2018. december 17., hétfő

Miért kell több horgolótű?

Tudományos fejtegetésem következik arról, miért is kell több horgolótű. Egy méretből persze. A tudományosságot ne vedd teljesen komolyan, de remek hivatkozási alap így is. :-)

Különböző horgolótűk

A kérdés akkor kezdett foglalkoztatni, amikor megkérdezte valaki, látván a két dobozban levő horgolótű rengeteget, nekem is ilyen sok tűt kell vennem, ha horgolni akarok? Megnyugtattam, nem, de a tűk száma biztosan növekedni fog, ha elkezd horgolni.

Miért nem elég méretenként egy darab horgolótű?


Az első válasz az, mert kell egy tartalék is! :-) Ugye ismerős a helyzet, eltűnt a horgolótű. Felforgatunk mindent, de nem találjuk. Ekkor az ember beszerez még egyet. Kisebb-nagyobb idő eltelte után hirtelen előkerül az elveszettnek hitt, és így máris van két ugyanakkora méretű tűnk.

Aztán persze azért is kell, mert egy projekthez elcsomagoltuk a tűt, de másik projektnél is kellene. Tudom, tudom, vegyük ki a csomagból...

Nagyméretű horgolótűk

Azt a kellemes állapotot ne is említsük, amikor egy kedvelt tűméret más anyagból is kapható lesz. Gondolok itt elsősorban a 6 mm feletti tűkre. Sokáig ezeket csak műanyagból készítették Európában. Aztán a Prymnél egy másik fajta műanyagból, amin jobban csúszik a fonal. Később ugyancsak a Prym kijött a 6-15 mm közötti ergonomikus tűkkel. A következő évben több gyártónál is lettek 6 mm feletti alumínium tűk. Ma már választhatunk műanyag vagy alu tűt, ha vastag fonallal akarunk dolgozni. Azt hiszem, aki szenvedett a 10-12 mm-es műanyag tűkkel, amikor minden mozdulat után külön meg kellett húzni a szálat, örömmel vásárolt alumínium tűt nagyobb méretekben is. Tessék, itt egy olyan ok, amit tényleg nevezhetek oknak, miért is veszünk újabb és újabb tűket. 

Hogyan gyűlik össze a sok tű?


Időnként bizonyos áruházláncokban 3 darabos akciós horgolótűkészletet kapni, és ugye ebből nem akarunk kimaradni. Amúgy ezek olcsó, de meglepően jó horgolótűk, legalábbis, amiket én ilyenkor vettem. Annyiban térnek el a készletek, hogy egy tűmérettel kisebbel kezdődik az egyik, mint a másik. Ha mindkettőt megvesszük, hirtelen lesz olyan méretű tű, amiből már kettővel van több.

Nyomós érv a beszerzésre az is, hogy nem tudjuk pontosan, mekkora méretű a tű, és ezért egy konkrét méretet megveszünk. Ki nem járt még így?

Ahhoz, hogy ez utóbbi elkerüljük, többnyire elegendő a horgolótűt egy vonalzóra, vagy más milliméter beosztású mérőeszközre helyezni, és leolvasható a vastagsága. Nem mindig jó a módszer, mert lehet, hogy a tű olyan formájú, ami miatt nem találjuk azt a helyet, ahol a jó méretet tudnánk leolvasni.

Azt az egyszerű esetet se feledjük, amikor egyszerűen nem szeretünk egy tűt, és helyette másikat veszünk.

Ha gyakorló horgoló vagy, biztos te is érezted már, hogy egyik vagy másik tűvel egyszerűen nem jó dolgozni. Akad bele a fonal, esetleg nem tudod beszúrni a munkába, ne adj isten sorjás, vagy vágja a tenyered.

Az alumínium tűkészletekkel fordul elő, hogy sorjásak a tűk, és ha pechünk van, a horog is. Ezt vagy finoman lecsiszoljuk, vagy félretesszük a tűt. Ezek az olcsó távol-keleti, pontosan tudod te is, honnan származó tűkészletek. Nem mondom, hogy okvetlenül ilyen mind, de több embertől hallottam, hogy szintén ez a problémája ezekkel a tűkkel, és ne feledjük azt sem, hogy elég rövidek, és a tűtartásodtól függően tudja szúrni a tenyered.

Ha nyeles tűnk van, annak kialakítása sem mindegy. Egyéni preferencia, ki milyen nyelet szeret. Lehet a tű nagyon drága, kiváló minőségű, ha nem szeretek vele dolgozni, mert egyszerűen nem tudom megfogni.

Biztos láttad már videókon, sokféle kéztartás és tűtartás van, a horgolótűket egy bizonyos tűtartáshoz tervezik. Jó, lehet hogy kétféléhez is. Vannak lapos nyelű és hengeres nyelű tűk, és az ergonomikusakról ne is beszéljünk most.
Én nem tudok kényelmesen dolgozni a lapos nyelű tűkkel. Néha meg tudom fogni úgy a tűt, hogy ne ugorjon el a tenyeremben, de erre koncentrálnom kell. Én marokra fogom a tűt, ezért nekem a henger alakú nyél jön be jobban.
Itt viszont előkerül az a probléma, hogy egyes tűk nyele mondjuk úgy, határozottan henger alakú, magyarán a tű felé eső részén a nyél vége elég éles szögben végződik. Ezt a vonalat érezni lehet. Erősen.

Lehet, hogy hihetetlennek tartod, ha azt mondom, nem mindegy, milyen tűvel dolgozol. Az egyiken jobban csúszik a fonal, a másikon kevésbé. Az egyiknek hegyes a feje, a másiknak tompa, a nyele ívelt vagy sem, A horog formája is más lehet. Ezek mind befolyásolják a munkát.

Gondolnád, hogy különböző, de azonos méretű tűkkel nem ugyanolyan lesz a kész munka?  Pedig így van. Még az is lehet, a méretpróba mást ad ki, két ugyanolyan méretű tűvel horgolva. A horgolási képen is meglátszik. Most nem arra gondolok, van két teljesen egyforma tűd ugyanattól a gyártótól. :-)
Az almasapka projektben tűnt fel, hogy a többféle 6 mm-es tűvel nem egyformán laza vagy szoros a horgolás. Ez a projekt jó volt arra, hogy a különböző méretű és anyagú tűkkel kísérletezzek. Nem direkt kísérleteztem, csak kerestem azt a tűt, ami elég nagy, de nem lesz a sapka túl lyukacsos. Magyarán kerestem, meddig emelhetem a tűméretet, mert az idő kevés volt, és a sapkák fele hiába óvodás korúaknak készült, bizony felnőtt méretű volt.

Ahhoz, hogy ki tudjuk tapasztalni, melyik típusú tűvel tudunk legkényelmesebben dolgozni, meg kell venni a tűket, ugye? :-) Szóval érthető, miért is kell több tű, azonos méretből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése