2024. április 4., csütörtök

Láthatatlan körzárás az utolsó körben

 A horgolás fejlődik. Változnak a technikák, ahogy telik az idő, mindig újabb és újabb ötletek vannak, amikkel a kész darab szebb lesz. Ezen a szebb dolgon elgondolkodtam, mielőtt leírtam, és azt mondom, igen, szebb. Főleg az avatott szemek számára. :-) Mindannyian tudjuk, hogy sok apróságot csak azok vesznek észre egy elkészült darabon, akik maguk is horgolnak. 

Az utóbbi években több apró "újítást" láttam, amik mind azt a célt szolgálják, hogy a kész alkotás profinak tűnjön. Ne látszódjon, hol kezdődik egy sor, ne látszódjon a munka befejezése, stb.

Az egyik új dolog a láthatatlan sorzárás. Az amigurumik és horgolt dobozok, táskák korában fontos, hogy főleg az utolsó sornál ne látszódjon az, hol kapcsoljuk össze a kört.

Ezt nevezik láthatatlan sor vagy körzárásnak.

Látható és láthatatlan körzárás

Azért láthatatlan, mert a zárást ugyanolyan kinézetű öltéssel készítjük, mint a többi szemet, tehát nincs hamispálcás zárás.

Leírni, elmagyarázni ezt is nehezebb, mint megmutatni.

Ebben a posztban az utolsó kör zárásáról írok. Sokszor nem szükséges minden kört ilyen módon zárni, például egy poháralátétnél elegendő, ha csak a szélén nem látni, hol végződik a kör. Arról nem beszélve, hogy ez a legegyszerűbb eset, táskáknál több módszer is van, amiket még nehezebb elmagyarázni.

A lényeg:

Az utolsó szem meghorgolása után a szálat elvágjuk, kb 10 cm-t hagyva, és kihúzzuk az öltés közepén.

A fonalat tűbe fűzzük, majd az első szemet kihagyva a kör második pálcájának felső részénél hátulról előre öltünk, követve a pálca felső részét, majd visszatérünk a kiindulóponthoz, ahol leöltünk, a fonák oldal felé. 

Egy láncszemet varrtunk, úgy kell kinéznie a varrt öltésnek, mint a pálcák teteje. A szálat meghúzzuk, hogy feszes, szép öltést lássunk. Vigyázz, nem szabad nagyon szorosra húzni. 

Amikor az öltés pontosan olyan méretű, mint a többi, akkor a munka fonák oldalán azonnal el is dolgozzuk a szálvéget.

Mikor használjuk?

Amikor nem akarjuk, hogy a kész munka szélén látszódjon a hamispálcás csatlakozás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése