2016. április 8., péntek

Stóla kezdőknek

Egy nagyon egyszerű mintájú stólát mutatok. Egyszerű, de nagyszerű. :-)

Horgolt stóla egyszerű mintával

A minta:

1. sor: az első egyráhajtásos pálcát a kezdő láncszemsor 5. szemébe öltjük, * majd egy láncszem, egy láncszemet kihagyunk, a következőbe ismét egy egyráhajtásos pálca*. A csillagok közötti részt ismételjük végig a soron.
2. sor: 3 láncszem magasítás+1 láncszem a láncszemív fölé, 1 egyráhajtásos pálca a következő pálcára, * majd egy láncszem, egy láncszemet kihagyunk, a következőbe ismét egy egyráhajtásos pálca*. A csillagok közötti részt ismételjük végig a soron.

A stóla mintája közelről

A 2. sor mintáját ismételjük addig, ameddig el nem készül a kívánt hosszúságú stóla.
(Vagy ameddig tart a fonalunk.)

A stóla szélessége tetszés szerinti, azért kb. 40 cm-nek illik lennie.
Ha azt szeretnéd, hogy szépen át tudd dobni a vállad felett, és még a másik oldala is elég hosszan leérjen, akkor legalább a saját testmagasságodnak megfelelő hosszúságot horgolj.

Ezt a stólát többféleképpen is tudod viselni. Ha vékonyabb anyagból készül, akkor nyárra is alkalmas.

Stóla vállon átvetve

Sálként, duplán hajtva, átfűzve
Kétszer nyakba tekert sálként
Nem véletlenül hagytam ki a kezdő szemszámot. Ha jól akarod méretezni a stóládat, készíts a fonaladdal próbahorgolást. Fonaltól, tűmérettől függ, hány szemmel kell kezdened. A próbahorgolás alapján ezt ki tudod számolni. Ne feledd, minél szélesebb stólát horgolsz, annál rövidebb lesz egy gombolyagból. Ez a stóla 17 dkg fonalból van, és kb. 170 cm hosszú.
Ha vékony fonalból horgolom, még hosszabbra tervezem! :-)

A fonalhoz az ajánlottnál vastagabb tűt használj! A cél, hogy lágy esése legyen a kész stólának. Akkor tudod majd összefogni, hogy sálként is lehessen használni.

Jó horgolást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése