2022. március 15., kedd

Adminisztráljunk! - Horgolás és jegyzetelés

Ha elkap a horgolási láz, készülnek a szebbnél-szebb dolgok, és persze gyűlik a fonal. Egy idő után elveszted a fonalat...

Előbb-utóbb szükséged lesz arra, hogy átlásd, milyen fonalaid vannak, tudd, melyik árnyalatot használtad erre vagy arra, ha amigurumizol.

Nincs más hátra, legyen nyilvántartásod!

Hallom, ahogy felszisszentél, megőrült ez a nő, hát mi a fenének az?

Sok a fonal, sok az árnyalat, és egy idő után felejtünk, vagy összekeverünk dolgokat.
Pl a Catania fonal 2022-ben 100+15 árnyalatban kapható.

Catania pastel színek 2022


Sokszor nagyon kicsi az eltérés az árnyalatok között.
Meglátod a 3 majdnem egyforma lilát, és elbizonytalanodsz. Nem annyira vicces az, amikor utólag kiderül, hiába vettél 1-1 gombolyagot abból, amiről úgy gondoltad, hogy otthon is van, kiderül, hogy egy másik árnyalat kellett volna. A csúcs az, amikor rádöbbensz, nem is Catania az a fonal, amihez keresed az azonos árnyalatot. :-)

Tehát a nyilvántartásban leírod, egy projektnél melyik fonal mely árnyalatait használtad, mekkora tűvel dolgoztál, mennyi fonal fogyott.
Amiguruminál elég, ha csak annál jelzed a mennyiséget, amiből többre van szükség, mert a három öltésnyi szájhoz nagyon kevés fonal is elég, de a törzshöz lehet, hogy 1, de esetleg 3 gombolyag kellett.

Ha nagyon profi nyilvántartást készítesz, és minta alapján dolgoztál, akkor a minta készítőjét, nevét is felírhatod, saját gépeden is könnyebb így megtalálni a fájlt.

Sőt, azt mondom, ne bízz mindent a számítógépedre. Tudjuk, bármi előfordulhat, Elsősorban az, hogy fogalmad sincs, hol van az a bombabiztos, egyszerűen megjegyezhető nevű könyvtár/mappa, illetve fájl, amiben a fontos feljegyzéseket őrzöd. Én legalábbis így szoktam járni. Amikor elmentek egy új fájlt, úgy érzem, tök logikus a helye, értelemszerű az elhelyezése, a fájlnév meg pláne. A baj ott kezdődik, ha bármelyiket elfelejtem. Akkor jön a kétségbeesett keresés. Három meghajtó, mindenhol van kezimunka meg horgolas nevű mappa is. :-)

Szóval, nem gond,  ha a számítógépes nyilvántartás helyett PC módszert alkalmazol (papír, ceruza).
Végy egy füzetet, az se baj, ha kockás (négyzethálós) vagy vonalas, és abba írd bele a fontos információkat. Ennek az az előnye is megvan, hogy hozzátűzhetsz/beleragaszthatsz kis darabot a fonalból, persze a színkód, név se maradjon le a beírásból.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése