2018. december 16., vasárnap

A kör horgolásához

A kör, illetve annak horgolása sokakat foglalkoztat. Aki kezdő horgoló, el sem tudja képzelni, hogyan lesz valami kör alakú. De nem csak a kezdő horgolókat foglalkoztatja a téma, hanem a tapasztaltabbakat is. Lehet, régebben fel sem merült, hogy sapkát kéne készíteni, de most helyzet van. Ilyenkor persze jön a kérdés, jaj, hogyan is kell azt horgolni?
Ha amigurumit horgolsz, szintén fontos a kör és annak horgolása.

Horgolt kör félpálcákból sapkán

A tökéletes kör igénye


Úgy látom,  a tökéletességre való törekvés is szempont sokaknál. Most arra gondolok, hogy hosszasan lehet beszélni arról, tökéletesen kör alakú-e az, amit 6 vagy 12 helyen szaporítunk azzal a módszerrel, amikor a szaporítások körönként egymás fölé kerülnek. Persze, hogy nem az. Minél vékonyabb a fonal, annál jobban látszanak a szögletek.

Mielőtt kardjába dőlne emiatt bárki is, beszéljük meg a kérdést.
Például sapkát horgolsz. A sapka szaporítás után kosárka, majd sapka formát fog ölteni. Szerinted ekkor is látszik az, hogy tökéletesen kör alakú az alapkör? Elárulom, nem látszik. Egyik sapkánál sem.
Vegyük az amigurumit, ami miatt bizony több új technikát, módszert meg kellett már tanulnia annak, aki cuki figurákat akar horgolni. Hatszögletű a maci, cica, vagy bármi más feje? Nem az. Akkor sem, ha ezzel a "nem tökéletes" szaporítású körrel kezdted.

Látható vagy láthatatlan szaporítás


Másik érv a szaporítás másfajta megvalósításához az szokott lenni, hogy olyan csúnya, hogy látszik a szaporítás csíkja. Elárulom, sokaknak meg pont az tetszik, hogy szép mintát ad ki a szaporítás. Nem vagyunk egyformák. Az egyik embernek így tetszik, a másiknak úgy. Most jön a nagy kérdés. Akinek szánod a figurát, sapkát, azonnal körzőt ragad és ellenőrzi a kör tökéletességét, esetleg ráveti magát a szaporításokra, hogy megnézze, mi módon készült? Reklamál a gyerek, vagy felnőtt, ha ilyen vagy olyan módszerrel horgoltad? Nem, nem reklamál. Ezek a különbségek csak a szakavatott szem számára láthatók. Tehát látod te, aki horgolta, és esetleg látja más is, aki szintén tud ilyesmit horgolni. Az összes többi ember nem lát semmiféle különbséget, eltérést, "rendellenességet". Őket az egész érdekli. A maci, a cica, hogy mennyire aranyos, a sapka, hogy mennyire jól néz ki, és pont jó, ráadásul jól is áll.

Még nem mondtam el, mi az a módszer, ami kiküszöböli ezeket a "hibákat", vagyis azt, hogy látható a szaporítás vonala, illetve a rövidpálcás kör hatszögessége.

Szaporítás "elszórtan"


Ha el szeretnéd kerülni a fent említett jelenséget, akkor úgy kell szaporítanod, hogy az egymás utáni körökben nem ugyanott duplázod meg a szemeket. Ekkor is szabályos közönként kell szaporítani, de az első szaporítást nem az előző sor szaporítása felett készíted, hanem attól jobbra. Ez persze csak a 4. körtől lesz értelmezhető, hiszen a 2. körben mindenképpen duplázni kell, és emiatt a 3. körben akár az első, akár a második pálcára teszed a szaporítást, az az előző sor szaporításán lesz. Remélem érthető.
Ha nem akarsz belezavarodni ebbe az "össze-vissza" szaporításba, írd fel magadnak, hogyan tervezed elhelyezni a további körökben a szaporításokat. A két szaporítás közötti pálcákat úgyis számolod, így csak azt kell feljegyezni, az elsőt hova teszed, és figyelni kell arra, hogy a megfelelő számú szaporítás meglegyen a sorban.

Én ezt a módszert csak nagyobb amigurumiknál használnám, mert a 4-5 körös kisebb daraboknál csak összezavarja magát az ember.

Ami igazán fontos


Ami szerintem sokkal fontosabb, illetve sokkal kényesebb kérdés, az a lapos kör, és annak elérése. Ha mindig lapos kört horgolsz, nincs gond, de ha nem, akkor érdemes tudni, hogyan javítható.

A kör vagy azért nem lapos, mert hullámzik, vagy azért, mert a széle felfelé pöndörödik.
Egyik sem jó dolog.

De van orvosság!
Persze kérdés, mennyire hullámos vagy kosárka formájú a mű, illetve a jelenség hány sor óta áll fenn. Érdemes minden kör végén megnézni, hogy is néz ki a körünk. Amit azt tapasztaljuk, hogy nem tudjuk szép laposra simítani, azonnal javítsunk rajta.

Hullámos a kör


Mi okozza? Túl sok a szaporítás. Vagy azért, mert tényleg több helyen szaporítottál, vagy a fonal miatt. Vastagabb fonalaknál tapasztalható, hogy az egyráhajtásos pálcás körökben egyszerűen nem fér el 12/24/36 stb pálca.
Mit tehetsz?
Ez az az eset, amikor én a magam részéről, az egészet inkább lebontom, és 10 egyráhajtásos pálcát horgolok az első körbe. Elárulom, volt már olyan fonal, ahol 9 is elég volt.
Utána a szabály szerint haladunk tovább. Ez általában elegendő.
Ha a 10 pálcás kezdés, normál szaporításnál, ismét úgy tűnik, hogy nem férnek el a pálcák, szaporíts soronként kevesebbet.

Megoldás az is, ha észreveszed, már kezd hullámos lenni a horgolásod, a következő sorban nem szaporítasz. Ez a szőnyegeknél nagyon jól beválik.

A kör már nem kör, inkább kis kosár


Ekkor keveset szaporítottál. Szintén lehet, hogy a fonalhoz képest. De inkább a kezdő szemszámmal lehet gond. Vannak leírások, melyekben 10 egyráhajtásos pálcával kezdik a sapkát horgolni. Ez lehet, hogy kevés. Ha a 10 pálcát nem tudod szépen összehúzni körré, és az összekapcsolás után már kicsit megbicsaklik a kör, akkor egészen biztos, pár sor meghorgolása után a helyzet még rosszabb lesz.
Ekkor kevés a pálcád. Ha már az elején látni, kevés a pálca, kezdd többel.

Ha néhány sor után látod, mintha a széle emelkedne felfelé, ellenőrizd, annyit szaporítottál-e a sorban, mint amennyi következik. Ha nem, csak a rontott sorokat kell visszabontani. Ha a szemek száma megfelelő, akkor a következő sorban néhány szemmel többet szaporíts.

Ha sapkát horgolsz, annyira nem fontos, hogy tökéletesen lapos legyen a köröd, egy terítőnél, szőnyegnél viszont annál inkább.

Mi a helyzet a sapkáknál?


Fontos, hogy amikor kört horgolunk, a kör szép is meg jó is legyen. Az, hogy mennyire ügyelj erre, függ attól is, mit horgolsz. Aminek pár sor múlva úgyis kosárkásodnia kell, jobban elviseli, ha a kör széle picit emelkedik. Nem akarlak lebeszélni a pontos munkáról, de a sapkáknak semmi bajuk nem lesz, ha nem a szaporítás befejezése után elvágólag hajlanak lefelé, hanem finom ívben. Itt csak arra ügyelj, hogy a fejbőségnek megfelelő legyen a méret. Ugyanígy, egy amigurumi alkatrésznél sem tragédia, ha nem teljesen lapos a kör.
A hullámosodás mindkét esetben rosszabb! Ekkor a köröd még 2-3 nem szaporítós sor után is képes növekedni.



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése