2015. október 12., hétfő

Mire is jó a mosogatórongy?

A mosogatórongy mosogatásra való, mint tudjuk, de a kérdés az, milyen mosogatórongyról beszélünk. Nálunk nem annyira divat minden elképzelhető és elképzelhetetlen tárgyat horgolással elkészíteni, de nem mindenhol van ez így.

Nem mosogatórongy, hanem mintakipróbálás

Amerikában például lelkesen horgolnak és kötnek mosogatórongyot. Jaj, az a szép drága fonal.... Ugye? :-)

Azzal szoktam magam vigasztalni/biztatni, ott vannak olyan pamutfonalak, amiket direkt a konyhai eszközök, használati tárgyak készítésére fejlesztettek ki. Vagyis náluk kapni konyhai pamutfonalat is.

Miért horgolnak és kötnek mosogatórongyot? Két (három) dolog miatt.


  1. A rengeteg szivacs, amit a konyhákban elhasználnak, veszélyes hulladékként önti el környezetünket.
  2. Remek alkalom új minták, technikák megtanulására.
  3. Ajándéktárgy, de vigyázz, mert amikor legközelebb nálad jár, akitől kaptál mosogatórongyot horgolva vagy kötve, ellenőrizni fogja, használod-e!

Most nem kívánok több szót vesztegetni az első pontra, vagyis arra, mosogatórongyként milyen lehet, a lényeg a kisméretű, gyakorló mintadarabon van.

Ezért jó dolog a mosogatórongy! :-) Jelzem,külön irodalma van, a lábosalátétekkel, fedőfogókkal együtt. Nem tudom, eszedbe jutott valaha is fedőfogót horgolni? Nekem soha.

Az ötlet maga nem rossz, mármint az, hogy horgoljunk egy új mintával egy kisebb darabot. Több mintát kipróbálva több kisebb négyszögünk lesz, amivel kezdhetünk valamit.

Itt kétszáz mintát találsz, amit direkt mosogatórongyra találtak ki. Ezt akkor ajánlom, ha tényleg horgolnál ilyet. http://allcrafts.net/crochet/dishcloths.htm 

Itt nem tudom mennyit, mert 12 oldalon keresztül linkek vannak: http://www.crochetpatterncentral.com/directory/dishcloths.php

Ha viszont a mintákat szeretnéd kipróbálni, és úgy gondolod, ezekből a kisebb négyzetekből összeállítanál egy takarót, akkor válogass össze olyan mintákat, melyeket már régen szeretnél kipróbálni, és azonos méretű négyzeteket horgolj. Egy minta, egy négyzet. A fonal összetétele és vastagsága egyforma legyen!

Mosogatórongyos képeket nem tudok mutatni, mert én nem horgoltam ilyet, de a mintakipróbálás érdekel! :-)

És téged?

1 megjegyzés: