2019. április 29., hétfő

Hát nélküli nyári horgolt felsők - nem olyan nehéz, mint gondolod

Van, aki eleinte kisebb darabokat horgol, és csak később veszi rá magát arra, hogy egy nagyobb valamit horgoljon. Én is ilyen vagyok. Megvallom, szeretem a gyors sikert, és ami el tud kedvetleníteni, az az, amikor nem látom, hogy növekedne az, amit épp horgolok.

Hát nélküli felső

Ez a hát nélküli nyári felső, amit nevezhetünk crop topnak és halter topnak is, gyorsan elkészül.

Hol lehet egy ilyet viselni?
Strandon, strandra menet, amikor rajtad van a fürdőruha, nem akarsz túlságosan felöltözni, de azért mégis. A fürdőruhára felvehető ruhadarabok az utóbbi időben egyre divatosabbak, itt nem probléma, hogy sok a csipke, a kivágás, és még alá sem kell öltözni, ha eleve fürdőruhára vesszük fel.
Nem tudom, a fesztiválok közönsége nálunk mennyire törekszik arra, hogy valami különleges legyen rajta, Amerikában az ilyen felsőket gyakran ajánlják a fesztiválozóknak.

Ha olyan szerencsés vagy, hogy hordhatsz ilyen felsőt, akkor bátran vágj bele! Tényleg nem nagy munka, hiszen csak eleje van, meg néhány pántja. :-)

Felső Bahar Batik fonalból

Fonalfelhasználás szempontjából is szerencsés modell, 10 dkg fonalból kijön.

Milyen fonalat használj?

Nyári darab lévén elsősorban pamutfonalat ajánlok hozzá, Catania, Bahar, és ezek mindenféle színes változatai, Summer Ombré, és még sok hasonló fonalat ismerhetsz. Bambusz, len tartalmú is jó, ha pamuttal vagy viszkózzal kevert. A lényeg, hűvös tapintású legyen, semmiképp se válassz meleg fonalat.
Vastagságra olyat, amihez 3,5-4 mm-es tű az ajánlott méret.

A Summer Ombrét 3,5 mm-es tűvel, a Bahar Batikot 4 mm-es tűvel horgoltam.

Hogyan készül?


Először meghorgoljuk magát a topot, utána a két oldalrészt a pánttal, valamint a nyakpántokat.
Varrni nem kell, a topra ráhorgoljuk a többi részt.

A top felső része a nyakpánttal

Fentről lefelé dolgozunk, ha méretre készül, akkor érdemes mérned, számolnod, hány láncszemmel kezdj, és milyen hosszú legyen. A modell nagyjából derékig ér.

Láncszem, egyráhajtásos pálca amit ismerned kell, ezen kívül szaporítani és fogyasztani kell.

Szaporítás a top felső részén van, ameddig elérjük a teljes szélességet. Egy pálcába kettő pálcát öltünk.
Fogyasztás az oldalrésznél van, ezt két, egyszerre befejezett egyráhajtásos pálcával készítjük. Tehát az első pálcába öltünk, egyszer lehorgoljuk a hurkokat, ekkor két hurok marad a tűn, újabb ráhajtás, következő szembe öltünk, két hurkot lehorgolunk, és a maradék 3 hurkon egyszerre húzzuk át a fonalat.
A sorok elején nem 3 láncszemes magasítást készítünk. Ezt kerüld el itt mindenképpen. Ha ismered, és szereted készíteni az álló egyráhajtásos pálcát a sor elején, (ahol nincs láncszem, a pálcát a "levegőben" készítjük) akkor dolgozhatsz azzal.
Én a magam részéről annyira nem kedvelem ezt a pálcát, mert látom rajta, hogy nem olyan, mint a többi, és a tetejébe is elég nehéz beleszúrni, ezért én az egyszerűbb változatot horgoltam, ami adott egy határozottabb szélt is. Az egyszerűbb változat az, amikor a sor elején 2 láncszemet horgolok, és a legelső pálcába öltöm az első egyráhajtásos pálcát.
Magyarul a két láncszemes magasítást nem tekintem pálcának. Egy kicsit figyelni kell, hogy a sor végén ne akarj mindenáron a láncszemek tetejébe is ölteni.

A top mérete függ a használt fonal és tű vastagságától, és attól, mennyire szorosan vagy lazán horgolsz. A későbbiekben nem sok lehetőséged van nagyobbítani, ha kicsire horgoltad volna, így érdemes horgoláspróbát készítened, illetve mérned az első 2-3 sor után, hogy a szükséges szélesség rendben van-e. Ha kicsit szélesebb, az nem olyan gond, legfeljebb többet takar. :-)

A képeken látható topok méretei

  • szélessége a felső szélen: 25 cm
  • szélessége az aljánál: 47 cm
  • szaporítós rész magassága: 14 cm
  • oldalpanel hossza megkötővel: 45 cm
  • felső megkötő hossza: 45 cm


Az oldalpanelek megkötőben végződnek, amit olyan hosszúra készítesz, amilyet szeretnél, ha masnira is akarod kötni hosszabb kell, mintha csak csomóra kötnéd. A legbiztonságosabb a csomóra kötni a masnit. :-) (Mindig vannak vicces emberek.)
A nyakhoz kerülő pántra ugyanez igaz.

A top horgolása


45 láncszemmel kezdjük.
1. sor: A tűtől számított 3. láncszemtől kezdve, minden láncszembe 1 egyráhajtásos pálcát horgolunk.
2. sor: Minden sor elején választásod szerint vagy a két láncszem, egyráhajtásos pálca az első pálcára módszerrel vagy az álló egyráhajtásos pálca az első pálcára módszerrel dolgozol tovább, ezt a többi sorban nem részletezem. Az első pálcára 2 egyráhajtásos pálca, a sor utolsó pálcájáig minden pálcára egy egyráhajtásos pálca, az utolsó pálcára két pálca.
3 - 13. sor: A 2. sor mintáját ismételjük.
14 - 19. sor: Szaporítás nélkül dolgozunk tovább, minden pálcára egy egyráhajtásos pálca.
20 - 23. sor: Itt vagy készítesz valamilyen díszesebb mintát, vagy folytatod az egyráhajtásos pálcákat.

Oldalpanel


Oldalpanel


Úgy tartsd a topot, hogy az alja jobb oldalon legyen.
1. sor: Csatlakoztatod a fonalat, 2 láncszem, két egyráhajtásos pálca a sor végébe, összesen 6 sor végébe öltünk 2-2 pálcát.
2. sor: A sor elején fogyasztunk (2 egyszerre lehorgolt egyráhajtásos pálca), 10 egyráhajtásos pálca.
3. sor: 9 egyráhajtásos pálca, az utolsó kettőt egyszerre horgoljuk le
4. sor: fogyasztás, 8 egyráhajtásos pálca
5. sor: 7 egyráhajtásos pálca, fogyasztás
6. sor: fogyasztás, 6 egyráhajtásos pálca
7. sor: 5 egyráhajtásos pálca, fogyasztás
8. sor: fogyasztás, 4 egyráhajtásos pálca
9. sor: 3 egyráhajtásos pálca, fogyasztás

4 pálcával folytatjuk tovább a munkát a szükséges hosszúság eléréséig.

A másik panelt is elkészítjük.

Nyakpánt


A top tetején, a sor végéhez csatlakoztatjuk a fonalat. 4 egyráhajtásos pálcát készítünk, szebb, ha a pálcák közé öltünk.
A pálcák tetejére öltünk 1-1 egyráhajtásos pálcát, ameddig elérjük a kívánt hosszúságot.
A másik pántnál a fonalat a sor vége előtti 4. pálcához csatlakoztatod. A továbbiakban az első pánthoz hasonlóan dolgozol. Ugyanannyi sort horgolj, mint az első pánthoz.


A top alsó széle

Jó horgolást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése