2012. augusztus 27., hétfő

Gombolás

Lehet, hogy túl haklis vagyok, vagy a kákán is csomót kereső, de úgy gondoltam, megosztok néhány gondolatot a gombolásról.

Azt tudjátok, hogy van női és férfi gombolás. Igaz, ma már nem veszik olyan szigorúan azt, hogy ki milyen ruhát hord, illetve inkább mondjuk úgy, a nők is felvesznek férfiinget vagy férfipulóvert, pólót. A farmer gombolása meg külön fejezet.

Tehát a gombolás. Amikor kitalálták azt, hogy nézzen ki a férfiak és nők ruhájának gombolása, a szimmetriára törekedtek. Ezért van az, hogy a nők és férfiak ruhája nem egyformán gombolódnak.

A nők ruháin a jobb oldalon találjuk a gomblyukat, a bal oldalon a gombot.

A férfiak ruháin a bal oldalon vannak a gomblyukak, és jobb oldalon a gomb.

A gondot az okozza, hogy ha szemből nézzük, akkor pont fordítva látunk mindent, úgy értem, a bal és jobb oldal fel van cserélve.
A tükörről meg tudjuk, hogy amit jobb oldalon látunk, az a jobb oldal...

A fényképek sokszor zavaróak, mert a kép jobb elhelyezése miatt gyakran függőleges tengelye körül elforgatják a képet, és felcserélődnek az oldalak.

Hogyan kerüld el, hogy a kötött-horgolt ruhadarabodon fordítottan készüljön a gombolás?

Amikor az a feladat, hogy a gomboláspánttal, gomblyukakkal foglalkozz, gondold végig, melyik oldalra van szükséged. Ha leteszed a munkát magad elé, akkor ugye szemből látod, és ezt figyelembe véve kell cselekedned.

Jobb, ha magad elé teszed a darabot, nem baj, ha nem a te méreted, csak magad elé teszed úgy, hogy az eleje legyen felül (elöl), és jelöld meg azt az oldalt, ahová a gomblyuknak kerülnie kell.

Például, ha női kardigánt készítesz, akkor, ha magad elé tetted a kardigánt vagy darabjait, a jobb elejére kell a gomblyukakat készítened.
Ha fiú/férfi mellényről, kardigánról van szó, akkor a bal elejére kell a gomblyuk.

Ne foglalkozz azzal, hogy az interneten talált képen melyik oldalon látod! Lehet, hogy az a kép már manipulálva lett. Lehet, hogy a magazinba, weboldalra kerülés előtt cserélték fel az oldalakat, de lehet, hogy az eredeti helyén jó volt, csak később változtatták meg.

Gyakran látok, főleg amerikai oldalakon és magazinokban nőkön férfi gombolású ruhát. Kötött kardigán esetén azt mondom, na jó, hát olyan a fazon, amit mindkét nem hordhat.
Amikor viszont kifejezetten női ruhán látom, nem találok mentséget.

Mondhatod, annyira mindegy, hol van a gomb, nem változik ettől a hordhatósága. Ebben igazad van, de szerintem, ha már megvan ez a szabály, hagyomány, vagy nevezzük bárminek, akkor ennek megfelelően varrjuk és kössük-horgoljuk ruháinkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése