2019. január 12., szombat

Tanácsok kendők horgolásához

Kendők horgolása

Sokan horgolnak kendőt, mert ugye kendőt horgolni jó. Hordanak a nők kendőt, legfeljebb nem veszed észre. :-)
A kendőkkel kapcsolatban kezdő horgolók szokták mondani, na de senki sem hord kendőt. Persze, a fején nem, és a vállán sem úgy, ahogy régi képek alapján elképzeled. A kendő nem egyenlő a fekete berliner kendővel.
All shawl zoknifonalból

Milyen mintával?


Színes, csipkés, habos egy mai horgolt kendő, gyakran nyakban, sálként hordva. Ezt a könnyedséget a mintával és a nagyobb horgolótűvel érjük el. Nem minden mintát lehet a fonalhoz valónál sokkal nagyobb méretű tűvel horgolni. Például a nagyimintát nem tudom elképzelni 3 számmal nagyobb tűvel. Hatalmas lyukak lesznek benne, és elveszti karakterét. Szerintem. Ugye ez egyéni ízlés kérdése.
Néhány soros próbahorgolást javaslok egy új mintánál, hogy meglásd, milyen is a minta, lehet-e nagyobb tűvel horgolni.
Egyszerű minta kendőhöz

A horgolt kendő szerintem akkor szép, ha könnyed, nem túl vastag, mintája légies, de minimum nem tömör.

A csipkeminták, és egyéb szellős minták sokszor szinte kendőért kiáltanak.

Csipkeminta - Tavaszi szellő

A divat is befolyásolja, éppen milyen mintás kendőket horgolunk. Az utóbbi időben azt veszem észre, a tortafonalakból (talán pont azért, hogy egy kendő horgolása közben elfogyjon az 1000 méter fonal), sűrűbb mintákat terveznek, illetve a legtöbb kendő több mintablokkból áll. Általában van egy szellősebb és egy vagy több sűrűbb mintarész, és ezeket valahányszor megismétlik a kendőben. Divat a rojt, a bojt is.
Bojtok a kendő három sarkán

Pár éve nem ilyen mintákat láttunk, hanem a hagyományos csipkemintákat.
Persze az állandóan divatos és könnyen elkészíthető nagyimintán kívül. :-)

Egy fontos dolog. Bármilyen hihetetlennek is tűnhet, a laza, szellős csipkeminta, még vékony fonalból is meleg kendőt eredményez. Persze nem csak kendőre igaz ez. Van egy olyan felsőm/mellényem, vagy nem is tudom, minek nevezzem, ami csupa lyuk, és bizony meleg. A téli fonalból horgolt is, és sajnos a nyári fonalból horgolt is.

Milyen fonalból?


Majdnem minden fonalból lehet kendőt horgolni, legfeljebb nem lesz annyira könnyed, légies.
Láttam már kifejezetten vastag fonalból is háromszög alakú kendőt.
Nekem a vékonyabb fonalakból horgolt kendők tetszenek jobban, de ez egyéni ízlés dolga. Vékonyabb fonalon a fine (2) vastagságtól a medium/aran (4) vastagságig terjedőket értem.

Kendőhöz bátran válassz hosszan színátmenetes fonalat. Nagyon szépen kiadja a csíkokat.

Többféle színátmenetes fonal együtt

Bátran párosíts különféle fonalakat. Arra vigyázz, a kezelésük hasonló legyen. 100% gyapjú esetén mindig gondold végig, mivel társítod.

Színes, csíkos kendőt akkor is tudsz alkotni, ha a fonal nem színátmenetes. Kicsit macerásabb a dolog, de remek alkalom maradék fonalak felhasználására is. Összeválogatod a színben harmonizáló, vagy éppen nagyon eltérő, használni kívánt fonalakat, kipróbálod  a színeket több sorrendben is, majd amelyik a legjobban tetszik, azt a sorrendet meghorgolod. Ilyenkor a sorok végén váltasz színt.

Mekkora tűvel?


A kendőket nagyobb tűvel szoktuk horgolni, mint ami a fonalhoz ajánlott méret. Akkor persze, ha a minta ezt megengedi. Ahogy fentebb írtam, a mostanában látott kendőminták ezt nem mindig engedik meg. Azért nem, mert nem csipkeminta, hanem egyszerűbb öltésekből levő csíkok, esetleg bogyók, vagy egyéb plasztikus öltések alkotják. A bogyó, buborék, popcorn akkor szép, ha a fonalhoz illő méretű horgolótűvel készül.

A csipkemintát bátran horgold zoknifonalból 6 mm-es tűvel.
 
Tapasztalatom az is, hogy a fonalgyárak oldalain levő mintáknál a kendőket nem horgolják nagyobb tűvel. Egyes mintákat minden gyártott fonalukból elkészítenek. (Ez nem minden gyárra érvényes.)
Az biztos, minden fonalból el tudják készíteni a nagyimintás kendőt. Ezt azért gondold meg, mert fél kilogrammos, eleve 5-6 mm-es tűhöz való fonalból a kendőt csak úgy lehet hordani, ahogy ezeken a képeken általában mutatják, pulóveren, nyakban, esetleg vállkendőként. Sálként próbálják mutatni, de nézd majd meg, a hátul keresztezett kendő kb. 10 centiméterre dudorodik a nyakban, erre te nem veszel fel se kabátot, se kardigánt. Kabát gallérján kívül téve szintén akkora kötés lesz a nyakadon, amitől mozogni nem tudsz. Mielőtt nekifognál egy vastag fonalból készült kendőnek, ezt is gondold át.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése