mit kell tudni a sál meghorgolásához


  • láncszem
  • egyráhajtásos pálca

A sál méretei


  • 8 cm széles
  • 150 cm hosszú

Minta


A sál mintája nagyon egyszerű, semmi furfang nincs benne, a kicsit dülöngélő pálcák maguktól lesznek ilyenek.
A minta a következő: egy egyráhajtásos pálca, egy láncszem váltakozása. A következő sorban az egyláncszemes ívbe készítjük a pálcát, a pálcák felett lesznek a láncszemek.

Többféleképpen viselhető


Kezdés

22 láncszemmel kezdjük.

Első sor: a tűtől számított 4. láncszembe egy egyráhajtásos pálca, majd minden láncszembe egy egyráhajtásos pálca.

Második sor: 3 láncszem magasítás, egy egyráhajtásos pálca a következő pálcára, *egy láncszem, egy pálcát kihagyunk, egy egyráhajtásos pálca a következő pálcába. *-tól a sor végéig ismételjük.

Harmadik sor: 3 láncszem magasítás, egy egyráhajtásos pálca a láncszemívbe, *egy láncszem,  egy egyráhajtásos pálca a következő láncszemívbe. *-tól az utolsó láncszemívig ismételjük, egy láncszem, majd az előző sor magasításának tetejére egy egyráhajtásos pálcát öltünk.

A továbbiakban a harmadik sor mintáját ismételjük.

Kétszer nyak köré tekerhető a sál

A sálat olyan hosszúra készíted, amilyenre szeretnéd. A Bella Batik fonalból ehhez a mérethez nem kellett felhasználni a teljes gombolyagot.

A sál szélességét és hosszát szabadon változtathatod. Másfajta fonalból is jól néz ki.
Válassz egy fonalat és hajrá :-)

Jó horgolást!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése