2022. január 3., hétfő

Horgolj babatakarót!

 Miért pont babatakarót?

Ha kezdő vagy a horgolásban, sikerélményre vágysz. Nem mintha a haladóbbak nem, de a kezdő horgolóknak különösen fontos, hogy elkészüljön az, amit terveznek. A babatakarók aránylag nagyok, ez igaz, de sokkal kisebbek, mint a felnőttek szánt takarók, és sokkal egyszerűbbek, mint egy pulóver, mellény, vagy akár egy kendő. 

Hullámos takaró mintája

Mekkora az az aránylag nagy?

Ez egy igen jó kérdés, a babatakarók jellemzője az, hogy nincs konkrét méret, amit be "kell" tartani. Ahány helyen olvasol róluk, annyiféle mérettel találkozol. Én még nem láttam két egyforma táblázatot, ha takarók méretéről volt szó.

A 70 cm * 90 cm már elég jó, nem csak a nagyon piciknek lesz jó. Ennél kisebbek is vannak, Amerikában mindenféle elnevezéssel találunk kisebb-nagyobb takaróméreteket. Ha az említettnél kisebb takaróba mersz csak belevágni, akkor készíts akkorát, amit babakocsiban lehet használni. 

Ha ezt is nagynak érzed, javaslom a szundikendőként ismert, négyzet alakú kis kendőcskét. Ez az, amihez gyakran valamilyen állatfejet is hozzáhorgolnak.

Maradjunk a babatakarónál. Horgolhatsz kisméretű takarót magadnak is, amit csak a térdedre dobsz, ha fázol tévézés, olvasás közben. Mindegy minek nevezzük, horgolj kis méretű takarót. Az is lehet, kedvet kapsz a nagyobb méretekhez. :-)

Én sem hittem volna magamról, hogy belevágok egy takaró horgolásába. Aztán volt egy új fonal, amit ki akartam próbálni, és volt egy minta, amit szintén ki akartam próbálni. A takaró csíkos volt, a színek egyre jobban mutattak együtt, kíváncsi voltam, hogy fog kinézni a következő szín, meg aztán az azutáni, így végül is lett egy takaróm. Nem is volt olyan nagy munka, mint amennyire féltem tőle. A fonal "normális vastagságú" volt, 4,5 mm-es tűvel horgoltam. Nem azért lett kész aránylag hamar, mert nagyon vastag fonallal és tűvel készült. :-)

Itt olvashatsz erről a bizonyos takaróról. https://tanulj-horgolni.blogspot.com/2014/01/hullamos-takaro.html

A fonala a Northern, ami régebben kapható volt, aztán nem, utána pedig ismét gyártani kezdték, picit más néven. https://www.fonalbolt.com/Northern-fonalak-RH

Mennyi fonalra lesz szükség?

Szintén jó kérdés. Az előbb már említett takaróhoz fél kg fonal kellett. A takaró ennél könnyebb, de itt 5 színt használtam, a mintát pedig nem hagytam félbe. 

Kisebb takaróhoz kb. 30 dkg szükséges. Az, hogy mennyi fonallal számolj, több tényezőtől függ.

  • A tervezett takaró mérete
  • Fonal vastagsága
  • Minta

Vannak lazább és sűrűbb minták, kisebb és nagyobb takarók, vékonyabb és vastagabb, meg még vastagabb fonalak.

Ha szeretnél egy kész takarót, akkor a középvastag vagy vastag fonalakat ajánlom. Amikhez legalább 4 mm-es tű kell. 

Milyen alapanyagú fonal jó?

Ez attól függ, milyen takarót szeretnél. Ha nyárra tervezed, a pamutfonal jó választás. Ha hűvösebb időre, akkor akril, vagy valamilyen keverékfonal, pl akril-gyapjú. A gyapjúról tudnod kell, nem mindenki szereti, sokakat szúr. Az is igaz, vannak olyan gyapjútartalmú fonalak, melyek egyáltalán nem szúrnak, esetleg észre sem veszed, hogy gyapjú is van benne, annyira sima a felülete, és egyáltalán nem szúrós.

Milyen minta legyen?

A mintaválasztás talán a legnehezebb, és elég sok ideig tud tartani. A bőség zavarával küzd az ember, ha elmerül a minták tengerében. Egyszerű mintát javaslok, amit meg tudsz jegyezni. Nem jó, ha állandóan a leírást vagy rajzot kell bújni.



V-minta

Néhány egyszerű minta

  • egyráhajtásos pálcák
  • félpálcák
  • rövidpálcák
  • nagyiminta
  • V minta

Ha a fonalad színátmenetes, akkor az egyszerű pálcákkal is látványos takarót tudsz készíteni.

W minta színátmenetes fonalból


A takaró készítésének lépései

  • Fonal, tű kiválasztása
  • Mintaválasztás
  • A kezdő láncszemsor elkészítése
  • A minta első sorának horgolása
  • A minta horgolása a szükséges méretig
  • A fonal elvágása, munka befejezése
  • Opcionális: a takaró körbehorgolása
Csíkos babatakaró egyszerű mintával


Vannak minták, amiket jobb körbehorgolni, és vannak olyanok, amik önmagukban is jól mutatnak. 
Körbehorgoláshoz a takaró egyik színét, egyszínű esetén akár elütő színt is használhatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése