2016. szeptember 14., szerda

Az idei tél favoritja a szuper sál

Mi is ez a szuper sál? Super Scarf néven olvashatsz róla az interneten, és annyit jelent, hogy ez a sál sokkal nagyobb, mint a rendes sál. Hosszú és széles sálakról van szó, kötheted, horgolhatod.
Vastag fonalból készül, és olyan hosszú, hogy nyakba téve majdnem leér bokáig. Nem csak hosszú, hanem a megszokottnál szélesebb is. 30-40 cm széles is lehet.

Hosszú sál többször nyakba tekerve
A képekhez annyit, a délelőtti verőfény csak egy dolog volt, az igazi nehezítés az, hogyan láttassam az egész sálat. El kell hinned, hogy tényleg hosszú :-)

Mi a jó a szuper sálban? Egy új lehetőség valami divatosat horgolni! :-) Na jó, nem csak ez. Kétségtelen, nagyon jó meleg. A régi kabátot feldobja, a hideg időben egy plusz réteg. Ez utóbbi fázósaknak ideális, és a réteges öltözködésnek is megfelel.

Előnye a többször nyakba tekerhető nyakmelegítőkkel szemben, hogy nincs összevarrva, tehát sokkal közelebb kerülhet a nyakadhoz. Egyszer, de többször is nyakad köré tekerheted, még így is elég hosszú lesz.

Elkészítettem az első szuper sálamat. Red Heart Soft fonalból készült, így a mintában közöltekhez képest több szemmel kezdtem, és persze sokkal többet dolgoztam vele, mint kellett volna. :-)

Mintha kötött csipke lenne
A sál leírását itt találod meg.

Végignéztem az általam elérhető fonalválasztékot, és a vastagságnál bizony sok fonal kibukott. Ha a vastagságot és az összetételt is figyeltem, kiderült, ez a vastagság hiányzik a palettáról.

Az eredeti fonalból 100 gramm 99 méter, és akril. Ilyet nem találtam. Ezért készült a Soft fonalból, bár ebből 100 gramm 167 méter. Jó lett volna a Bravo Mezzo is, ami 165 méter, de abból csak olyan színem van itthon, ami nehezen fotózható.

A sálnak vastagnak kell lennie, de nem kőkeménynek. Így a Softot 8 mm-es tűvel horgoltam. A kész sál kb. 2 méter hosszú és kb. 20 cm széles.

A minta nem nehéz, rajz is van a leírás végén, igaz, figyelni kell, mert keresztezzük a pálcákat, és ráadásul ki is hagyunk egy pálcát közben, tehát a keresztezés 3 pálca fölött megy. A másik sorban pedig váltakoznak a hátsó szálas és a rendes rövidpálcák.

A szuper sálak gyakran rojtosak is. Ez a sál is kapott rojtokat. A rojt 3 szál összefogásával készült.
A leírásban 61 cm-es fonalhosszból készül a rojt, ezt azért rövidítettem, 50 cm alá.

A sál 3 gombolyag fonalból készült.
Ha az eredeti méretet szeretnéd ebből a fonalból, vagy legalábbis ilyen vastagból (Aran), akkor 50 dkg fonalra lesz szükséged.

Néhány tipp a szuper sálakhoz:

  • A sál a saját súlya miatt hosszabb lesz, mint ahogy fektetve méred.
  • Ha nagyon unod a horgolását, mielőtt befejeznéd, mérd magadhoz, mennyi kell még az értékelhető mérethez. (kb. 2 méter legalább)
  • Ne csak fektetve mérd, vedd is fel, akkor érzékeled, kell-e még horgolnod.
  • Ha alacsony vagy, még fontosabb a próba, nehogy a 240 cm hosszú sál, miután megnyúlik, a földet seperje.
  • A rojtokhoz a fonalat az utolsó gombolyagból már az elején szabd le, így nem fordulhat elő, hogy csak a rojtok egy részére lesz elég.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése