2018. szeptember 11., kedd

A corner to corner technikáról

Miért kell ismét a corner to cornerről beszélni? Amikor néhány évvel ezelőtt újabb diadalmenete kezdődött, sokan megtanulták, hogyan kell horgolni ezzel a technikával. Tapasztalatom szerint a legtöbb embernek megtetszett a horgolásnak ez a módja, és készített is valamit, többnyire kendőt.

Takaró corner to corner technikával

Mi az a corner to corner?


Ha nem tudod, miről is van szó, elmondom.
A corner to corner, röviden c2c technika a horgolás olyan módját jelenti, amikor az egyik saroknál kezdjük a munkát, kevés szemmel, majd minden sorban mindkét szélen szaporítunk. Egészen addig, ameddig szükséges. Ez jó, de mennyi az?

Hogyan alakítunk ki mértani formákat?


Meddig kell szaporítani c2c-vel horgolva?

Háromszög horgolásakor

Ha háromszög alakú kendőt készítünk, addig, amíg el nem érjük a tervezett átlónagyságot.
Négyzet esetén a négyzet átlójának hosszáig,
Téglalap esetén a téglalap rövidebb oldalának nagyságáig.

Szerencsés esetben itt befejezzük a munkát, ekkor háromszöget horgoltunk. Már csak körbe kell horgolnunk, és készen  vagyunk.

Négyzet horgolásánál

A szaporítás befejezése utáni sortól kezdve mindkét oldalon fogyasztunk.

Téglalap horgolásánál

kicsit bonyolultabb a helyzet. Elértük a téglalap rövidebb oldalának méretét. Ekkor kiválasztod, melyik oldal a rövidebb, és azon az oldalon elkezded a fogyasztást. A másik oldalon továbbra is szaporítani kell. Egészen addig szaporítasz ezen az oldalon, ameddig el nem éred a téglalap hosszát.
Példák a c2c-vel horgolt darabok szélességének és hosszának tervezéséhez


Ez azt jelenti, hogy amikor egyik oldalon fogyasztasz, a másikon szaporítasz, minden sorban ugyanannyit horgolsz. Amikor elérted a téglalap hosszát, fellélegezhetsz, ettől kezdve egyre gyorsabban halad a munka, mert mindkét sorvégen fogyasztani kell. Most töltöd ki a háromszög egyik sarkát, ami nagyobb takarónál meglepően nagy terület lesz, de ekkor már látni a munka végét! az utolsó kis négyszög meghorgolása után készen is vagy, illetve ekkor kezdheted a szélminta horgolását.

Mit horgolhatsz corner to cornerrel?



  • Kendőt
  • Sálat
  • Vállkendőt
  • Poncsót
  • Takarót
  • Párnát
  • Pulóvert
  • Mellényt
  • Kardigánt
  • Sapkát
  • Poháralátétet
  • Edényfogót
  • stb.

Ha színes, színátmenetes fonalból horgolsz, vagy magad csíkozol, akkor átlósan csíkos lesz a végeredmény, amennyiben négyszög készül.
Háromszög esetén a háromszög átfogójával párhuzamosan futnak a csíkok.

Kendő c2c-vel, a csíkok iránya vízszintes

Ötletek corner to cornerhez


Ha szereted a kihívásokat, kipróbálhatod a mintás horgolást, arra gondolok, amikor rajzos mintád van, és a mintát különböző színekkel horgolod. Különböző állatok, egyéb figurák vagy díszítőelemek vannak a rajzokon, és a rajzot követve kell a színeket váltani. Ez kicsit bonyolultabb munka, de nagyon látványos a végeredmény.

c2c mintával horgolt, átlósan csíkos sál


Ha még nem próbáltad ezt a technikát, érdemes valamilyen kisebb darabon kísérletezni. Erre pont jó a poháralátét vagy az edényfogó. Ezekhez aránylag kis négyszögre van szükség, érdemes pamutfonalból horgolni, ha használni is akarod.

Nagyobb darabot szeretnél? Próbáld ki a kendőt. Ekkor csak háromszöget kell horgolni, a fogyasztás résszel nem kell foglalkozni. 

Takarót több módon is tudsz készíteni corner to cornerrel. 
Ha nem akarsz másfél méteres sorokat horgolni, akkor készíts kisebb négyszögeket, amiket összehorgolsz vagy összevarrsz. Mekkora négyzetet? Amekkorát akarsz. 10*10 kocka, 20*20 kocka, vagy ugyanez centiméterben. Ha centiméterrel számolsz, akkor az első négyzet készítésekor jegyezd fel, hány kocka a négyzet oldala, hiszen a többit a minta




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése