2018. szeptember 2., vasárnap

Tanulás videókból - ötletek a videókhoz

Nem tudom, ki mennyire érzi azt, hogy manapság sokkal, de sokkal könnyebb bármit megtanulni, mint bármikor ezelőtt. Legyen az "igazi" tudomány, vagy legyen a kézmunka bármelyik fajtája. 


A YouTube hivatalos logója

A YouTube a különböző turorialok feneketlen tárháza. Az, hogy tegnap nem találtál semmit egy adott témában, nem jelenti azt, hogy ez ma vagy holnap is így lesz. Naponta hatalmas mennyiségű videót töltenek fel, és ezeknek csak egy része a cuki macskás videó. :-)
Szerencsére nagyon sok olyan videót találunk, ahol megmutatják, hogyan készülnek a különböző dolgok.
2-3 éve sokkal kevesebb, és sok nagyon rossz minőségű videó volt, de ma már sokan igazi stúdiót rendeznek be otthon, hogy minél jobb felvételeket tudjanak készíteni.

Most nem ez a téma, hanem az, hogy mi, akik meg szeretnénk valamit tanulni, hogyan találunk videót, és hogyan tudjuk minél jobban megszemlélni és megérteni a látottakat.

Miért kell, hogy videó legyen? Igazából nem kell, vagy nem kellene, ha olyan írott magyarázatok lennének, melyeket megértünk. Egy csomó dolog van, amit leírni úgy, hogy mindenkinek (majdnem mindenkinek) egyértelmű legyen, nagyon nehéz. Eltekintve azoktól, akik bármit hajlandóak félreérteni, és ezt direkt teszik, a többség úgy áll a leírásokhoz, hogy igyekszik azokat jól érteni, és a leírásnak megfelelően kipróbálni az új öltést, vagy mintát, bármit.

Egy kép többet ér ezer szónál mondásnál maradva, egy videó is többet ér fél oldalnyi alapos leírásnál, főleg, ha már az elején nem értjük, vagy ha egy szavát sem értjük, mert nem beszéljük az adott nyelvet. Most azokat az eseteket nem is említem, amikor magyarról-magyarra kell fordítani valamit, mert a dolog leírója olyan kifejezéseket használ, melyek nem megszokottak az adott területen.

Ezekben az esetekben nagyon jó szolgálatot tesz a videó. Én is gyakran keresek rá egy kifejezésre a kötés-horgolás leírások olvasása közben, mert a leírásban adottnak veszik, hogy ismerjük a kifejezést, de a nyelvi különbségek és főleg a nyelvi korlátok miatt ez nincs így. Van, amikor az illető igyekszik elmagyarázni azt a dolgot, amiről ír, például, hogyan készül egy pálca, de a magyarázattól csak bonyolultabb lesz, és persze azt az egy szót nem értem én sem, amit a Google translate sem ért. Bár azt is meg kell mondanom, kötés-horgolás témában én többet értek, mint barátunk. :-)

Hogyan keresd meg a videót?

Magyar nyelvű kereséssel nem sokra mész, mert más a kifejezés, és egyébként is sokkal kevesebb magyar nyelvű videót találsz, mint pl angol nyelvűt. Azt hiszem, egyértelmű, miért.

A YouTube oldalán, felül találod a keresőt. Ide kell beírnod azt, amit keresel. Igyekezz kulcsszavakat beírni, pl, ha kagylómintát keresel, 'kagylóminta horgolás'. Az még jobb, ha ismered a keresett dolog angol elnevezését, esetünkben 'crochet shell stitch'.

Keresőmező a YouTube-on


A YouTube külön keresővel rendelkezik, csak az ott levő videók között keres, ezért a találati lista is csak videókból áll. Ezek közül kell kiválasztanod azt, amiről úgy gondolod, érdemes megnézni.

Ekkor nincs más hátra, valamilyen szempont alapján kiválasztod, mely videókat tartod érdemesnek megnézni.
Ha magyarul keresel, kevés az igazi találat, például a fenti esetben is, de nem maradhatunk ajánlatok nélkül, ezért egy csomó más témájú videót is kilistáz nekünk.
Ezek után elkezded nézni a videókat, melyek nézése közben újabb ötletekkel találkozol, amiket szintén megnézel, és még újabb ötleteket kapsz, amiket egyszerűen meg kell nézni, és mire feleszmélsz, kiderül, legalább 1-2 órája videókat nézel, igazából már arra sem emlékszel, mit is kerestél. :-)
Youtube menüje

Szóval vigyázz, mert nagyon könnyű elmerülni a millió videóban.

Ha egy videót hasznosnak találsz, fel is tudsz iratkozni az illető csatornájára. Én, mielőtt feliratkozok, meg szoktam nézni az illető csatornáját. Már többször előfordult, csak az az egy videó volt horgolós, vagy amilyet éppen kerestem, mert amúgy nem ez a fő profilja. Ilyenkor nem biztos, hogy feliratkozok. A YouTube úgyis gondoskodik róla, hogy tudjam, miket néztem meg korábban. Persze, ehhez be kell jelentkezve lenni a Google birodalomba. Ha a leveleződ nyitva van, akkor nyugodj meg, minden levegővételedről tudnak. Az előzményeknél megtalálod, milyen videókat néztél meg korábban. Ezt a listát törölni is lehet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése