2023. november 24., péntek

Sál kezdőknek

 Kezdő horgolóknak az egyik első projekt gyakran egy sál. A sál aránylag hamar elkészül, ha egyszerű mintával horgoljuk, akkor nem okoz nehézséget a minta megtanulása sem. Hossza változatos, lehet rövid, de egészen hosszú is. Ha elértük a "rövid sál" méretet, már csak a lelkesedésen és a fonalmennyiségen múlik, milyen hosszú lesz.

Sál kezdőknek félpálcákkal

Sálat télen-nyáron lehet hordani, a különbség a fonalban és a mintában van. A melegebb időkre vékony, természetes anyagból horgolunk sálat, esetleg olyan anyagból, ami bár műszál, de tapintásra, ránézésre olyan, mintha selymes anyaggal lenne dolgunk. 

A hidegebb időkre akril, gyapjú fonal az ideális.

Ez a sál nem túl vastag, így elfér a kabát alatt is. 

A sál horgolásához elegendő egyetlen öltést megtanulni, végig félpálcákkal készült. A félpálca textúrája nagyon érdekes, főleg, ha oda-vissza haladó sorokban dolgozunk.

A fonal egyszeri kibocsátású, a Bravo fonal különlegesen színezett változata, ami 20 dekás kiszerelésű. 

A Bravo fonalat 3-4 mm-es tűvel ajánlott horgolni, ezt a sálhoz kevésnek találtam. Ha azt szeretnénk, hogy lágy esésű legyen a horgolásunk, az ajánlottnál nagyobb tűvel kell dolgoznunk. A félpálca amúgy is elég tömör, ezért 5,5 mm-es tűt használtam.

A kész sál 15 cm széles és 150 cm hosszú. 

Minden sorban félpálcák vannak, a sorok elején 2 láncszem magasítás, ezt NEM tekintjük pálcának. Ez azt jelenti, hogy a sorban minden egyes pálca tetejére horgolunk egy pálcát. A láncszemeket viszont úgy tekintjük, mintha ott sem lennének.

A munkát megkönnyíti, ha minden sor elején az első félpálcát megjelöljük, így sokkal könnyebb megtalálni a sor végén, hogy hova kell ölteni.

A sál leírása

Fonal: Schachenmayr Bravo 2 db 50 grammos gombolyag

Tűméret: 5,5 mm

A sál szélessége 15 cm, hossza 150 cm.

Kezdés 23 láncszem. 

1. sor: A tűtől számított 3. láncszemtől kezdve minden szembe 1 félpálca. (21 félpálca)

2. sor: 2 láncszem, minden félpálcára félpálca. (21 félpálca)

A 3. sortól kezdve a 2. sort ismételjük.

Amikor elértük a kívánt hosszúságot, a munkát befejezzük, a szálvégeket eldolgozzuk.

Sapka és sál félpálcákkal

A sálhoz készült egy sapka is, aminek a leírását itt találod: https://horgolj-sapkat.blogspot.com/2023/11/vidam-csikos-felpalcas-sapka.html

Jó horgolást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése