2014. augusztus 28., csütörtök

Számoljunk - mennyi fonal kell?

Most egy egyszerűsített számolást írok le.
Tegyük fel, láttál egy horgolt valamit, ami nagyon megtetszett. Le is írták, mennyi fonal kellett hozzá, és mekkora a horgolt darab mérete.
Te kicsit nagyobbat akarsz horgolni, mint a mintadarab, és tudni szeretnéd, mennyi fonal kell hozzá, vagy éppen azt szeretnéd megtudni, hogy előreláthatólag abból a fonalból, azzal a mintával, mekkora darab lesz.

A korall színű sálnál leírtam, mennyi fonalból horgoltam, és milyen széles, milyen hosszú lett.
Tudom, ez nem túl hosszú sál, mondhatni gyermek méretű.

A legegyszerűbb eset, amikor még csak számolnod sem kell, ha azt mondod, neked hosszabb kell, a szélessége megfelelő. Ha a képen látható sál 13*77 cm, neked mondjuk 130-150 cm hosszú kellene, 2 gombolyaggal számolsz. A sálnál nem kell pontos méreteket tartanod, tehát a 2 gombolyagot elhorgolod.

Haha, ezt meg minek kell leírni? Nem is ez a lényeg, hanem ami most jön.

A 13 cm nem túl széles, kicsit szélesebb ÉS sokkal hosszabb sálat akarsz.
Vagy, megfordítom a kérdést, van 10 dkg Amore fonalad, és nem tudod, milyen széles sálat kezdj el, ha 170 cm hosszúra szeretnéd horgolni.
Amore sál - ennek alapján számolok

Egyszerű számítási módszert írok le.
Azt tudnod kell, hogy nem lesz a te sálad centiméterre ekkora, mert ezt a korall színűt én horgoltam, a tiédet meg nem.
Mindenki másképp horgol, a tű mértén is változtathatsz, esetleg lazábbra horgolod, vagy éppen szorosabbra.
Tehát ezek a számítások hozzávetőlegesek, patikamérlegen nem lehet kimérni, hogy mekkora sálad lesz.

Számoljunk.
Ha én 50 gramm fonalból 13*77 cm-es darabot horgoltam, akkor azonos szélesség mellett 100 gramm fonalból 2*77=154 cm hosszú sálam biztosan lesz. Hosszabb lesz, mert látod, azt a kis fonalat a végén, a másik gombolyagból is marad ennyi, lehet, hogy 2 plusz sorom lesz a számítotthoz képest, ami kb 3 cm-t jelent.

13*77=1001 négyzetcentiméter.
15 cm széles és 180 cm hosszú sál területe 2700 cm2.
2700/1001=2,7, tehát a 15 cm széles és 180 cm hosszú sálhoz már 3 gombolyagra van szükséged.

Ha nyakmelegítőt szeretnél ebből a fonalból, ilyen mintával, és a nyakmelegítőd hossza 65 cm, szélessége 20 cm, akkor 65*20/1001=1,3 vagyis 2 gombolyagra van szükséged, és még marad is belőle.
Ha egy hosszabb nyakmelegítőt szeretnél, mondjuk 180 cm legyen körben, akkor 2 gombolyag esetén milyen széles lesz, illetve ha a rövidebb oldalán horgolod, milyen szélesen kezdheted a munkát?
2 gombolyag 2000 cm2-re elegendő
2000/180=11 vagyis, 11 cm széles lenne a nyakmelegítőd. Ez kicsit kevésnek tűnik, vajon 3 gombolyagból már elég lesz, vagy vegyél 4 gombolyagot?

3000/180=16,6 A 16,6 cm már sokkal jobban hangzik.
4000/180=22 Ha 4 gombolyagot szánsz a nyakmelegítőre, akkor a 180 cm körméretű nyakmelegítőd kb. 22 cm széles lesz.

Ha még a munkaidőt is számolni akarod, akkor a gombolyagok számának megfelelően többszörözheted azt is. Tehát, ha egy gombolyaggal mondjuk 1 óra alatt végzel, akkor a 4 gombolyagból készülő nyakmelegítőt egy hosszabb estén el tudod készíteni. Elárulom, nekem ez a sál nem tartott 45 percig!

Igazából eljutottunk a próbahorgolás fontosságáig. Akkor tudod kiszámolni a pontos anyagszükségletet, ha próbát horgolsz. Ekkor tudnod kell, hány sor és hány szem mennyi fonalat evett meg. Mivel a fonalakon méter és gramm is szerepel, lemérheted mérlegen a próbadarabot.
Ha van szabásmintád, vagy egyszerű darabot horgolsz, pl sál, takaró, akkor könnyen ki tudod számolni, mekkora darabot kell horgolnod. A próba alapján ki tudod számolni, hogy ha 100 cm2 az adott mintával x gramm, akkor a neked szükséges terület hány gramm lesz.

Például 100 cm2 5 gramm, akkor 2700 cm2 kb 135 gramm, ami 3 gombolyag. Fentebb olvashatod, hogy ennyit számoltam a sálhoz.

Sajnos, bármilyen számítást is végzel, az nem lesz pontos. Nem tudod grammra és centiméterre kiszámolni, mennyi fonalad fog fogyni. Ezek a számítások arra valók, hogy tudd, kb. hány gombolyagra lesz szükséged. Egy sálnál nem probléma, ha a tervezetthez képest 3 cm-rel rövidebb lesz, de egy pulóvernél már probléma, ha az egyik ujja csak könyékig ér, mert elfogyott a fonal.

Ezért mindig úgy vásárolj, hogy maradjon tartalék! Vagyis, inkább vegyél egy gombolyaggal többet, mint egy gombolyaggal kevesebbet.

A megmaradó gombolyagok felhasználásához itt is olvashatsz ötleteket! :-)

1 megjegyzés: