2012. július 31., kedd

A kukoricás virág több verzióban

Az előző bejegyzésben bemutatkozott a virág, most az elkészült 4 virágot mutatom be.

Nem, nem ugyanazt ismételgettem négyszer, mind más lett.

Ez készült el elsőnek. Tényleg a próba miatt. Színátmenetes maradék fonalból, nem mondanám igazán attraktívnak ebből a színből. Leírás pontos követésével készült.
Színátmenetes virág
Ez is a leírás szerint van pontosan, még a tűméretet is betartottam. Nagyon rossz volt horgolni a Cataniát 2,5-ös tűvel.
Színes kukoricás virág
A tűn változtatni kellett, mert nem tetszett az, hogy mindig beleakadt a szálba a tű, vagy nem tudtam egyben áthúzni az egész szálat.
Ez 3-as tűvel készült, és gondoltam, ki kell próbálni azt, hogy nem kukorica, hanem egyszerre befejezett pálcák.
Virág, kis változtatással
Az utolsónál már nagyobb változtatás történt, mert ki kellett próbálni, mi van akkor, ha nem 10, hanem csak 8 szirom van. Itt a második sortól már változott a minta, a láncszemek száma 2 helyett 3 lett, majd a kukoricaszemek közé 5 láncszem került. Az utolsó sorban a szirmok megnőttek, 8 pálcával készültek.
Az eredmény ez lett:

8 szirommal
És végül együtt a három színes virág. A negyedik a színe miatt nagyon nem illik közéjük:-)

A 3 féltestvér virág

2012. július 29., vasárnap

Találtam egy virágot

Tegnap találkoztam egy bloggal, amiben találtam egy jó kis virágot.
Itt, ezen a blogon találtam:
http://made-in-k-town.blogspot.hu/2011/08/bavarian-popcorn-flowers.html

Bajor popkorn virág
Van leírása is, mégpedig itt:
http://made-in-k-town.blogspot.hu/2011/08/bavarian-popcorn-flower-pattern.html

Annak, aki nem tud angolul, leírtam magyarul a virág elkészítését. Az összekötő szövegek nincsenek benne!

A virág a nevét a kitalálója adta, és azért bajor, mert ő ott született, a popcorn meg a mintából adta magát. Nem a honlap tartalmát fordítottam le, itt a virág elkészítése olvasható. A leírás megértését a honlap fényképei segíthetik.

Fonal Catania, 2,5 mm-es tűvel horgolva.

A leírás minimális horgolástudást feltételez. Minden sor más színnel készül, ezért sor végén a kört összekapcsoljuk, majd az adott színnel befejezzük a munkát, szálat elvágjuk. Az új szín bekapcsolását a megszokott módon csináld! A sor elején a szokott módon, az első pálcát láncszemekkel helyettesítjük.

Ezt a soroknál már nem írom le!

Kezdés Magic ring segítségével. A gyűrűbe 1 erp - 1 láncszem kerül 10-szer.

2. sor: új szín! Minden egyláncszemes ívbe 1 rövidpálca, és 2 láncszem kerül.

3. sor: új szín! Minden 2 láncszemes ívbe 1 popcorn és 4 láncszem kerül.

A popcorn:

a 2 láncszemes ívbe 4 egyráhajtásos pálcát készítünk, kihúzzuk a tűt a hurokból, és az első erp elé öltünk, majd a tűt továbbvezetve a pálcák mögött, visszatesszük a hurokba, és egy ráhajtással lehorgoljuk a hurkokat. Ekkor alakul ki a popcorn, vagyis egy kukoricaszemre hasonlító minta.

4. sor: új szín! Minden 4 láncszemes ívbe hamispálca, 2 láncszem, 6 erp, 2 láncszem és egy hamispálca kerül.

A szálakat eldolgozzuk. Egy kisméretű, négylyukú gomb rávarrásával feldobhatjuk a virágot!

Ha vizuális típus vagy:

Virág rajza

A virág felhasználására a honlapon találsz ötleteket!
Jó munkát, és várom a hozzászólásokat az elkészült virágokról szóló blogbejegyzésekkel!:-)

2012. július 24., kedd

Nyári sapka hűs színekben

A Vízparti szett kalapja annyira tetszik, hogy gondoltam, az itthon levő, kipróbálásra vett 5 dkg színátmenetes pamutfonalból egy ilyen kalapot készítek.

Nyári sapkalap:-)

Az már rögtön látszott, hogy ez a fonal sokkal puhább, mint a másik volt, és a kalap valószínűleg nem kalap lesz, hanem sapka....

A színátmenetek itt nem jöttek ki olyan szépen, ahogy reméltem, kicsit tarka lett a végeredmény.

A két kalap méretileg szinte megegyezik, mégis egészen mások lettek.

A két kalapka

Felvéve még nagyobb az eltérés a két kalap között. A kék igazi kis kalap, ez inkább sapka. Fejrelapuló fajta.
A karimája nem tartja magát
Ennyit számít a fonal milyensége. Mindkettő pamut, ugyanakkora tűvel lehet horgolni, de a fonal keménysége eltérő.

Kék és zöld
A karimában van pici eltérés, mert láttam, nem lesz olyan szépen álló karima, ha nem szaporítok többet. Ki hinné, hogy a zöldes kalap karimája van jobban szaporítva?

Kinek melyik tetszik jobban?

2012. július 23., hétfő

Vízparti szett

Vízparti szett (kalap és kis táska)

Megvallom, eszemben sem volt ilyet készíteni, de engedtem a rábeszélésnek, hogy pályázzak valamivel egy játékban. Mivel a pályázat beadási határideje a következő nap volt, egyértelmű volt számomra, hogy nagyobb dologról szó sem lehet, már csak azért sem, mert meghatározott fonalakból kellett dolgozni. Abból meg nekem nem túl sok van, ráadásul színenként 1, maximum két gombolyag. A kettő persze sötétbarna, ami nem kifejezetten nyári szín.

A tengerész-stílus mindig is tetszett, gyerekkoromtól kezdve mindig volt kék-fehér csíkos rövidujjú pólóm. Gondoltam, akkor készüljön egy kék és fehér kalap. Az igazi az lett volna, ha sötétkék és fehér, de ezt elvetettem, mert a sötétkék nagyon meleggé tenné a kalapot.

A szett színei

Így alakult ki a színösszeállítás. A fehér sem fehér, mert olyan színem nincs ebből a fonalból, ez törtfehér. Nem vakító fehér, de elmegy fehérnek.

A kalap oldalán gondoltam a csíkozást elhelyezni, méghozzá a másik 3 színből, hogy a karimára elegendő legyen a világoskék.

A szett kalapja

Végül, amikor lemértem a művet, nagyon meglepődtem.
A kalap 61 gramm lett!
Biztosan számít az is, hogy az előzőekkel ellentétben nem rövidpálcákból készült a karima, és nem 16 sorból áll. Akkor nem lettem volna készen ilyen hamar.:-)

Melyik fonal az, ami ilyen szorgalmas volt? Catania.

A kalappal nagyon hamar elkészültem, úgy éreztem, még van erőm és időm egy kis táskára. Már készült ilyen kis táska több is, hát miért ne legyen ehhez a kalaphoz is egy?

A szett táskája

A táska mintája a kalap mintája is egyben, de egészen másként néz ki. A csíkozás más, a kis táskán több csíknak kellett lennie, és ugyebár a fonal mizéria miatt igyekeztem a színeket egyenlően fogyasztani.
Akkora csak, hogy zsebkendő, igazolvány, némi pénz és kulcs elférjen benne.
A meglepő az, hogy a kis táska 42 grammot nyom!

Az alja figyel!:-)
Így lett készen nem egészen 22 óra alatt a Vízparti szettem. (Nem, nem ennyit dolgoztam rajta, csak ennyi idő telt el az elhatározás, és a két darab elkészülte között.)
Utána jött a fotózás, a fotók méretre igazítása, a pályázati lapok kitöltése, és az egész anyag elküldése. Nem is az utolsó percben végeztem, mert már 19 óra körül elküldtem a pályázatomat.:-)

2012. július 18., szerda

Csipkefelsők

Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt.

Ananász mintás felső
Ritkán érzek ilyet egy horgolt modell láttán, de itt azonnal tudtam, ez kell nekem! Akkor is, ha valószínűleg nem nagyon fogom hordani, mert azért kell hozzá egy kis bátorság, meg alkalom, amikor felvehető.

Igen az ananász mintás felső.
Színe végül is, hosszas válogatás után lett ilyen, de már látom, mégis inkább egy bármilyen zöldet kellett volna választanom. És persze csak ki kéne próbálni sötétkékben, kicsit hosszabban, alá pedig egy sötétkék, kicsit fényes bélés vagy alsóruha is kell.

Ebből is kiderül, hogy már ez is kompromisszum volt, mert az eredeti ilyen lett volna:

Rövid ananászos felső
A fonal már 1-2 hónapja megvan, de mint kiderült, keveset vettem. A boltban meg időközben kifogyott ez a szín. Ha még 1, maximum 2 gombolyagom lett volna, akkor biztosan kijön még egy mintaegység. Így ekkora lett, és maradt 5 dkg fonal. Egy gombolyag kb. 8 sorra volt elég...

Ez a legkisebb méret, és a fonal vastagsága miatt teljesen meglepő módon fel tudom venni, bár nem kényelmes.
Az ember mindig tanul. Ha nem csinálom meg ebből a fonalból, akkor nem derül ki, az, hogy ha bátor vagyok, és 6-os tűvel horgolom a hozzá való fonallal, akkor a kisebb méretet is elkészíthetem. Ez pont 20 szemmel kevesebbet jelent a kezdésnél, vagyis 2 mintaegységet megtakarítok munkában:-)

A minta közelebbről:

Minta
A felső hordható strandon fürdőruha fölé, vagy utcán, alatta ujjatlan toppal.

2012. július 11., szerda

Horgoláspróba - felesleges?

A próbadarab készítéséről van szó.
Egy sálnál nem érdekes, hogy a pontos méret kijön-e vagy sem, egy pulóvernél viszont igenis az.
Nem csak a pulóvernél, hanem a sapkáknál, kalapoknál is.

Az, hogy tudunk kört horgolni, még nem garantálja a sikert. A fejfedőnk ettől függetlenül még lehet túl kicsi vagy túl nagy.
Mekkora az akkora?

A leírások zömében benne van, hogy hány szem és hány sor adta ki a leírás készítőjének a 10*10 cm-t.
Megadják a használt fonal nevét, és a horgolótű méretét is.

A fonal a legritkább esetben lesz ugyanaz, de próbálkozunk legalább azonos alapanyagút, és vastagságút választani.
A tűvel nagyobb szerencsénk van, ott csak a negyedes méretek hiányoznak.

Ha belegondolsz, teljesen természetes, hogy másik fonalból, esetleg nem is akkora tűvel, más eredményt kapsz a horgoláspróbánál.

Ekkor átszámolhatod, hogy mennyivel több vagy kevesebb szemmel kell kezdened a munkát ahhoz, hogy a ruhadarabod mérete az elvárásnak megfelelő legyen.
(Sokszor még a mintára is kell gondolnod, de most nem ez a lényeg.)

Szerinted miért írják oda a leírásokban csupa nagybetűvel, hogy: TAKE TIME TO CHECK YOUR GAUGE!

Azért, hogy csináld meg ezt az utálom feladatot, hogy ne a kész pulóveredet, mellényedet, sapkádat, kalapodat, vagy bármi mást kelljen lebontanod.

Ha neked több szem esik 10 cm-re, mint az eredeti, az azt jelenti, hogy ugyanazzal a szemszámmal kisebb lesz a műved, mint aminek a leírását követed. Lehet, hogy megoldható az egy számmal nagyobb méretű ruhadarab elkészítése, de mindenképpen számolj előtte, és hasonlítsd össze az eredményeket.
Osztol-szorzol, és látod, hány szemmel/pálcával kellene kezdened a te horgoláspróbád alapján. Ha majdnem ugyanaz az eredmény, mint az egy számmal nagyobb leírásban, akkor egyszerűen a nagyobb méretet készíted el. De ehhez a karkivágás magasságát, karöltő mélységét vállszélességet, és a többi méretet is egyeztetni kell.

Ha nem egyeznek a számok, akkor szépen mindent ki kell számolnod. Hány szemmel kezded, az hány mintaegység lesz, hanyadik sorban kezdődik a karöltő, mennyit kell fogyasztani, hol kezdődik és mekkora  a nyakkivágás, stb.

Felesleges munka?
Most lehet, hogy úgy érzed, de amikor a kész sapkád nem megy fel a fejedre, vagy ellenkezőleg, akkora lesz, mint egy lavór, és le kell bontanod, másképp fogsz gondolkodni. Ne is emlegessük azt az esetet, amikor egy kész pulóvert vagy kardigánt kell emiatt bontanod.

Azért azt megjegyezném, hogy ha idejében ellenőrző méréseket végeztél volna, akkor már hamarabb kiderült volna, hogy valami nem jó a méretezésben.

2012. július 7., szombat

A kör problémája

Arról, hogyan horgoljunk kört, millió helyen olvashatunk. Mégis, mi az oka annak, hogy sokan mégsem mernek belevágni egy kör horgolásába, vagy ha mégis, akkor sikertelen az akció.

A kör akkor szép, ha sima, nem hullámzik, de ugyanakkor a széle nem is pöndörödik fel.

A kör horgolása

Nézzük, mi a hiba oka?

Ha hullámos a körös, akkor túl sokat szaporítottál.
Ha kis zsákocska kezd kialakulni, az azt jelenti, nem szaporítottál eleget.

"Miért van az, hogy nem tudok kört horgolni?" - teszik fel a kérdést sokan, még olyanok is, akik tudnak, csak nem hiszik el.

A szép, szabályos körhöz az kell, hogy elhidd, jó a leírásod! Amit oda leírtak, azért van ott, hogy te úgy horgold meg a saját körödet. Ne egyénieskedj! Ne akard megmutatni, hogy te sokkal egyszerűbben, gyorsabban készíted el a kört!

Bizonyos "szabályok" vannak, amiket ha betartasz, kör alakú lesz a köröd, nem tepsi vagy fodros lemez.

Először gyakorold a jól bevált középvastag fonallal, 4 mm-es tűvel. A fonalad lehet olcsó, bontott, több szálból összefogott, mindegy, gyakorolni jó lesz.

A kört készítheted rövidpálcákkal, félpálcákkal, egyráhajtásos pálcákkal.

Lehet, itt szoktál eltévedni?
Minden pálcamérethez a megfelelő kezdést kell választanod.

Kezdésen a láncszemek számát, és az első sor pálcáinak számát értem.

Lehet, hogy az a gond, sok, vagy éppen túl kevés láncszemmel kezded a munkát.
Ha sok a láncszemed, azt onnan ismered fel, hogy a szükséges pálcaszám elkészítése után még marad egy csomó helyed a gyűrűben. Ekkor szinte biztos, hogy jó úton haladsz az azonnali zsákforma felé.

Ha az utolsó 5 pálcádat  már alig tudtad betuszkolni a gyűrűbe, jó eséllyel indulsz a fodorkészítés irányába.

A kezdő láncszemeid száma nincs kőbe vésve, mert nem tudom megmondani, milyen a fonalad, és mennyire szorosan vagy lazán horgolsz.

4-5 láncszem biztosan kell egy kör elkezdéséhez. Egy biztos, kevesebb láncszem kell, mint ahány pálca az első sorban lesz.

Tegyük fel, 5 láncszemből gyűrűt kapcsoltál, és elkészítetted a megadott számú pálcát. Összekapcsolod a kört, és ekkor megigazgatod a kezdő láncszemsort. Ha a slip knotnak nevezett módszerrel kezdtél, akkor könnyen szorosabbra tudod húzni a láncszemeket. Persze, ha másfélszer akkor a köröd, mint kéne, akkor nem, de ha csak egy nagyon kicsit tűnik lazának, akkor szép, szoros első sort fogsz kapni. Vigyázz, ne szorítsd meg nagyon, nehogy a hullámosság irányába indítsa a körödet!

Ökölszabályként tanuld meg azt, hogy minden körben, amelyikben szaporítasz, annyi pálcával növeled a pálcáid számát, ahányat az első körben horgoltál. Mindezt a körben egyenletesen elosztva kell tenned, akár magad is kiszámolhatod, melyik pálcánál kell szaporítani.

Ha a fonalad miatt kicsit hullámosnak látod a kört, a következő sorban ne szaporíts, minden pálcára egy pálcát tegyél, és a szaporítás nélküli sor után folytasd a szaporítást.
Ha esetleg a kör "összehúz", akkor kicsivel több pálcát kell megdupláznod.

Ne ijedj meg, ez nem általánosan előforduló gond, gyakran a fonal okozza, illetve az, hogy túl szorosan vagy túl lazán horgolsz.
Ha tudod magadról, hogy lazán horgolsz, válts kisebb tűre, ha pedig szerinted is kőkemény, tömör minden munkád, akkor egy számmal nagyobb tűvel dolgozz, mint amit javasolnak.

A tűméret a fonalak cimkéjén nem előírás, csak ajánlás!

Akkor a nagy titok!

Az első körben a pálcák száma a magasságuktól függ!

Rövidpálca: 6
Félpálca: 9
Egyráhajtásos pálca: 12 (a 3 láncszem magasítás az első pálcának felel meg!)

A második sorban rövidpálcánál 12, félpálcánál 18, egyráhajtásosnál 24 pálcád lesz!

Látod, annyit szaporítunk, ahány pálca volt az első sorban.

A szaporítások elosztása:
  • 1. sor: minden pálcára 2 pálca
  • 2. sor: 1 szaporítás, 1-re nem
  • 3. sor: 1 szaporítás, 2-re nem
  • 4. sor: 1 szaporítás, 3-ra nem

és így tovább.
Ezt a szabályt tartsd be, és jól sikerül a köröd.

Ha sapkát készítesz, akkor a nem teljesen lapos kör sem gond! Nem fog látszani.
Ha poháralátétet készítesz, akkor azért igyekezz, hogy ne borítsa fel majd a poharadat!:-)))

Ha többet akarsz tudni a sapkák horgolásáról, akkor számodra nagy segítség ez az e-book:
http://www.fonalbolt.com/Sapkatitkok_konyv
Ha babasapkát horgolnál: http://www.fonalbolt.com/Horgolt-babasapkak

2012. július 4., szerda

Nyári kalapom

Nem, mintha nem lenne néhány nyári kalapom, de horgolt még nincs. Ezért én is elkészítettem a saját verziójú kalapomat lyukacsos mintával, karimával.

Színátmenetes nyári kalap
Ez a fonal nagyon megtetszett, de valahogy semmit nem tudtam vele kezdeni. Motringban nagyon mutatós, de ahogy elkezdtem horgolni, nem volt az igazi. Először kisebb motívumokkal próbálkoztam, de egy színből lettek szinte mindig, ami meg nem tetszett. Aztán próbálkoztam mással is, de az se tetszett.

A nyári forróság végül is kalapot követel tőlem is. A horgolt kalapot már elkészítők azt mondják, nem meleg, ezért mertem elkezdeni.

Szemből ilyen

Szerencsére ez a fonal 10 dkg-os kiszerelésben kapható, így nem volt fonalhosszabbítási problémám.

A kalap teteje
A karima direkt ilyen hullámos! Viszont tartja magát, ne fittyed le!

Igaz, 3,5 mm-es tűvel készülta karima, 16 sor, azt hittem, sosem lesz vége. Alig tudtam belebökni a szembe a tűt, olyan szorosan horgoltam.

Az utolsó sorra olvastam egy érdekes dolgot. Az utolsó sor rövidpálcáit az előző sor pálcáinak első!!! szálába öltve kell horgolni. (front loops only)
Érdemes kipróbálni, úgy tudom leírni, mintha egy kis élt adna a karima szélének.

2012. július 3., kedd

Türkiz kistáska

Mondtam, hogy ki kell próbálni egyszínűben is.
A táska alja

Indul egy afrikai virággal, és utána egy kis pálcás rész jön, majd egy kis V minta, középen pedig a kedvenc mintáim egyike, a legyező.

Minták

Utána egy kis íves rész van, de csak éppen hogy, befejezéshez pedig ismét egy kis V minta, és a felső szélre pedig legyezősor.

A kistáska készen


A fülét foundation row adja félpálcákkal, amire egy sor rövidpálca jön, végül pedig azért, hogy ne nyúljon annyira meg a fül, egy sor hamispálca készült.

A befűzőzsinór végére néhány szem gyöngy került.

2012. július 2., hétfő

Újabb színes szütyő

Annyira belejöttem a színes csíkos szütyőkbe, hogy a szatyor fonalából is készült egy. A színek így jöttek ki, egy részükből csak nagyon kevés volt már, de sikerült eléggé színesre horgolni.

Színes horgolt szütyő

Nincs bélelve, nem is kell szerintem túlbonyolítani a kérdést, ez egy lyukacsos kis szütyő, amit karra lehet akasztani.
Túl kicsi dolgokat nem tanácsos beletenni, például a tollak számára életveszélyes hely. De ha a toll egy tolltartóban pihen, a zsebkendő meg kis zacskójában, akkor néhány nélkülözhetetlen dolgot magával vihet az ember. Mondjuk nem is biztos, hogy kell toll, bár én beteg vagyok, ha rájövök nincsen nálam toll és papír, hogy írni tudjak, ha kell. Általában nem kell!:-)

2012. július 1., vasárnap

Horgolt tartó

A szatyor fonalából még van, tehát egy kis neszi is kísérletezés tárgya lett.
Nem bontottam le egyszer sem, eltaláltam a méretet. Illetve, ez már ekkora lesz:-)))

Horgolt kistáska

A záródása egy kis pánttal történik, mert tudom, sosem húzom be a zippet, szóval kár vele kinlódni.

A táskával/szatyorral együtt így néz ki:

Horgolt táskák