2022. január 10., hétfő

Minták nehézségi besorolása a horgolásban

 Amikor az ember kezdő mondjuk a horgolásban, szeretne valami "igazit" készíteni, vágyik a sikerre. Célszerű olyan dolgot kinézni, amit el is tud készíteni.

Tudom, sokan kihívásnak tekintenek mindent, amibe belekezdenek, és úgy gondolják, az a jó, ha egy nehéz mintát meghorgolnak. Van, aki ezt meg is tudja valósítani, másoknak beletörik a bicskája, és elveszti a horgolás iránti érdeklődését. Persze van olyan is, akit az első sikertelenség nem tántorít el, és nem dobja el a horgolótűt.

Azért, hogy könnyebben el tudjunk igazodni a minták között, hogy fel tudjuk mérni, meg tudjuk-e horgolni a kinézett modellt, a mintákat különböző nehézségi fokozatokba sorolják. Ez nagyon jó dolog, de azért van egy kis probléma. 

Az, hogy ki mit minősít nehéznek vagy könnyűnek, egyéni elbírálás kérdése. Ha valaki már hosszú évek óta horgol, hajlamos könnyűnek gondolni egy darab elkészítését. A modellek besorolásához van némi segítség, de valljuk be, ezt nem biztos, hogy mindenki ismeri, aki leírást készít.

Sok leírást olvasok, mindig megnézem a nehézségi fokot, leggyakrabban kezdők számára keresek valami érdekes dolgot. Ötleteket kell adnom ahhoz, mit készítsenek. :-)

Az is igaz, én is a könnyű vagy közepes nehézségű mintaleírásokat kedvelem, már csak azért is, mert azok gyorsabban elkészíthetők, mint egy nagyon bonyolult mintájú vagy fazonú dolog. Szóval sok leírást olvasok, még többet csak végigfutok, és a tetszik-nem tetszik szűrőt alkalmazom. :-)

Azt vettem észre, nem egységes, ahogy a mintákat besorolják. A yarn council besorolása így szól:

Projektek alap öltésekkel. Tartalmazhat alapvető szaporításokat és fogyasztásokat.
Projektek egyszerű mintákkal, több szín alkalmazásával és/vagy formázással.
Mintás projektek több színnel, és/vagy formázással.
Bonyolult öltések, minták, színek alkalmazása, és/vagy formák kialakítása különféle technikák és öltések egyidejű alkalmazásával.

Ez a besorolás nem kötelező érvényű, nem is mindenki tud róla azok közül, akik modelleket terveznek, leírásokat készítenek. 

A csipkemintás modellek nem tartoznak a kezdőknek ajánlott vagy easy besorolásúak közé. Annak, aki már sok csipkemintát és/vagy kendőt horgolt, ezek a minták élvezetesek. Annak, akinek az is idegen, hogy háromszöget horgol, a csipkeminta is, a mintarajz olvasása is, nem hiszem, hogy könnyűnek tűnik a munka.

Az amigurumiknál vettem észre, hogy nagyobb, több varrást igénylő figurák az easy kategóriába vannak sorolva. Én mindig azt javaslom, először kisebb, varrást nem nagyon igénylő darab készüljön, utána érdemes hozzáfogni nagyobb, bonyolultabb figurához.

Azt javaslom, ha jelzik a munka nehézségét, saját tudásszintednek megfelelő projektet keress, sőt, akkor sem történik semmi, ha a legkönnyebbnek besoroltat választod. A lényeg: kedvvel dolgozz, ne azt érezd, egy lehetetlen feladatot KELL megoldanod.  

Jó horgolást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése