2023. április 14., péntek

Takaró órák alatt - Puffy fonalból

 Már többször írtam a Puffy fonalról. Ha még nem láttad, akkor elég nehéz elképzelni. Egy fonal, ami nagy hurkokból áll. Ezeket a hukokat fűzzük egymásba. A hurkok mérete kb 2,5 cm, így igazán gyorsan lehet haladni.


Kisebb takarót 3 gombolyag fonalból készíthetsz, 1 m * 1 m-es takaróhoz 5-6 gombolyag szükséges. Lehet, elegendő az 5 gombolyag, ez mintától is függ. Ha körben szegélyt is készítesz, mindenképpen 6 gombolyaggal számolj. 

A Puffy fonalból egy gombolyag 100 gramm, ami 9 méter fonalat jelent. Ez első hallásra túl kevésnek tűnik, ebből a mennyiségből kb. 1 méter hosszú, 20 cm széles sál lesz. Mondhatom úgy is, a takaró 1/5-e kijön egy gombolyagból.

Megjelenése óta folyamatosan újabb és újabb ötletek vannak a Puffy és a teljes Puffy fonalcsalád felhasználására. 

Most csak takaróról lesz szó. :-)

Imádok ezzel a fonallal dolgozni. Melyik másik fonalból készül el két délután egy takaró? Hogy miért ilyen sok idő? Igazából 5-6 óra elegendő, de nem szeretek egyszerre ilyen sokat kézimunkázni, mert ugye holnap is van nap, amikor szükségem van a kezemre. Így beosztom, és csak 3 gombolyagot dolgozok fel egy alkalommal.

A Puffy fonal mintáinál is a bőség zavarával küzd az ember. Annyi ötletet láttam már, annyiféle mintát, hogy nehéz kiválasztani, melyik lesz a legjobb. Sőt! Saját magunk is találhatunk ki mintát. 

A legegyszerűbb hurkolással is szép takarót készíthetsz. Lehet azonos színt, de a divatos color block hatás miatt több színt használni. A color block azt jeletni, nagyobb darabot készítesz egy színből, majd egy másik, aztán egy harmadik, stb. szín következik. Tehát nem csíkozunk, általában addig használunk egy színt, ameddig el nem fogy a gombolyag. Ezzel a módszerrel egyedi színösszeállítású darabokat tudsz készíteni. Csak kiválasztod az egymáshoz illő színeket, és hurkolsz.

A Puffy fonal eleinte csak babaszínekben volt, aztán sok-sok új, erőteljesebb szín is sorra került. A gyártó az utóbbi időben gyakran cseréli a színpalettát, így lehet, hogy egy régebben készült takaró színeit hiába keresed, de az sincs kizárva, hogy 1-2 év múlva a kifutott színek visszatérnek.



Hogyan készíts takarót Puffy fonalból?

Gondold el, mekkora takarót szeretnél, szerezd be hozzá a megfelelő mennyiségű fonalat. 1 négyzetméter 5-6 gombolyag. Saját tervedet számold át négyzetméterre, megtudod, mennyire lesz szükség.

Tű nem kell, csak egy ollót készíts elő.

A kezdés egyszerű. Mérj le annyi fonalat, amilyen széles takarót szeretnél. 50-60 hurokkal szoktak kezdeni. Kezdd el a hurkolást. Arra figyelj, hogy ne maradjon ki hurok, se az alapon, se a munkaszálon. 

A munkát nem kell forgatni. Egyszer balról jobbra, egyszer jobbról balra hurkolsz. Hidd el, érdekes tapasztalat lesz, melyik irányban esik jobban kezedre a munka.

A legegyszerűbb minta az, ami készen úgy néz ki, mintha sima kötés lenne, a hátoldala meg mint a fordított szemek. 

A "sima" szemeket így hurkold: A munka mögött halad a munkaszál (amivel dolgozni fogsz), megfogod a szálon levő következő hurkot, és a munka következő hurkán hátulról előre áthúzod. Így haladsz végig a soron. A sor végén az utolsó szemen áthúzod a hurkot, és máris a következő sor elején vagy, ahol az első hurkon áthúzod a szálon levő következő hurkot. A lényeg, a sor végén/elején egymás után kétszer kell az utolsó/első hurokkal foglalkozni. Ha tudsz kötni, akkor azt mondom, nincs szélszem. Minden szemet minden sorban hurkolsz.

A legegyszerűbb mintájú takarót ezzel a módszerrel készítheted el. Amikor készen vagy, az utolsó sorban a hukokat zárni kell. 



Tegyük fel, hogy az utolsó sort jobbról balra hurkoltad. Ekkor bal oldalon lóg a munkaszál vége. A hurkok leláncolását jobbról kell kezdeni. Az első hurkot fogod és áthúzod rajta a tőle balra levőt. Utána ezen a hurkon húzod át a tőle balra levő hurkot. Így folytatod a sor végéig, ahol a munkaszálat elvágod úgy, hogy 2-3 hurok a munkádon maradjon. Ezeket a hurkokat ollóval kinyitod, máris lesz egy hosszabb szálad. A leláncoláskor maradt hurkon a szálat áthúzod, rögzíted egy csomóval. A szálvéget a takaró hurkai közé elrejted. Másik lehetőség, hogy azonos színű cérnával a szálvéget a takaró fonák oldalán a hurkokhoz öltögeted.

A takarót körül is keretezheted, ekkor a takaró 3 oldalának megfelelő hosszúságú fonalnak a leláncolás előtt maradnia kell. Az oldalakon a szélső hurkokba kell hátulról előre befűzni a hurkokat. Egyik sorba egyet, a másikba kettőt. Azon az oldalon, ahol a munkát kezdted, minden hurokba egyet-egyet. A legkönnyebb úgy dolgozni, hogy mindig két csíkot kihagysz, és az utána levő résbe fűzöd be a hurkot.

A sarkoknál 2-2 hurkot fűzz be. Ha körbefűzted a hurkokkal a takarót, körben leláncolod azokat.

Az eldolgozás úgy, mint fentebb.  

Puffy fonalakat itt találsz: https://www.fonalbolt.com/Alize-Puffy-fonalcsalad






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése