2015. július 31., péntek

Sál, vagy félkész vállkendő?

A közismert egygombolyagos mániám miatt kerestem valamit, amihez elegendő egy gombolyag fonal, és nem háromszögletű kendő vagy sapka, valamint aminek van rá esélye, hogy valaha is használatba kerüljön nálam.

Kezdődött úgy, hogy volt egy gombolyag Unforgettable polo (3956) színű fonalam. Ez 250 méter. A kisfonalas képeken ez az árnyalat nem volt valami nyerő, a teljes gombolyagoson már sokkal jobban mutatott. Életben viszont jött a felismerés, ez az én fonalam, nekem találták ki a színeit!

Unforgettable fonal polo árnyalata

A hosszabban színátmenetes fonalaknál az ember gombolyagban nehezen tudja elképzelni a végeredményt, ezért is kell "próbadarabot" készítenem. Az ilyen projektek viszont egygombolyagosak, hiszen a cél a szemléltetés, nem pedig az, hogy jó sok időt töltsek az elkészítésével.

Nézelődtem, és találtam egy kendősálat vagy minek nevezzem. Pont Unforgettable fonalból készült, csak éppen az echo árnyalatból, és szintén egygombolyagos.
A sál annyira egyszerű, hogy magamtól is készíthettem volna ilyet, de innen inspirálódtam.

A majdnem vállkendő, de inkább sál

Tehát milyen is ez a valami?
Egy nem túl hosszú sál, amit hosszában horgolunk.
A mintája a V, vagyis egy egyráhajtásos pálca, egy láncszem, egy egyráhajtásos pálca egy láncszembe öltve, a későbbiekben az előző sor egyláncszemes íveibe.
A láncszemsoron minden harmadikba horgoljuk a V-t.

A sorok elején és végén szaporítunk.
Az első sorban a negyedik láncszembe öltjük az első V-t, az utolsóba az utolsót.
A második sorban a soremelő 3 láncszem után az első láncszemívbe kerül az első V, a sor végén pedig az előző sor 3 láncszemes emelése által alkotott ívbe. (Az utolsó V után.)
A második sort ismételjük unásig/fonalelfogyásig vagy addig, amíg elérjük a kívánt szélességet.

Ha megnézed a linken a sálat, rajz mutatja a formáját, ami egy trapéz. Az alja a rövidebb, felfelé szaporítunk.

A sál hossza tetszés szerinti, én a mintában szereplő 94 láncszemmel kezdtem, és 17 sort horgoltam összesen.

Egy gombolyagból kicsivel hosszabb sál is kijön, ugyanis nem fogyott el a 100 gramm.
6 mm-es tűvel horgoltam, az új "szupertűt" használtam. Ennek olyan az anyaga, amire egyáltalán nem tapad rá a fonal.

Miért jó ez a fazon?
Valljuk be, vállkendőt ritkán hordunk, bár szeretjük horgolni. Ha kabát alatt viseljük, jó nagy bumszli lesz a nyakunkban a sok fonal miatt. A sál túl egyszerű lenne, ez a kis csel, ami miatt a sál vége "szabott" lesz, érdekessé teszi a sálat. Szélessége miatt vállmelegítőnek is jó.

A sálkendő hátulról
Ha szélesebbre horgolod, stólaként lehet hordani. Ebben a méretben remekül elfér a kabát alatt, nem lesz a nyakadban 8 réteg anyag.

Próbáld ki! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése