2020. január 11., szombat

Sapka tuniszi horgolással - kötött passzéval

Ha tél, akkor valahogy tuniszi horgolás. Meg persze vastag fonal. A Superlana Maxi fonal ideális kíséretezésre. Vastag, meleg, puha fonal, különböző téli holmik készítésére nagyon jó választás.


Tuniszi minta, két színnel

Ez a sapka egy átalakítás eredménye, mert először kötött volt egészen, az itt látható kétféle fonalból, szintén csíkosan, a minta kicsit hasonló ehhez.
Az egyik fonal Superlana maxi egyszínű fonal, a másik Superlana Maxi Multicolor fonal

Sapka tuniszi horgolással, kötött passzéval

A tuniszi horgolással készült mellény mintája annyira megtetszett, hogy arra gondoltam, kipróbálom a mintát az ajánlott tűmérettel. (Közben sikerült beszereznem 9 mm-es tuniszi tűt.)

Még egy mellényt nem akartam, ezért a sapka mellett döntöttem. A régit, ami persze csak fotózva volt, hordva sosem, lebontottam a passzéig, majd erre kezdtem a tuniszi mintát.

Ha a tuniszi alapöltéseket ismered, akkor látni fogod, egyáltalán nem ördöngösség a sapka elkészítése.

A kész passzé 46 szem széles volt, ez pont elég, hiszen ezelőtt is sapka volt.

Az első oda és visszafelé haladó sor a normál tuniszi horgolással történik, a mintázás a második odafele haladó sortól kezdődik.

A minta azért mutat ilyen jól, mert két soronként váltjuk a fonalat. A fonal színe teszi a mintát látványossá.
A sapka mintája

A második tuniszi mintás sorban az első szemet az egyszerű tuniszi öltéssel vesszük fel, ez az, amikor a függőleges szálba öltünk. Angol megnevezése tss. A második szembe sima kötést utánzó tuniszi öltés következik, ez azt jelenti, az előző sor szemének két függőleges szála közé öltünk, így olyan szem fog keletkezni, mintha sima szemet kötöttünk volna.  Angol elnevezése tks.
Ezt a kétféle öltést váltogatjuk a sor végéig.

A visszafele haladó soroknál először csak egy hurkot horgolunk le, mondhatjuk úgy is, ide egy láncszemet készítünk, majd mindig egy ráhajtással két hurkot horgolunk le egészen addig, amíg 1 hurok marad a tűn.

A harmadik sorban színt váltunk, majd a az első szemre tuniszi sima szemet, a következőre egyszerű tuniszi öltést készítünk, és ezt a kettőt váltogatjuk a sor végéig.

A visszafele haladó sort most, és végig a munka folyamán úgy készítjük, mint ahogy fentebb leírtam.

A második és harmadik sor mintáját ismételjük, minden sor elején váltva a két színt.

Amikor elérjük a sapka magasságát, felezzük a szemeket. Ezt úgy a legegyszerűbb megtenni, hogy nem egy szembe, hanem kettőbe öltünk az odafele haladó sorban.
A következő odafele haladó sorban ismét megfelezzük a szemeket, tehát mindig 2 szemen át szúrjuk a tűt.

A megmaradt szemeket befejezzük, egyszerű tuniszi öltésként szúrunk a szembe, de amikor a tűt áthúzzuk a szemen, a tűn levő hurkon is áthúzzuk a fonalat, hamispálcát készítünk. Én igyekeztem ezeket elég szorosra horgolni. A szálat hosszúra hagyva elvágjuk, a munkát befejezzük.

A sapka

A tetején levő szemekbe öltve a fonalat végigvarrunk, majd a szálat szorosra húzzuk. A sapka hátsó varrását összevarrjuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése