2012. május 6., vasárnap

Nyári kalap és sapka

Jön a nyár, és jobban tesszük, ha valamilyen fejfedőről gondoskodunk, sőt olyanról, ami kicsit a szemet is védi, karimás, vagy legalább sildes.

Sapka Cataniából, gyerekméretben

Milyen fonalból érdemes nyári fejfedőt készíteni?

Nyári kalaphoz, sapkához vékonyabb fonal kell, nem árt, ha pamut is van benne.
Vannak 100%-ban pamut tartalmú fonalak, és vannak kevert fonalak is. A leggyakoribb, hogy a pamutot akrillal keverik, de lehet, hogy selyem, gyapjú, len, vagy más anyag kerül bele.

A kalap, sapka legyen olyan, aminek van tartása. Főleg, ha mintás, akkor szerintem úgy szép, ha nem cuppan a fejre, hanem van saját formája.

A karimás kalaphoz mindenképpen olyan fonalat válassz, aminek van tartása.

A szuperpuha fonalaknak nincs, hiszen pont az a pláne bennük, hogy nagyon puhák. Ezért ne is próbáld keményítéssel formába hozni, mert az eredmény kétes.

A Catania, Catania Grande fonal jó választás nyári kalaphoz sapkához. Ezt a fonalat nagyon sok helyen meg lehet vásárolni. Ezen kívül még sok gyártónak vannak különböző pamut vagy pamut keverék fonalai, amik megfelelnek a célnak.

Ne válassz túl vékony fonalat, mert sok munka lesz a sapkával. :-)

A nyári kalapok egy része viszont pont a horgolócérna vastagságból készül, szép a fejformája és a széles karima jellemzi. Ezeket keményítik és formán szárítják meg. Ennek elkészítése már nagy gyakorlatot, türelmet igényel.




1 megjegyzés: