2015. január 20., kedd

Figurák horgolása, avagy mi az amigurumi

Szeretnél kis figurákat készíteni? Vagy nem is olyan nagyon kicsiket?

Amigurumi néven találsz sok-sok mintát, amit meghorgolhatsz. Az amigurumi Japánból indulva lett világhírű, és ha annak ellenére, hogy sok éve horgolsz, még nem hallottál róla, ennek az az oka, hogy nem olyan túl régen kezdődött népszerűsége. 2003 előtt nem is igen olvashattál róla.
Az amigurumi horgolt/kötött, kitömött figurát jelent.

Milyen fonalból készüljön?
A Catania fonal remekül alkalmas amigurumi figurák készítésére. Erős és fényes fonal, 100% pamut, több, mint 50 színárnyalatban kapható.
A sok színnek köszönhetően finom színátmeneteket is alkalmazhatsz.
5-10 dkg fonal egy nem túl nagy amigurumihoz is elfogy, és a színek miatt ez nem 1-2 gombolyagot jelent.
Vannak színek, amelyekből többet fogsz használni, és lesznek olyanok, amelyeket egyszer sem vásárolsz. Fehér, drapp, ezek olyan színek, amik biztosan kellenek, ugyanúgy, ahogy a fekete, a piros, a kék. Ha világosabb figurákat horgolsz általában, egy gombolyag fekete nagyon sok ideig elég lesz.
Ha állatokat horgolsz, akkor a bundájához sok fonalat fogsz használni, de a szeme, orra kevesebbet igényel.
Eleinte több színből kell vásárolnod, de amikor már megvan a kezdőkészlet, akkor egy ideig a jobban fogyó színekből kell utánpótlás.

2,5-3,5 mm-es tűvel horgolhatod, majd meglátod, neked melyik a legjobb. A végeredmény ne legyen lukacsos, erre kell törekedned.

Ha kicsit nagyobb tűvel szeretsz dolgozni, vagy nagyobb figurát akarsz, akkor a Lisa a te fonalad. 39 színben kapható, 4-4,5 mm-es tűvel horgolhatod.


Érdekes dolgot tapasztalsz, ha egy mintát elkészítesz Catania és Lisa fonalból is. A mackód, nyuszid, egered, vagy babád sokkal nagyobb lesz, ha Lisából horgolod.

Ha az alapöltéseket tudod, tehát láncszem, hamispálca, rövidpálca már nem ismeretlen, tudsz szaporítani (egy helyre két pálcát ölteni) fogyasztani (két pálcát egybehorgolni), akkor már szinte minden fontos dolgot tudsz, ami az amigurumi horgolásához kell.

Ezen kívül szükséged lesz türelemre is. Ha nem sikerül, ne add fel, de ha úgy érzed, ez nem a te utad, ne legyen miatta rossz érzésed. Van, aki az amigurumi horgolása miatt tanul meg horgolni, és azonnal művészi figurákat alkot, és van, aki hosszú évek gyakorlata és rengeteg elkészült ruhadarab, kiegészítő, és egyéb meghorgolása után nem tudja megkedvelni.

Az amigurumi kisgyermekesek körében nagyon kedvelt, egyes vélemények szerint az amigurumi figura a mai plüss(állat).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése