2015. március 29., vasárnap

Mintaolvasás, jaj

Megoszlanak a vélemények, hogy a horgolásminták olvasása könnyű avagy nehéz.

Ha megtanulod olvasni a rajzokat, akkor hihetetlenül könnyen és gyorsan meg tudsz horgolni egy ismeretlen mintát.

Régebben, amikor a rajz általános volt az újságokban, a leírás sokszor annyi volt, hogy a terítőt a rajz alapján meghorgoljuk. A rajz egy terítő esetében nem is a teljes kört mutatta, csak egy részét. Megoldható volt a feladat. :-)
Ebben az időben a leírások sem voltak annyira részletesek, mint manapság. Ha már nem vagy teljesen kezdő a horgolásban, akkor biztosan te is úgy érzed, sokszor a leírások túl szájbarágósak.
Ez főleg az angol nyelvű mintákra vonatkozik, illetve azokra, akik az angol (amerikai) mintaleírást követve készítik el saját leírásaikat.

Én is, amikor leírást készítek, igyekszem elég részletesen leírni minden sort, gondolva azokra, akik kezdők, és nem egyértelmű számukra egy-egy kifejezés.

A rajzok olvasása, értelmezése sem nehezebb, mint kibogozni egy több oldalas leírást.

Rajzok
A mintaolvasás lényege, hogy a jeleket felismerd. Meg kell tanulni, hogyan jelölik a leggyakoribb pálcákat egyéb műveleteket.

Ha az alapvető jeleket felismered, akkor is lehet, hogy nem tudod összekapcsolni magadban horgolássá. Lehet, hogy vannak kérdéseid, amiket nem tudsz feltenni a könyvnek, az internetnek, a Youtube-nak. Ilyenkor jól jön egy ismerős, aki tud segíteni.

Ha gondod van a minták olvasásával, és szeretnél kérdezni, a kérdésekre választ kapni, és jó lenne, ha valakivel legalább egy kicsi mintát ki tudnál próbálni, akkor jó helyen jársz. :-)

A horgolástanfolyam is tartalmaz mintaolvasás részt, de ha neked csak a minta olvasásával van gondod, akkor a horgolás tanfolyamot nevezhetjük mintaolvasás tanfolyamnak is. Egy 90 perces foglalkozáson rengeteg apróságot meg lehet beszélni, kérdezhetsz, válaszolok.

Írj bátran! :-)

A személyes, egyéni oktatás a fizetős szolgáltatások közé tartozik nálam.

Ha ingyenes segítséget szeretnél, akkor a blogomban, mások blogjaiban, kereshetsz választ, fórumokon, Facebook csoportokban tudsz kérdezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése