2020. január 6., hétfő

Mennyi munka, mennyi idő elkészíteni egy horgolt darabot?

Gondoltam, írok egy olyan posztot is, ami arról szól, mennyi munka van egy elkészült horgolt holmiban.
Nem tudom, szoktad-e jegyezni, mennyi időt töltesz egy sapka, sál, kendő vagy babatakaró, vagy bármi más elkészítésével.

Tik-tak, mennek a másodpercek

Ha magunknak készítünk valamit, vagy ajándékba, általában nem figyeljük az időt, legfeljebb olyan szempontból, hogy adott időre elkészüljünk.
Azt is tudjuk, sok félbehagyott projektünk van, amik bizony sosem készülnek el. A jobbik eset az, amikor a fonalból végül is mást horgolunk, de gyakran évekre ott maradnak a doboz alján.

Az, aki "megbízásra" horgol, és ide veszem azt is, amikor a családból ad valaki megbízást, készíts nekem is egy ilyen valamit. Ilyenkor már lehet, jobban elgondolkodunk azon, mennyibe is kerül ez nekünk?

Ha pedig valaki vállalkozásként horgol, akkor kötelező számolnia. Most arról nem kívánok beszélni, hogy megfizetik-e a kézimunkát, és ha igen, hol, és ha nem, akkor miért nem, itt csak arról lesz szó, hogyan számoljuk össze az adott horgolás elkészítéséhez szükséges időt.

Abban az esetben, ha pontosan tudjuk, mit, mekkorát, milyen fonalból és mintával akarunk meghorgolni, elég könnyű dolgunk van. Leülünk, és elkezdjük a munkát. Ekkor "csak" a horgolásra, mérésre, esetleges bontásra és újrahorgolásra, majd a befejező munkálatokra fordított időt kell összeszámolnunk.

Meg kell mondani, ha elkezdjük számolni, mi mennyi időt vett igénybe, nagyobb számot fogunk kapni, mint ahogy előre gondoltuk volna. Sok apró dolog van, ami idő, de látszatja nem sok van. Vegyük csak a szálak eldolgozását.

Lehet, hogy ez két szálvéget jelent, de egy nagyimintás takarónál, ahol a négyzetek soronként más.más színből készültek, már tetemes mennyiségről van szó. Persze, lehet menet közben is szálat eldolgozni, akkor még kevésbé jut eszünkbe ezzel a pár perccel is számolni. Ha 100 vagy annál több szálvégről van szó, akkor viszont már órákat töltünk ezzel a feladattal, ami valljuk be nem annyira szórakoztató, és még ha kedveljük is a száleldogozást, a 30. szálvégnél már biztosan alábbhagy a lendület.

De ha sok szálvég van, akkor sok új szálat kell munkába venni, ami nem biztos, hogy azt fogja jelenteni, két szálvéget összekötök. Egy biztos, új szál esetén is megakad a munka folyamata.

Ha mintából dolgozunk, a mintát időnként újra el kell olvasni, akár azért, mert már tovább haladtunk, akár azért, mert ellenőrizni akarjuk, jól csináltuk-e, de az is előfordul, hogy a meghorgolt rész nem hasonlít a képen láthatóra, ezért újra el kell olvasni, össze kell hasonlítani a leírást azzal, amit horgoltunk. Ez az az idő, aminek eredménye a végén nem látható. Mondhatod, dehogynem, mert ha elrontottam, akkor bontottam, javítottam. Ez igaz, csak a végén azt nem látni a kész darabon, hogy itt vagy ott néhány szemet, esetleg sort újra kellett horgolni. És legyünk őszinték, a "megrendelőt" ez nem is érdekli.

Hozzá szoktad adni a blokkolásra fordított időt, ha mondjuk egy kendőt horgolsz?

Azt hiszem, ennyiből is látható, nem csak annyi idő elkészíteni valamit, ameddig a horgolótű a kezünkben van, és horgolunk.

Mi van akkor, ha egy fényképet kapunk, ilyet szeretnék, vagy úgy "ilyesmire gondoltam".
Ekkor jön a keresés. A minta keresése, jobb esetben a fényképről való lenézése.
Lehet, a mintán látszik, semmi gond, meg tudjuk horgolni, de nem lehet csak úgy nekiesni, mert ugye a méret, a fonal, a minta.

Ekkor jön a próbahorgolás a mintával a tervezett fonalból, esetleg a minta leírása, lerajzolása is.
A próbahorgolás után számolgatni kezdünk, ha ez a minta ennyi cm széles és magas, akkor nekünk hány szemre kell kezdenünk. Ez már leírva sem túl egyszerű, mert valljuk be, vannak is ismeretlenek is, amik nehezítik a számolást. Mire gondolok?

A próbahorgolás jó dolog, és hidd el, érdemes a kész darabot kimosni, ha kell blokkolni is, hogy megtudjuk, mosás, blokkolás után mekkora lesz. Ebből pontosabban ki tudjuk számolni, hány szemre kell kezdenünk.

A minták nem egyformán viselkednek. Sok olyan minta van, ami összehúzza az anyagot. Amikor elkezded, megvan a szélesség, de ahogy haladsz, kisebb lesz.
Ha már ismered a mintát, akkor könnyebb dolgod van, mert tudod, ez a minta össze szokott ugrani, vagy ellenkezőleg, ez egy olyan minta, ami szélesedik, és tudod, hogy nagyon laza láncszemsort kell hozzá készíteni.

Most nem is beszéltem arról, hogy mennyi idő fonalat keresni, mintát keresni. :-)

Szoktad figyelni, jegyezni, mennyi idő elkészíteni egy darabot?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése