2019. május 11., szombat

Keskeny hajpánt kezdőknek

A jó idő beköszöntével a sapkák helyett hajpántot hordhatunk. Persze, aki szereti a hajpántot. Azt tudni kell, hogy nem tartja a hajat, csak dísz. Annak viszont jó. Valamint jó fotózási kellék.


Keskeny hajpánt

Egy egyszerű, gyorsan elkészülő hajpántot mutatok.
Többféle fonalból is elkészítettem, Catania, Catania Flammé, Baby Best.

Ha akarom, egy sor ha el akarlak ijeszteni, azt mondom, sok sor. Mindkettő igaz. Egy keskeny csíkról van szó, de nem hosszú láncszemsorra horgolunk keveset, hanem egy pálcacsoporttal kezdünk, a következőt a tetejére készítjük, stb. Igazából nem is a pálcacsoporttal kezdünk, mert igyekeztem úgy kialakítani a hajpántot, hogy ne kelljen varrni, csak a szálak eldolgozásakor kell tű.

A hajpánt elkezdése előtt mérd le, milyen hosszúságban szeretnéd, hogy mintás legyen, és mekkora megkötő kell. A megkötő hossza tegye lehetővé, hogy masnira kösd. Ez olyan 20 cm-t jelent. A hajpánt rugalmas, kicsit tud nyúlni, azért kell lemérni, meddig érjen a minta, nehogy úgy járj, hogy a mintás részre kötöd a csomót, mert olyan hosszú.

Cica szinte kis ninja lett tőle. :-)


A fonalhoz illő tűnél vékonyabb tűvel dolgozz!

Hajpánt horgolása


Kb. 20 cm hosszú láncszemsor.
1. sor: 3 láncszem, a tűtől számított negyedik láncszembe 2 egyráhajtásos pálca.
2. sor: A munkát megfordítod, 3 láncszem, majd 2 egyráhajtásos pálca az előző sor utolsó pálcájára (Ami most a láncszemek alatt van.)
3-X. sor. A 2. sor mintáját ismételjük.

Amikor eléred a mintás részre szánt hosszúságot, a következő sor elején hamispálcát öltesz az első és a második pálcára, majd a középső szem felett meghorgolod a másik megkötőt, tehát kb. 20 cm hosszú láncszemsort.

A fonalat elvágod, a munkát befejezed, és a szálvégeket eldolgozod.

Ne ijedj meg, ahogy kézben tartod, elcsavarodik, de ha a hajadba teszed, már nem akar szökni.


Hajpánt a kalapon
Ahogy látod, kalapra is felteheted a hajpántot szalag helyett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése