2019. december 23., hétfő

Amigurumi horgolás - tippek kezdőknek

Az amigurumi nagy népszerűségnek örvend. Sokan kezdenek el azért horgolni, hogy cuki kis figurákat tudjanak készíteni. Van, aki született tehetség, és szinte leírás nélkül el tudja készíteni azt, ami megtetszik neki.

Kajla cica homlokpánttal

A többségnek kell a leírás. (Nekem is.) Ha már van némi gyakorlatunk, akkor azért nem mindig kell a leírás, vagy mondjuk úgy, elég egyszer átfutni, hogy a lényegét megjegyezzük. Az egyszerűbb figurák eléggé hasonló elemekből épülnek fel.

A figurákról


A fej a gömbhöz hasonló, de nem szabályos "labda". A karok, lábak hosszú, keskeny "csövek". Ha ezeket a formákat meg tudjuk horgolni, akkor sok figurát biztosan el tudunk készíteni.

Vannak olyan figurák, amelyeket szinte teljesen egy darabban horgolnak. Kezdik a fejénél, haladnak a törzsön át a lábakig. Ilyenkor a karok (mellső lábak) készülnek külön.
Ezen kívül pofa, fül, farok, esetleg szem kell egy-egy állatfigurához.

A szemeket gyakran kész biztonsági szemmel oldják meg, ez egyszerűbb, még ha nehéz is a szem és az alátét összepattintása. A horgolásra nehéz hímezni, ezért megoldás az is, ha kis gombot teszünk rá szemként. Kaphatók apró, füles gombok, ezek remekül tudják helyettesíteni a biztonsági szemet. A biztonsági szemet a kicsi gyerekek miatt találták ki, ne tudják kiszedni, kiharapni a figurából. Többektől hallottam, hogy ez nem minden esetben jelent akadályt.

Ha a figurát olyan korú gyereknek szánod, aki már nem akarja megenni a szemét, vagy ha felnőttnek készül, akkor a szemkérdésnek nincs akkora jelentősége. Lehet gomb, gyöngy, vagy filcből ragasztott.

A leírásokról


Az amigurumi leírások nagy részét magyarul nem találod meg. Ez sokak számára már magában is félelmetes, mert úgy gondolják, kizárt, hogy meg tudjanak horgolni bármit egy idegen nyelven írt mintából.
Ha te is attól félsz, nem fogod érteni a leírásokat akkor javaslom, keress rá néhány ingyenes mintára, olvasd el (nézd meg), és ha már többet láttál, akkor neked is fel fog tűnni, hogy eléggé egy kaptafára készültek.

Nem sok szót kell az adott idegen nyelven megtanulni, ha már gyakorlatod van a figurák horgolásában, akkor még kevesebbet, hiszen a kész darabon látszik, minek kell kijönnie. Nem egész mondatokban vannak leírva ezek a minták.

Mutatok egy pár soros részletet, amihez hasonlót nagyon sok mintában olvashatsz.

6sc into MR
*inc* x 6 [12]
*sc, inc* x 6 [18]
*2sc, inc* x 6 [24]

Ez egy olyan minta, ahol még a sorok számát sem jelzik. 
Olvassuk el!
Magic ring, 6 rövidpálca a gyűrűbe
*szaporítás* 6-szor [a sor végén ennyi pálca van: 12]
*rövidpálca, szaporítás* 6-szor [18 pálca] 
*2 rövidpálca, szaporítás* 6-szor [24 pálca] 

A * azt jelenti, ami a csillagok között van, azt kell ismételni.
Tehát az első sorban az eredeti 6 rövidpálca mindegyikére 2 pálcát horgolunk, így lesz 12 pálca.

Van, ahol a sorok számát is leírják:

Rnd1: 6 sc in MR [6]
Rnd2: (inc) repeat 6 times [12]
Rnd3: (sc in next st, inc) repeat 6 times [18]

Rnd a sor rövidítve
1. sor: 6 rövidpálca a Magic Ring-be [6]
2. sor: (szaporítás) hatszor ismételjük [12]
3. sor: (rövidpálca a következő pálcára, szaporítás) hatszor ismételjük [18]

Látható, elég hasonlóan írják le, a lényeg ugyanaz. 

Horgolás


Ha megtanultál kört horgolni, és tudsz szaporítás nélkül horgolni, valamint fogyasztani is, akkor nem nehéz elolvasni ezeket az utasításokat.

A szabályos körlapot rövidpálcákkal szinte mindig így kezdjük. 6 pálca az első körben, azt megduplázzuk, majd a következő körökben is hat helyen szaporítunk, minden körben eggyel nő azon pálcák száma, ahol nem szaporítunk. 
A sorok végén a számokból látod, a szabályoknak megfelelően kell itt szaporítani.

Amikor olyasmit látsz, hogy:

Sc in each stitch around [36] , 
akkor arról írnak, ebben a sorban minden szembe egy szemet öltünk, vagyis nem szaporítunk és nem fogyasztunk. A sor végén 36 szemünk van.

vagy 

Rnd 5-20: sc in all 24 sts [24] 
azt jelenti, az 5-20 sorokban minden szemre egy rövidpálcát horgolunk, a sor végén 24 szemünk van

Az amigurumi leírások sorai általában rövidek, sok a rövidítés benne, de átláthatóak.
Ha lefelé végigfutod, és a számokat figyeled, látni fogod, hol emelkednek a számok, és a sor végén mennyivel nő a szemek száma.
Ameddig a hatosával emelkedés van, szinte csak át kell futni a sorokat, mindenhol ugyanaz a szöveg van-e, csak a számok változnak. Ha azonos a szöveg, akkor más művelet nincs, folytatod a szaporítást. Ha egy sor hosszabb, akkor érdemes elolvasni, mit írnak. Az is hasonlóan egyszerű szavakkal lesz leírva.

Gyakorló darab


Mindenkinek azt szoktam javasolni, hogy egyszerű figurával kezdje az amigurumit. A stresszlabda is jó gyakorlódarab, nem kell nagyra gondolni. Ezen lehet gyakorolni a szaporítást, a szaporítás nélküli horgolást, majd a fogyasztást. A labdát ki is tömjük, tehát meg lehet tanulni azt, hogy a darabokat már menet közben is tömni kell, ellenkező esetben a végén a pici lyukon nem tudjuk a tömőanyagot beszuszakolni. 

Tapasztalatok


A 15-20 cm-es, egyszerű figurák horgolása szerintem könnyebb, mint egy apró, de sok részletből állóé. Az amigurumi figurák egy része igyekszik teljesen valósághű lenni, de erre többnyire nincs szükség. Egyszerű forma, nagy fülekkel, máris nyuszi lesz. Kerek fülecske macit jelez, háromszög alakú fül cicát. (Persze más állatot is)

Nem csak állatot horgolnak, vagy mesefigurát, hanem tárgyakat is. Házat, traktort, repülőt, bármit. Ezek már nem az egyszerű kategóriájába tartoznak.

Az én értelmezésemben egyszerű az a figura, ahol nem, vagy csak minimálisan kell varrni, néhány darabból áll, a formák sem bonyolultak.

A figurák tömése


Az amigurumi figurákat kitömjük. Ez lehet, hogy tök egyszerű műveletnek tűnik, de a gyakorlatban kiderül, annyira nem egyszerű. Nem az a nehéz, hogy a tömőanyagot betegyük a horgolásba, hanem az, mennyit is tegyünk? 

A horgolt darabok rugalmasak. Még a rövidpálcásak is. Erre akkor jön rá az ember, amikor készít egy állatot, aminek van két egyforma lába, és az egyiket már elkészítette, most a másikat kell kitömni. Ha időben kapcsolunk, hogy jaj, ezeknek egyformának illenék lenni, akkor folyamatosan hasonlítgatjuk a kettőt. Az egyik valahogy mindig nagyobb. :-) 
A legszebb az, amikor arra jövünk rá, az elsőnek horgoltat tömtük túl. Mit jelent ez? A horgolt darab kitömve sokkal nagyobb, mint a másik, még ki nem tömött, illetve kevésbé kitömött. 
Igen, én is érzem, hogy ez most így leírva furán hangzik. Arról van szó, hogy az első lábát kitömtem,  a másodikat éppen tömöm, és érzékelem, hogy már kitöltöttem a teret, de a másik láb valahogy hosszabb. És szélesebb. Mindkettő együtt! Na, ekkor tényleg túltömtem az elsőnek horgolt lábat. Ilyenkor ügyesen ki kell piszkálni némi tömőanyagot, lehet a harmadát is, és el kell egyengetni a maradékot. A cél az, hogy a páros testrészek egyformák legyenek.

Arra is ügyelni kell, ne jöjjön ki a szemek között a tömőanyag. Ezért sem szabad túltömni, mert akkor ki akar jönni a tömőanyag, hiszen kevés a hely. :-)
Ezt a problémát könnyebb orvosolni, nem tömjük pukkadásig szegényt.

Előfordul az is, hogy a tömés azért akar kijönni, mert szinte kiesik a figurából. Ez akkor fordulhat elő, ha nem kellően szorosan horgoltuk a figurát.

Nem véletlen, hogy kis méretű horgolótűt írnak az amigurumi horgolásához.
Catania fonalhoz az ajánlott tűméret 2,5-3,5 mm, ha amigurumit horgolunk, 2-2,5 mm a jó méret.
Sajnos, minél kisebb tűvel horgoljuk, annál kellemetlenebb a munka. Viszont akkor lesz szebb.

Ha valaki 3,5 mm-es tűvel horgol amigurumit, és nem azok közé tartozik, akik mindig rettentően szorosan horgolnak, akkor a szemek nem lesznek elég közel egymáshoz, és a tömőanyag ki fog kandikálni.

A figurák kitömésére használt anyagról


Ha már a tömőanyagnál tartunk. Mi az a tömőanyag?
Ma már kaphatók olyan szilikonizált poliészter tömőanyagok, amiket párnák tömésére is használnak, ezek jók az amigurumi tömésére is. Van, amire egyenesen azt írják, DIY/Craft felhasználásra van. 
A lényeg, ezek moshatók, nem allergizálnak, színüket (hófehér) megtartják, és nem deformálódnak.

Puha, nagyon könnyű anyag, 250 grammot 5-6 liter űrtartalmú zacskóban tudunk elhelyezni. Gyári kiszerelésben, ahol géppel csomagolják, és jól össze tudják nyomni, és a levegőt is kinyomják belőle, kisebb lesz valamivel, de amint kibontjuk, azonnal kifolyik a zacskóból.

Van, aki nem ilyen speciális anyagot vesz, hanem kész párnát. IKEA, JYSK, és a többi lakberendezési áruház is tart olcsó díszpárna belsőt. Sokan ezeket használják. Személyes tapasztalatom az, ezek még puhábbak, "vékonyabbak", magyarán nagyon sok fogy belőle egy kisebb darabhoz is. Persze többféle minőségűek ezek a párnák, van, ami nem ennyire puha, de vigyázz, ha ilyet veszel, mert van olyan is, amiben nem ilyen poliészter szál van, hanem darált szivacs. Az pedig nem jó erre a célra.

Egyet ne tegyél. Vattát semmiképp ne használj tömőanyagnak. Pláne pamutot. Próbáld ki. Tépj le egy darabot, tedd vízbe, majd nyomd ki a vizet belőle, és hagyd megszáradni. Arról ne is beszéljünk, mennyi idő alatt száradt ki, de nézd meg a formáját. Olyan a formája, az állaga, mint újkorában? Nem. Arról ne is beszéljünk, hogy szöszöl, és ha kijönnek a szálai a figurából, akkor mindent, ami a környéken van, össze szöszöl.

Varrás, hímzés


A figurák darabjait összevarrjuk. A saját szálával, ezért kell hosszú szálat hagyni, amikor egy-egy darabot befejezel.
A páros testrészeket igyekezz ugyanarról az oldalról felvarrni. Ezt nem nagyon szokták kiemelni, én is tapasztalati úton jöttem rá, így kell. Hobbivarrónőként megszoktam, hogy a gép alá úgy tesszük az anyagot, hogy a varrásszélesség van a gép felé. Amikor kézzel varrunk, akkor is megvan, melyik oldal esik kézre. Jelzem ezért van, hogy egy blúz, blézer, stb. két ujja általában nem tökéletesen egyforma, hiszen nem ugyanarról az oldalról varrjuk be.  Az ominózus eset kapcsán mindez azonnal eszembe jutott.
Honnan lettem ennyire okos? Meghorgoltam a nagy amicat macsekot. Mutattam is. A füle kajla lett. Az egyik füle. Akkor esett le, hiba volt úgy varrni, ahogy nekem kényelmes. Jobb kézzel varrok, a fül balra. Az egyik oldalon, majd a másikon is. Ez itt azt jelentette, egyik fülét az eleje felől, másik fülét a háta felől varrtam fel. 

Hímzés a horgoláson


Nem könnyű, ez a legfőbb mondanivalóm. Eleve egy merev, vastag fonallal dolgozunk. Ez azonnal feltűnik, ha már van gyakorlatunk a kézi hímzésben, többféle hímzőfonallal. Ráadásul jó vastag tűvel, és az alap ugyanolyan vastag és merev fonal, mint amivel varrunk rá. Ezért is inkább jelzésértékűek ezek az öltések.
Ha kicsit finomabb hímzést szeretnél, javaslom a hímzőfonalat, osztott hímzőt, persze "normál" tűvel.

Egyelőre ennyit az amigurumi horgolásról.

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm Kati.
    Most probalok amigurumizni, a horholas megy, taskak, meg egy kosaat is siman meg horgolok, csak nm ertem a rovid palca, hosszu palca kifejezeseket, egyszerubb nekem ha latom hova ölti be, higy veszi a tűre, stb.
    Hát nm tudom meg vasaroljam-e az amigurumi macit. Kötni tudok, ugy szeretem,( zokni, blúz)
    Köszi a cikket

    VálaszTörlés