2017. augusztus 23., szerda

Még egyszer a horgoláspróbáról

Néhány éve már írtam a horgoláspróbáról, de hát az jó messze van már. :-)
Mi is az a horgoláspróba? Egy eszköz arra, hogy kevesebbet kelljen bontanod a méret miatt, vagyis, hogy könnyebben, gyorsabban tudd meghorgolni a ruhadarabot. És persze sikerélménnyel.

Az amerikai mintaleírásokban gyakran olvasható az, hogy legyen időd a horgoláspróbára, így sok időt spórolsz meg.

Miért is van erre szükség? Mármint arra, hogy egy kis darabot a mintával meghorgolj, aztán méricskélj, meg számolgass.

Mindenki másképp dolgozik. Sőt, az sem mindegy melyik tűddel dolgozol. Bizony! Két 5 mm-es horgolótű között is lehet eltérés. Az egyikkel szorosabban, a másikkal lazábban horgolsz, vagy a tű kiképzése olyan, hogy másképp néz ki a munkád.

Arról nem beszélve, hogy a legritkább esetben tudod a kiszemelt darabot az eredeti fonallal elkészíteni. Ha amerikai mintából dolgozol, majdnem biztos, hogy olyan gyártó fonalát használják, amit Európában nem nagyon tudsz beszerezni. De ne menjünk olyan messzire. Lehet a fonal, angol, francia, olasz vagy bármilyen más, ha nálunk beszerezhetetlen, akkor máris szükség van a helyettesítésre, és a horgoláspróbára.

Az is lehet, kapható az eredeti fonal, de neked az nem tetszik, vagy van otthon egy fonalad, amihez mintát keresel, és ugye az nem az adott modell eredeti fonala.

Ilyen esetben legalább a fő csapásirányt kövesd, tehát, ha valami vastag fonalból van, te is olyan helyettesítőt keress.

Van egy fonalvastagság, ami nálunk nem nagyon van, az, amit 6,5 mm-es tűvel horgolnak. 6,5 mm vastag tűt sem nagyon kapni errefelé, de ez részben azért is van, mert a tűk eltérő számozása miatt Amerikában nincs 7 mm-es tű, csak 6,5-ös. Illetve ezeket nem is így nevezik. K a betűjele a 6,5 mm-es tűnek 10.5 van számmal ráírva. Az L méret a 11-es, ami 8 mm-es tűt jelent.

Ebből is látni, sokszor kell az a horgoláspróba!

Hogyan készül?


Kb 12-15 cm széles és ugyanilyen magas darabot horgolsz a mintával. Ha nagyon gondos vagy, mosod, szárítod, ha kell blokkolod, és utána méred meg. Nem a szélén kezded mérni, hanem kicsit beljebb. Megnézed, 10 cm-en hány pálca van, illetve minta esetén hány minta, vagy, ha olyan a minta, akkor azt méred le, hogy X mintaegység hány cm. Aztán leméred a 10 cm-t függőlegesen is, és megszámolod, hány sor esik 10 cm-re.

Ne feledd az adatokat leírni! Nem csak azt, hány pálca és sor, hanem azt is, melyik fonal volt ez, és mekkora tűvel dolgoztál.

Amikor ez megvan, egyezteted a mintaleírásban levő adatokkal. Ha egyezik, akkor követheted a leírást, remélhetőleg azonos méretet horgolsz.

Ha nem egyezik, akkor számolni kell. Tudod, milyen széles valamit akarsz készíteni, tudod, 10 cm-en hány pálca van, így simán ki tudod számolni, neked mennyire lesz szükséged.

Ha minta van, akkor arra is figyelni kell, hogy egész minta legyen a sorban, és gyakran a két szélén fél mintát kell horgolni. Egy biztos, 2 tized vagy 7 tized minta nincs. Ilyenkor eldöntöd, merre kerekítesz. Te ismered a horgolásodat, lehet, lazán horgolsz, akkor lefelé is kerekíthetsz, de ha félsz attól, szűk lesz a végén, akkor felfelé.

A hossz nem okoz ilyen gondot, ha rövidnek mutatkozik a darab, több sort horgolsz.
Van olyan minta, ahol csak bizonyos sorokban lehet fogyasztani, ilyenkor el kell  érni egy olyan sort, ami alkalmas a fogyasztásra.

Írd fel, hány láncszemmel és hány pálcával, vagy mintaegységgel kezdted a hátát vagy elejét, a lényeg, hogy az elsőnek horgolt darabot. Amikor elkészülsz vele, mérd meg, mennyire sikerült a bőséget tartanod.

1-2 cm (mintaegység) hiánya még könnyen orvosolható a másik darab horgolása közben. Én a hátával szoktam kezdeni a munkát, az a legnagyobb darab. Az elején nagyobb kivágás szokott lenni! :-)

Ne sajnáld az időt, hidd el, megtérül!

Mikor nem kell horgoláspróba?

Igen, ennyi duma után most elárulom, nem kell mindig horgoláspróbát készíteni. Pl  a sapkánál sem, mert ott tudod mérni, hol tartasz.
Sálaknál, kendőknél sem fontos a horgoláspróba.
Egy darabban horgolt takarónál, ha nem pontos méretre horgolsz, szintén elkerülhető, a végén néhány centimétert körben ráhorgolsz úgyis, itt lehet egy szélesebb szegéllyel korrigálni, ha kicsi lenne.
Szatyrot, dobozfélét is horgolhatsz csak úgy, hogy elkezded valamekkorára. Aztán az akkora lesz. :-)

Ha szép, testhezálló pulóvert, kardigánt akarsz, akkor feltétlenül készíts horgoláspróbát még akkor is, ha az eredeti fonalból dolgozol.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése