2019. január 2., szerda

Mintaleírásból horgolok - néha mégsem sikerül jót alkotni

Mintaleírás

Sokszor dolgozunk minta, leírás alapján. Sajnos, nem mindig sikerül az adott darab úgy, ahogyan elképzeltük. Még ha csak az elképzeléshez képest lenne rossz, de gyakran a leírásnál közölt képpel sem lesz köszönőviszonyban sem az általunk elkészített holmi.

Nem biztos, hogy a minta jó! Ezt fontos tudnod.

Amikor horgolsz valamit leírás alapján, előfordul, hogy nem úgy néz ki a dolog, mint a képen látható.
Először persze az ember azt feltételezi, hogy valahol elrontotta. Ha úgy tűnik, mindent úgy csináltál, mint ahogy le van írva, akkor jusson eszedbe az is, hogy egyáltalán nem biztos, hogy az adott leírás jó. Lehet csak elütés, de lehet hogy kimaradt egy sor, vagy csak egyszerűen nem írta le jól a mintát a készítője. Fordítás esetén az is elképzelhető, rosszul lett lefordítva.
A lényeg, nem biztos, hogy te hibáztál!

Méretbeli eltérések


Gyakori, hogy nem sikerül kihozni a gyártó termékleírásában szereplő, vagy a készítendő darab leírásában olvasható méretpróbát. Több vagy kevesebb, próbálkozol többféle tűvel, többféle mérettel, de gyakran ekkor sem jön ki a várt pálcaszám.

Ezzel ne foglalkozz. Nézd azt, jól nézzen ki, a célnak megfelelő tömörsége legyen, legyen kedvedre való. Sajnos ezzel az is jár, hogy át kell számolnod a mintában levő pálcák/mintaegységek számát.
Ez a méretre készülő ruhadaraboknál fontos, felső, ruha, szoknya, stb.

Sapkánál elég jól tudod szabályozni a méretet horgolás közben, a sálnak meg szerintem mindegy, hogy 2 cm-rel szélesebb lesz-e, vagy 1 cm-rel keskenyebb, mint amilyet a leírásban olvastál.

Megmondom őszintén, az a véleményem, hogy ezek a leírások úgy születnek, hogy valaki kitalál egy modellt, elkészíti, és vagy közben, vagy utólag leírja mi merre hány méter, akarom mondani pálca.  Zárójelben megjegyzem, sokszor a több méretben készült leírásból kiderül, hogy a legkisebb méretet készítették csak el, a többihez kimatekozták a pálcák számát, illetve az, hogy csak egyik vagy másik méret lett tesztelve.

Sőt, továbbmegyek, egy sálnál ember nincs, aki a képről megmondja, az 18 vagy 19 cm széles.
A poháralátétnél sem életbevágó az, hogy 9,5 vagy 10 cm az átmérője.
Akkor van nagy jelentősége a pontos méretpróbának, amikor kevésbé vagy egyáltalán nem rugalmas a fonal, esetleg a minta nem enged.

De nem akarlak lebeszélni a méretpróba fontosságáról, félre ne érts. Csak azt mondom, nézd meg, mikor érdemes ezzel foglalkozni. Ha kell, akkor jön a számolás.

Felírod a leírásban mi jött ki, majd azt, nálad mennyi az eredmény. 10 cm-en kell mérni a méretpróbához a pálcák vagy mintaegységek számát.

Számolás


Ha az eredeti szerint 14 pálca=10 cm, és nálad 16 pálca=10 cm, akkor a következők szerint gondolkodj:
Nekem kell 50 cm szélesség, 16 pálca=10 cm, akkor 50 cm-hez 5*16=80 pálcát kell horgolni.
Most már csak azt kell bekalkulálni, hogy a mintát mennyivel kell osztani, és mennyi a plusz szemek száma kezdéskor.
Van olyan minta, hol kettővel, de van olyan is, ahol tizenkettővel osztható szemszámra van szükség, és plusz a leírásban szereplő szemszámra.

Az egy külön kérdés, hogy eggyel több vagy kevesebb mintaegységet készíts. Nyilván a kettőnél oszthatónál nem probléma, de ha hattal, nyolccal, vagy még többel kell oszthatónak lenni, akkor már 5-10 cm is lehet a különbség.

A sorok számának eltérése kevésbé problémás, több sort kell horgolni, ha neked kisebb a meghorgolt darabod; kevesebbet, ha hosszabb, mint a leírásban közölt méret.
Ha a minta több soros, nem hagyhatod abba a minta felénél a horgolást, mert az nem mutat túl jól.

A számolásra gyakran szükséged lesz, mert sok modell olyan fonalból készült, amit nálunk nem lehet kapni. Igen, tudom, bárhonnan lehet fonalat rendelni, de egy ismeretlen fonalat látatlanba megrendelni kockázatos, és még a szállítási költségről, harmadik országból való származásnál meg a vámról és áfáról nem is beszéltünk.

Az is gyakran előfordul, maga a modell megtetszik, de egy már meglevő fonalból képzeljük el, aminek vastagsága, összetétele nem biztos, hogy megegyezik az eredetivel.

Összefoglalva:
Az, hogy nem sikerül, vagy nem olyanra sikerül a leírás alapján horgolt darab, mint elvártuk volna, lehet, hogy a te hibád, de lehet, hogy nem. Ha jól követted a mintát, és mégsem sikerült, lehet, a mintában volt a hiba.
Az eredeti fonaltól eltérő fonal esetén gyakran át kell számolni a szemeket, sorokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése