2015. február 15., vasárnap

Többszínű horgolt négyzet

A négyzetekről szóló előző posztban hangsúlyoztam, hogy az az egyszínű négyzet horgolásáról szól. Most írok a több színből készülő négyzetekről.

Miért kell erről külön írni?


  • A színváltások miatt.
  • A horgolásban levő eltérések miatt.


Színváltásról sok helyen, sokfélét olvashattál már eddig is, és ha egygombolyagosnál nagyobb dolgot horgoltál már, akkor tudod, van olyan, hogy egy másik szállal folytatjuk a munkát. Az új gombolyag hozzácsatlakoztatásáról is kötetnyi irodalom van, én a régi módszert használom, takács csomóval kötöm össze a két szálat, és igyekszem a szálvégeket belekötni/horgolni a munkába, a végén pedig láthatatlanul eldolgozom.

Tudom, ma nem ez a trendi, bonyolultabbnál-bonyolultabb módszereket találnak ki, mutatnak be, és tanítanak. Van olyan, amiről használat közben kiderül, mégsem tökéletes, mert szétcsúszik a fonal. Most nem is kell ezzel foglalkoznunk, mert a színes négyzetek horgolásánál egészen más módszer van.

Nem kell ilyen-olyan csomót megtanulnod, helyette jó, ha megtanulod azt, hogyan kell a "semmibe" elkezdeni a pálcát. Ez viszont legyen egy későbbi bejegyzés témája.

Mivel kezdőknek is érthető négyzetekről szóló okítást kértek többen, ezért a "hagyományos" módszert ismertetem.

A színes négyzetek horgolásának soronként/körönként váltunk színt.

A módszer:


Az első színnel elkészíted a láncszemebkől a kört, és az első sort. A körré kapcsolás után befejezed a munkát. ez ugye azt jelenti, elvágod a szálat, és a tűvel a hurkon áthúzod. Ez kész.
Megkeresed az új fonalat, és készítesz egy csúszócsomót. Kiválasztasz egy számodra szimpatikus sarkot, ami lehetőleg ne az legyen, ahol az előző színnel befejezted a munkát.
Itt a tűt beszúrod a láncszemív alá, a tűre teszed a kis hurkot és áthúzod a színére majd készítesz egy hamispálcát.  Ezzel rögzítetted az új fonalat a négyzetedhez. elkészíted a 3 láncszem magasítást,  és a leírás szerint elkészíted a második kört. Összekapcsolás után befejezed a munkát.
Jön a következő szín. Itt már nem csak sarokban kezdheted a munkát, a sor közepén is indíthatod az új kört. Az előzőek szerint jársz el itt is.

Tehát minden kör végén szálat elvágod, munkát befejezed. Új színnel valahol a körben, és lehetőleg nem mindig ugyanazon a helyen kezded az új kört.

Ez egy "hagyományos" módja annak, hogy több színnel horgolj négyzeteket.
Az első pálcára vonatkozóan és a befejezést illetően is vannak más megoldások. Szerintem ez a legegyszerűbb, itt kell a legkevesebb újdonságot megtanulni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése