2019. július 11., csütörtök

Felső, egészen más fonalból, mint az ajánlott

Évekkel ezelőtt mutattam egy tunikát. Itt olvasható a poszt: https://tanulj-horgolni.blogspot.com/2016/05/divatos-felso-hetvegi-projekt.html

Többféle fonalból horgoltam meg a modellt, de eddig mindig olyan vastagságúból, ami az eredetihez közel állt.

Most az jutott eszembe, nézzük meg, hogy mutat Catania fonalból.

Tunika Catania fonalból

Hogy a végén kezdjem, meglepően nagy lett, persze nem túlméretezett, mint az eredeti. Igazából azért próbáltam ki ebből a fonalból, hogy hátha kedvet kap valaki az elkészítéséhez, gyerek, vagy tini számára. A tunika két körlap, 15-15 sort (kört) kell csak horgolni, majd a két részt összehorgolni.

A minta egy Red Heart modell, itt tudod letölteni.

4 mm-es tűvel horgoltam. Két gombolyag Catania éppen határeset, 105 gramm, de tudjuk, a Catania esetén ez lehet, pont két gombolyag.

A kör átmérője 53-55 cm lett. A modell oversize, ezért inkább kis termetre ajánlom.

Horgolhatsz rá még néhány kört, akkor 3 gombolyagos a projekt, viszont 100 cm körüli mellbőségig biztos jó lesz.
A váll és oldal összehorgolásakor érdemes ellenőrizni a méreteket, főleg arra figyelj, hogy a nyakkivágásba beférjen a fej. Az oldalát érdemes hosszabban összehorgolni, mert a leírás szerinti karkivágás szinte derékig ér, persze az egész tunika nagyobb.

A leírás úgy mondja, körben haladunk összehorgoláskor, ahol nyitva kell maradnia a szélnek, ott csak az egyik darabot horgoljuk körbe. Ez annyira nem jó ötlet, illetve az eddigi fonalak egyikéből se nézett ki olyan nagyon jól, maximum volt olyan, aminél nem nagyon látszott a szél. A Cataniánál sajnos nagyon látszik, a rövidpálcákkal körülhorgolt részek nagyobbak lettek, ezt még én is át fogom horgolni, csak gyorsan meg akartam mutatni. :-)

Az eredeti leírást követtem mindenben, a fonalvastagságot és a tűméretet kivéve. Az eredeti körlap 30", vagyis kb.75 cm átmérőjű, ez jóval kisebb.

Hidd el, nem nehéz elkészíteni, 15 kör az eleje és ugye a háta is, és utána egy kis összehorgolás, és már el is készült. Egy hétvége elég hozzá, és nyáron, amikor nincs 30 fok, hanem csak huszonkevés, egy póló fölött remekül hordható.
A többi évszakban mellénynek is nevezheted, mert bármily meglepő, ezek a semmi kis felsők is melegítenek.

Próbáld ki! Jó horgolást!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése