2016. április 26., kedd

Kis szivárványos All Shawl

All Shawl ismét. Az a helyzet, sok variációja van ennek a kendőnek, amit egyébként itt találsz meg.
Ne csak a rajzot szerezd be, mert meglepő módon nem 1-2 oldalas a kendő leírása, hanem jóval nagyobb lélegzetű mű, 20 oldalas. Ebben a kis pdf-ben a rajzokon kívül mind az 5 változat szövegesen is le van írva, fonalszükségletekkel, a végén pedig ötletekkel.
Itt olvastam, hogy amennyiben 170 pálcánál nagyobb a kendő, ne a 6 soros szélcsipkét alkalmazzuk, hanem annak az utolsó sorát horgoljuk meg szélnek.

Szélcsipke

Így is tettem, és itt látható az eredmény.

Szivárványos All Shawl

Ez egy igazi kis színes! :-)

A kendő 1 gombolyag fonalból készült, sőt mindössze 90 gramm. Azt hiszem, jól tettem, hogy nem mertem még egy sor pálcát horgolni. Persze, van még ilyen fonalam, akár meg is horgolhattam volna a 17. sort, mert van fonal, ha elfogyna a gombolyag, de ismét egy 1 gombolyagos projektet akartam.

Kis All Shawl 1 soros szélcsipkével
A képen nagyjából látni, mekkora lett a kendő. Pillekönnyű, mérete blokkolás nélkül ekkora. Úgy gondoltam, ez egy könnyű kis nyári kendő, ami a vállat melegíti, de gyerekek, tinik számára "igazi" kendő.


2016. április 24., vasárnap

Divat a rojt - All Shawl most éppen rojtokkal

2016 egyik divatőrülete a rojt. Rojtos táska, dzseki, pulcsi, sál, és persze kendő. Ha ismered az All Shawl-at, akkor lehet, emlékszel arra, hogy egyik változata a Funky rojtos.

Horgolt rojtok

Mindenképpen akartam egy rojtos kendőt. Persze, majd csalni is fogok, és lefényképezem az erősen nagykorú rojtos kendőmet, de amíg ez bekövetkezik, itt az új kendő.

All Shawl, rojtokkal.

All Shawl rojtokkal


A rojtok nem a felszabott fonalszálak kendő szélére történő hurkolásával készültek, hanem annál sokkal egyszerűbben. (Amúgy nem egyszerűbb.) :-)

Ha olyan a fonalad, mint például a képen látható, ami könnyen szálaira esik, ha elvágjuk, akkor egyszerűbb a horgolt rojt készítése.

Ennél a kendőnél ez annyit jelentett, hogy az utolsó sorban készültek a rojtok, 15 láncszem, visszafelé hamispálcákkal. Amikor visszaértem a kendőhöz, a következő két pálcaközbe 1-1 rövidpálca, és a második rövidpálca után ismét 15 láncszem, vissza hamispálcával, stb. 

Ha érdekel a rojtozás időigénye, akkor pontos időt tudok mondani erre. Nekem 2 és 1/4 órába telt, mire minden rojtot meghorgoltam. Plusz 100 gramm fonal.

Így a teljes kendő 251 grammos, 8 mm-es tűvel horgolva. Lehet, a pontos adatok nem is érdekelnek, de engem igen, és én általában már 2 nap múlva nem tudom, mekkora tűvel készítettem valamit, ezért ez itt nekem dokumentáció is egyben. :-)

Rojtos kendő

Nem ez az egyetlen ilyen kendőm, többször írtam már All Shawl-ról, és persze elég sokat horgoltam is. Ez is olyan kendő, amire ha rákattansz, nem állsz meg 1-2 darabnál.

Ha nem olvasnád el a többi posztot, az mindenképpen fontos, hogy 0 és 1-es vastagságú fonalból ne csináld, zoknifonal vastagságtól felfelé bátran választhatsz, jó a 6 és 7 szerintem már túlzás.
Sokkal nagyobb tűvel horgold, mint az ajánlott vastagság. Nem kell aggódni, hogy ronda nagy lukak vannak a pálcák tetején, mert a következő sorban két pálca közé kell ölteni, és akkor pont letakarod.

Ez a kendő abban tér el a többi All Shawl-tól, hogy NEM kellett hosszított egyráhajtásos pálcát használni. Ez a megszokott egyráhajtásos pálcákkal készült.

Az összes All Shawl posztomat kilistázhatod a keresőbe beírva a kendő nevét, vagy a címkére kattintva.

2016. április 8., péntek

Stóla kezdőknek

Egy nagyon egyszerű mintájú stólát mutatok. Egyszerű, de nagyszerű. :-)

Horgolt stóla egyszerű mintával

A minta:

1. sor: az első egyráhajtásos pálcát a kezdő láncszemsor 5. szemébe öltjük, * majd egy láncszem, egy láncszemet kihagyunk, a következőbe ismét egy egyráhajtásos pálca*. A csillagok közötti részt ismételjük végig a soron.
2. sor: 3 láncszem magasítás+1 láncszem a láncszemív fölé, 1 egyráhajtásos pálca a következő pálcára, * majd egy láncszem, egy láncszemet kihagyunk, a következőbe ismét egy egyráhajtásos pálca*. A csillagok közötti részt ismételjük végig a soron.

A stóla mintája közelről

A 2. sor mintáját ismételjük addig, ameddig el nem készül a kívánt hosszúságú stóla.
(Vagy ameddig tart a fonalunk.)

A stóla szélessége tetszés szerinti, azért kb. 40 cm-nek illik lennie.
Ha azt szeretnéd, hogy szépen át tudd dobni a vállad felett, és még a másik oldala is elég hosszan leérjen, akkor legalább a saját testmagasságodnak megfelelő hosszúságot horgolj.

Ezt a stólát többféleképpen is tudod viselni. Ha vékonyabb anyagból készül, akkor nyárra is alkalmas.

Stóla vállon átvetve

Sálként, duplán hajtva, átfűzve
Kétszer nyakba tekert sálként
Nem véletlenül hagytam ki a kezdő szemszámot. Ha jól akarod méretezni a stóládat, készíts a fonaladdal próbahorgolást. Fonaltól, tűmérettől függ, hány szemmel kell kezdened. A próbahorgolás alapján ezt ki tudod számolni. Ne feledd, minél szélesebb stólát horgolsz, annál rövidebb lesz egy gombolyagból. Ez a stóla 17 dkg fonalból van, és kb. 170 cm hosszú.
Ha vékony fonalból horgolom, még hosszabbra tervezem! :-)

A fonalhoz az ajánlottnál vastagabb tűt használj! A cél, hogy lágy esése legyen a kész stólának. Akkor tudod majd összefogni, hogy sálként is lehessen használni.

Jó horgolást!