2012. július 11., szerda

Horgoláspróba - felesleges?

A próbadarab készítéséről van szó.
Egy sálnál nem érdekes, hogy a pontos méret kijön-e vagy sem, egy pulóvernél viszont igenis az.
Nem csak a pulóvernél, hanem a sapkáknál, kalapoknál is.

Az, hogy tudunk kört horgolni, még nem garantálja a sikert. A fejfedőnk ettől függetlenül még lehet túl kicsi vagy túl nagy.
Mekkora az akkora?

A leírások zömében benne van, hogy hány szem és hány sor adta ki a leírás készítőjének a 10*10 cm-t.
Megadják a használt fonal nevét, és a horgolótű méretét is.

A fonal a legritkább esetben lesz ugyanaz, de próbálkozunk legalább azonos alapanyagút, és vastagságút választani.
A tűvel nagyobb szerencsénk van, ott csak a negyedes méretek hiányoznak.

Ha belegondolsz, teljesen természetes, hogy másik fonalból, esetleg nem is akkora tűvel, más eredményt kapsz a horgoláspróbánál.

Ekkor átszámolhatod, hogy mennyivel több vagy kevesebb szemmel kell kezdened a munkát ahhoz, hogy a ruhadarabod mérete az elvárásnak megfelelő legyen.
(Sokszor még a mintára is kell gondolnod, de most nem ez a lényeg.)

Szerinted miért írják oda a leírásokban csupa nagybetűvel, hogy: TAKE TIME TO CHECK YOUR GAUGE!

Azért, hogy csináld meg ezt az utálom feladatot, hogy ne a kész pulóveredet, mellényedet, sapkádat, kalapodat, vagy bármi mást kelljen lebontanod.

Ha neked több szem esik 10 cm-re, mint az eredeti, az azt jelenti, hogy ugyanazzal a szemszámmal kisebb lesz a műved, mint aminek a leírását követed. Lehet, hogy megoldható az egy számmal nagyobb méretű ruhadarab elkészítése, de mindenképpen számolj előtte, és hasonlítsd össze az eredményeket.
Osztol-szorzol, és látod, hány szemmel/pálcával kellene kezdened a te horgoláspróbád alapján. Ha majdnem ugyanaz az eredmény, mint az egy számmal nagyobb leírásban, akkor egyszerűen a nagyobb méretet készíted el. De ehhez a karkivágás magasságát, karöltő mélységét vállszélességet, és a többi méretet is egyeztetni kell.

Ha nem egyeznek a számok, akkor szépen mindent ki kell számolnod. Hány szemmel kezded, az hány mintaegység lesz, hanyadik sorban kezdődik a karöltő, mennyit kell fogyasztani, hol kezdődik és mekkora  a nyakkivágás, stb.

Felesleges munka?
Most lehet, hogy úgy érzed, de amikor a kész sapkád nem megy fel a fejedre, vagy ellenkezőleg, akkora lesz, mint egy lavór, és le kell bontanod, másképp fogsz gondolkodni. Ne is emlegessük azt az esetet, amikor egy kész pulóvert vagy kardigánt kell emiatt bontanod.

Azért azt megjegyezném, hogy ha idejében ellenőrző méréseket végeztél volna, akkor már hamarabb kiderült volna, hogy valami nem jó a méretezésben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése