2023. április 7., péntek

Kendő, ami nem háromszög és gyorsan elkészül - All Shawl

Az egyik kedvenc kendőmről van szó. Egyszerűen megunhatatlan számomra az All shawl. 
Az All shawl Doris Chan tervezése, és eddig több mint 1700 kendő elkészültét dokumentálták a Ravelryn.
Elmondhatjuk, hogy népszerű kendőről van szó.

All shawl barack színben

All Shawl színes zoknifonalból



A nagyszerűsége abban rejlik, hogy a 2-es vastagságútól a 6-os vastagságú fonalig, bátran választhatunk hozzá alapanyagot. Egyedül a nagyon vékony fonalakat nem ajánlja a tervező.
A 2-es vastagságú zoknifonalat 6 mm-es tűvel horgoljuk, így már nem is tűnik a munka olyan hosszadalmasnak.

A kendő két részből áll, először a hálós kendőtestet készítjük el, majd jön a 6 soros csipke. A csipke nem kötelező, vannak változatok csipke nélkül. Lehet rojtot tenni rá, sőt horgolni a rojtot.

A legkisebb, vállon kicsit túl érő kendők 13-14 sorból állnak, és a leghosszabb is csak 23 soros kendőtestet igényel. Persze a fonal itt már vastag.

A kendő formája nem háromszög, hanem félkörnél kicsit nagyobb körcikk. Így szépen kifekszik a vállon, nem esik le. Ezért lehet a kendő sokkal kisebb, mint egy háromszög, ahol olyan hosszúra kell horgolni az átfogót, hogy elöl össze tudjuk fogni. És mint tudjuk, akkor nem csak az átmérő, hanem a magasság is nő, és ha nem lapos háromszögről van szó, akkor bizony mire elöl meg tudjuk fogni a kendőt, már majdnem térdig lóg le hátul.
Az All Shawl esetén ilyen probléma nincs. Mint egy kis pelerin, úgy pihen a vállunkon. A legkisebb méretet kabát alatt, sálként is tudjuk hordani,hiszen nem nyúlik túl a vállon.
Nagyon szép alkalmi kendőket lehet horgolni ezzel a mintával.

Egy méretesebb All Shawl

Én általában kisebbeket szoktam horgolni, maximum könyékig érőt a télikabát helyetti kendőt kihagytam. :-)

A mintát könnyű megtanulni, hiszen a kendőtestnek mondjuk úgy, nincs is mintája. A hálós minta nagyon fifikás. Először az ember elcsodálkozik, hogy fog kinézni ez a  kendő, amikor a szemek vékony fonalból, 6 mm-es tűvel rettenet, ahogy kinéznek. Aztán kiderül, ez nem fog látszani, hiszen nem a pálcák tetejére öltünk, hanem két pálca közé. Ez a kis eltérés azt jelenti, hogy az előző sorban készült pálca elég nagy szemét lefogja a következő sor pálcája.

Azért nem annyira egyszerű ez a kendő, mert van néhány dolog, amit meg kell tanulnunk, ha még nem találkoztunk a speciális öltésekkel. Meg kell mondjam, én két dolgot is ennek a kendőnek köszönhetően tanultam meg, és azt is meg kell mondanom, akkor, amikor az első kendőt horgoltam, még nem nagyon használták egyik technikát sem. Azóta sok idő eltelt, és a horgolásban egyes technikák ismertebbé váltak, és ezzel együtt gyakran használttá is.

A kezdés. Hát  igen, itt van az első tanulni való. Ma már nem újdonság az, ha láncszem nélküli kezdésről beszélünk. Láncszem nélküli rövidpálcákkal kezdjük a kendőt, de az a szerencse, hogy nem túl sok pálcát kell horgolnunk, így az is, aki nem gyakorlott a műveletben,  hamar elkészül.

A rajzon látható, egészen fura jelek vannak. A jelmagyarázat meg is mondja, mi ez. Nem DC, hanem EDC készül. Extended Double Crochet. Ma már azt mondom, lehet, máskor is találkoztál ezzel a pálcával. Többféleképpen magyarázzák, hogyan készül.

Extended Double Crochet készítése

Egy ráhajtás, belebökünk a szembe, áthúzzuk a fonalat. (Eddig ismert) Egy ráhajtás, és most csak egy hurkon húzzuk át a fonalat, tehát a művelet után 3 hurok van a tűn. (Ez az újdonság.) Egy ráhajtás, két hurkon áthúzzuk a fonalat, egy ráhajtás, a maradék két hurkon áthúzzuk a fonalat. (Ez is ismert.)

Tehát az egyráhajtásos pálcát nem két, hanem 3 ütemben horgoljuk le. Először egy hurkon, majd 2-2 hurkon húzzuk át a fonalat. Ettől a pálca más lesz. Magasabb is, de más a képe is. A textúra is más lesz emiatt.

A kendőnél két pálca közé öltünk, nem a pálcák tetejére. Kivétel az első edc-s sor, amit a kezdősorra horgolunk, ott minden pálca tetejére 2-2 pálcát horgolunk.

Most már csak a szaporításról kell beszélni.
A két pálca közé öltés miatt ez egészen egyszerű a sor két végén. A magasítás után az első pálcaközbe öltve máris szaporítunk. A második edc-s sorban kell nagyon figyelni, és ott szaporítani, ahol az egy pálcára öltött 2 edc közti résbe öltünk. Itt is V látszik, tehát a V két szára közé szaporítunk. Még ez is hagyján, de a későbbiekben minden sorban nagyon figyelni kell arra, hol van a szaporítás. Mindig V két szára között. Sajnos könnyű elrontani. Szóval a kendő mintája nem bonyolult, de számolni azt kell. Minden sorban 1 pálcával több van 2 szaporítás között. Érdemes minden sor végén ellenőrizni, megvan-e az összes szaporítás.
A két szélén, plusz 6 helyen szaporítunk minden sorban.

A kendő horgolása gyorsan halad, én úgy szoktam mondani, az első 10 sort szinte észre sem venni, olyan gyorsan elkészül. Aztán kezdenek a sorok egyre hosszabbak lenni. Tudom, már előtte is növekedtek, de a 13. sor táján jön el az a pillanat nálam, amikor már kellemetlenül hosszú a sor. Ekkor elkezdek visszaszámolni. Már csak ennyi meg annyi sor kell, és készen leszek. :-)

Az első gombolyag meglepően sokáig kitart, a második 5 dekás gombolyag már sokkal gyorsabban elfogy. Az biztos, a 6 soros csipkére hagyni kell egy gombolyagot. Sokszor előfordul, hogy van valamennyi fonalunk, és abból készíteni akarunk valamit. Jó tudni, legalább 5 dekát hagyni kell a csipkére, ez a kendő kicsinek és kicsit nagyobbnak is szép, de nem lenne jó kifutni a fonalból, és bontani...

A kendőt sokszor elkészítettem, ezért tudom, mekkora munka. A közepes méretű kendőhöz kb. 8 óra munka szükséges. 
20-30 dkg fonallal kell számolni.
10 dekás kendők is készültek, Alize Cotton Gold fonalból, ez 330 méter/100 gramm. Itt figyelni kell, hány sor legyen a kendőtest, hogy a csipke is kiteljen a fonalból. Ezek a 10 dekás kendők nyakban hordható méretűek.

A letölthető leírás nagyon részletes. (20 oldal) Ezért is szeretem Doris Chan tervezéseit. Leírja a változatokat, milyen fonalból készültek, mekkora tűvel, mennyi fonalból. Még akkor is jó ez, ha nálunk ilyen fonalakat nem kapni, sőt már némelyiket máshol sem, mert időközben megszűnt a gyártása.
A fonalvastagság, tűméret, összetétel mégis nagy segítség. 

Rajz és leírás is van. Rajz a kendőtesthez és a csipkéhez. Leírás külön minden mérethez.
A pdf végén kérdésekre is választ ad, olyanokra, amiket lehet, fel sem tennél.
Magyarul, ötleteket ad ahhoz, hogyan variáld a kendőt. Az előzően már látott kendőkhöz újabb kendőképeket is csatol, szintén gondolatébresztőnek.

A Ravelryről tudod letölteni a pdf-et. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése