2019. december 16., hétfő

Minták és fonaligény

A különböző minták különböző fonalmennyiséget igényelnek.

Nem mindegy, milyen a minta

Nem, nem tudok pontos százalékokat mondani, ez lehetetlenség, de gondoljuk végig a kérdést.

A pálcák bizonyos magasságúak. Minél alacsonyabb egy pálca, annál több sor kell azonos magasság eléréséhez. Ez tiszta sor.
Nem is erről lenne most szó.

Van néhány minta, ami zabálja a fonalat.

Ismered a puff stitch-et? Magyarul bogyó.
Ráhajtás belebök, áthúz, felhúzza  a szálat, ráhajtás belebök, áthúz, felhúzza a szálat... Ezt 3-4-5 alkalommal, majd egyszerre horgoljuk le az összes tűn levő hurkot. Utána láncszem, és a következő bogyó következik. Következő sorban a bogyók közé készítjük a bogyót.


Ez az, ami igazán sok fonalat fogyaszt. Vigyázni kell a horgolásánál, hogy szépen eligazodjanak a szálak, és viselés közben is, ne húzódjon ki a szál.

Sok fonalat eszik a popcorn minta is, itt 4-5 pálca horgolása után kihúzzuk a tűt és az első pálca előtt beszúrva az utolsó pálca mögül vesszük vissza a tűre a hurkot és horgoljuk le a hurkokat.

A buborékhoz is sok fonal kell, mert a bogyós sorok alacsonyabbak. Illetve jó, ha a két buborék között rövidpálca van, mert a buborékunk akkor lesz szép, kiemelkedő.

Szintén több fonal kell akkor, ha relief pálcákkal dolgozunk. A relief pálca nem az előző sor pálcájának tetejére készül, ezért egy sor nem is olyan magas, mint amikor a pálca tetejébe bökünk. A minta keresztben is összehúzza a horgolást, erre figyelni kell, amikor a kezdő szemszámot kiszámoljuk.

A másik véglet

Például a lyukacsos minta, ahol 1 pálca után 1-2-3 szemet kihagyunk, és ugyanennyi láncszemet horgolunk, majd ismét egy pálca. A következő sorban a pálcára pálca, köztük láncszem(ek) készülnek.

A kettő között bármi előfordulhat.

Bonyolíthatja a helyzetet, ha több színt is használunk. Összességében lehet, hogy 25 dkg fonal fogy, de azt előre nehezen lehet megmondani, egy-egy színből pontosan mennyit kell venni.

Tehát, amikor azért érdekel, mennyi fonalra van szükség egy adott darab elkészítéséhez, mert meg kell vásárolnod a fonalat, akkor nem csak a teljes mennyiségre kell koncentrálni, hanem arra is, egy vagy több árnyalatot kell-e venni, és azokból vajon mennyit. Bonyolítja a helyzetet, hogy a fonalak általában 50 vagy 100 grammos kiszerelésben kaphatók. Hiába jön ki, hogy kb 12-13 dkg fonal kell, ha 100 grammos a gombolyag, kettőt meg kell venni.

Miért fontos az, mennyi fonal kell? Ha már jártál úgy, hogy elfogyott munka közben a fonalad, és tökéletesen azonosat nem tudtál venni, akkor tudod miről van szó. A színeltérés látható és bosszantó dolog.

A másik ok, ami miatt fontos, hogy mennyi fonal kell, az a fonalak ára. Ha egy luxusfonalból szeretnél dolgozni, mert ugye megérdemled, akkor nem másodlagos szempont, mennyibe fog kerülni mondjuk az a felső, amit magadnak horgolsz. A munkáról nem is szólva. :-) Ha alábecsülöd a fonaligényt, vagy venni kell hozzá, vagy át kell tervezni a projektet.

Az se jó, ha túl sok fonalad marad. Igaz, lehet készíteni a maradékból kisebb valamit, de nem biztos, hogy ennek őszintén tudunk örülni. :-)

Az is igaz, hogy ha egy mintához sok fonal kell, akkor a minta sűrű, és a kész darab is elég nehéz lesz, és esése sem lesz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése