2017. március 30., csütörtök

Csipkekendő fonaltortából - mert semmi sem lehetetlen

A Tavaszi szellő kendőt már ismerheted korábbról, és ha nem csak egyszer jártál itt, valószínűleg az elkészült variációkról is olvastál. Hmm, most meglepődtem, mert nem látom azt a sok kendőt, amit elvileg meg kellett volna mutogatnom, már csak dicsekvésileg is. :-) (De teszek róla, hogy hamarosan láthasd a variációkat.)

Most egy különleges fonalból készült el egy újabb Tavaszi szellő kendő. Ez a fonal színátmenetes, de nem a megszokott módon változnak a színek, hanem a fonal szálai különböző színűek, és e szálak cserélődnek újabb és újabb színekre.
Erről most bővebben nem írok, de ha hosszabb kifejtése érdekel, akkor elolvashatod Cotton Cakes Fine a fonalat bemutató posztot.
A kendő fonala

Tehát adott egy vékony fonal, ami 4 nagyon vékony, szinte cérnavékonyság szálból van tortává gombolyítva, ami félig pamut és félig akril, nagyon puha, és érdekes színű.

A fonalat 3 mm-es tűvel ajánlják horgolni, de ugye kendőnél nagyobb méret kell. 4 mm-es tűt írtam a másik helyen, de most ahogy ezt írom, elbizonytalanodtam. Lehet, 5 mm volt? Sajnos nem tudom, de már kitaláltam a módszert, amivel nem felejtem el, melyik tűvel dolgoztam. Újabban telefonnal lefényképezem a projektet a tűvel együtt, hogy lássam, melyik a tettes. Ha kinyomoztam, ideírom, melyik is volt.
Tavaszi szellő tortából

Azért azt tudnod kell, tudok 6 mm-es tűvel is olyan szoros láncszemet horgolni, amibe bele nem öltök később, és a pálcákat is tudom szorosan horgolni a vastag tűvel, ha kellően koncentrálok erre, ezért a 4 vagy 5 szinte mindegy.

Szóval beleszerettem a fonalba, amikor megláttam. Egy igazán különleges fonal, ez tényleg kihívást jelent, mert ilyen típusú fonalat ezelőtt nem is láttam, pláne nem dolgoztam vele.

A színéről annyit, azért lett ez a próbadarab színe, mert idén divat a bordó és a taupe is.
Azért a taupe nekem jobban tetszik, mint a vakondszürke, főleg, mert ez inkább barna, mint szürke. A taupe színt magyarul vakondszürkének nevezik ugyanis. A fordításban tópszínnek nevezett szín nekem semmit nem mond, mert mi az a tóp? A képen látható szín hexa kódja: #AA9F94

Taupe szín

Szóval egy szürkésbarnára kell gondolni, és lehet, elsőre nem tetszik a szín, de kiderül róla, hogy rettentően sok színnel lehet párosítani, és akkor már kiadja szépségét. Azt ne is említsem, hogy 2017 egyik divatszíne, főleg a lakberendezésben. Falfesték, szőnyeg, kiegészítők kedvelt és ajánlott színe.
Írd be a keresőbe: taupe color, és látni fogod, rengeteg árnyalata létezik.

Akkor végre rátérek a kendőre.
Nagy meló volt! Megvallom, időnként nagyon utáltam már horgolni, mert 1 sor fél óránál is tovább tartott. Hatalmas lett, két méter a fesztávolsága, és szerencsére a kendő formája olyan, hogy ilyen nagyság mellett mégsem ér le hátul bokáig. :-) (Persze ez túlzás volt, mármint a boka.)

A kész kendő. Nagysága itt is látható

Türelem kell a horgolásához, és biztatni magunkat, már nem is olyan nagyon sok van hátra. Ugyanis a színek váltása elég jól mutatja, hol tartunk. Mire a 4 bordóig elértem, sokszor gondoltam rá, biztos akarom én ezt? :-) Aztán a feketéknél már láttam, hogy az utolsó szakaszt ki fogom hagyni, főleg, mert a feketét nem is szeretem, és a kendőnél is túlzásnak éreztem a teljesen fekete szegélyt.
Persze ki lehet ezt kerülni úgy, hogy nem belülről, hanem a külső oldaláról kezdem a tortát, akkor a nyaknál lesz fekete, és a vége a barna. Vagy kisebb kendőnél bordó. Ahogy tetszik. :-)

A színek: taupe, bordó, fekete

A kendő 12 dkg lett a végén. Pillekönnyű, hatalmas, kis helyen elférő. A blokkolásáról annyit, hogy még mindig nem szeretek blokkolni, ezért elkövettem több megbocsáthatatlan bűnt is.
Először is kicentrifugáztam. Hagyományos centrifuga, tehát a vizes kendőt összehajtogattam, és belefektettem a dobba, ahonnan a procedúra végén ugyanígy vettem ki. Nem centriztem halálba, 1 perc bőven elég neki.
Ezek után a kettes számú bűn következett. Ruhaszárító kötélre csíptettem, sok csipesszel. Majd kicsit formára igazgattam, és a cakkok végére is 1-1 csipeszt tettem. De tudod, ez teljesen szabálytalan eljárás, szóval ne árulj el. Ha gondolod, követheted a példát, hiszen sok olyan kendő van, ami blokkolás nélkül is szép, így pedig csak kicsit van kihúzva.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése