2012. szeptember 5., szerda

Mekkora lesz?

Egy szusszanásnyi okosság mára:-)

A leírásokban szereplő számok akkor és ott voltak igazak... Vagyis, ha te vékonyabb/vastagabb fonallal/tűvel dolgozol, akkor az annyi már nem annyi.

Vastagabb fonalból nagyobbak a szemek, pálcák.
Vastagabb tűvel dolgozol? Akkor is kevesebb szem kell, hiába ugyanaz a fonal.

Amerikai leírásokban gyakran olvashatsz olyat, hogy a kötés/horgoláspróbának ki kell jönnie, és addig változtasd a tű méretét, amíg nem hozod ki az újságban vagy leírásban olvasott méretet.
Én ezt nem javaslom. Nem is értem, hogy gondolják. Van egy kedvenc gumicicám, a szuperfonal, ami mindenre és mindenkinek, bármilyen vastag tűvel jó:-) Aki kicsit jobban ismer, tudja, melyik fonal ez, de nem reklámozom. Különben soha nem fogtam, és még csak nem is láttam közelről, de nem ez a lényeg. Ennél a fonalnál is mindig elcsodálkozok, hogyan lehet, hogy 4 mm-es és 6 mm-es tűvel is lehet horgolni, és ugyanolyan jól fog kinézni.

Ha horgolsz vagy kötsz, tudod, hogy amikor vastagabb tűvel dolgozol, lazább lesz a munka, egy idő után meg már olyannyira laza, hogy már nem is hasonlít arra, amit készítenél belőle.

A másik dolog az, biztosan jó, ha laza, puha lesz az elkészült mű?
Egy szélsőséges példa: karácsonyi csillagot horgolsz, de számodra kényelmetlen az 1,5 mm-es tű használata, ezért 3 mm-es tűvel horgolod. Mi lesz abból? Emlékeztetni se fog egy igazi karácsonyfadíszre, de ha annak akarod használni, gondolkozhatsz, milyen módon keményítsd annyira, hogy ne kétoldalt összecsukló valami legyen a fádon.

A lényeg az, hogy tényleg ne sajnáld az időt a próbára!

Itt csak kicsi a különbség, de a felső készült több szemmel, több sorral

Ha már ismered a fonalat, és tudod, abból a fonalból, akkora tűvel, hány szemmel kell dolgoznod, akkor persze nem kell minden alkalommal megcsinálni, bár biztosan azt is tapasztaltad, hogy egy fonal más színben gyakran egészen más fogású.

Ha ráérsz, vagy csak kíváncsi vagy, ajánlom, készíts 10X10 vagy 15X15 centiméteres négyzetet az ajánlott tűvel, majd vékonyabb és vastagabb tűvel is, de ugyanazzal a mintával. Látni fogod a különbséget.
Ha blokkolni is kell majd az elkészült darabot, akkor blokkolás után még nagyobb eltérést fogsz tapasztalni.

Emlékszel ugye, a kendőket mindig nagyobb tűvel kell készíteni, mint amilyen a fonalhoz ajánlott. Vajon miért? Hogy jobban tudjon nyúlni.

Sajnos előre nem tudjuk megmondani, hogy egy adott fonalból kinél mekkora lesz mondjuk 15 pálca szélességben a munka. Ezért kell kipróbálnod, mérned, és számolnod, mielőtt elkezded a munkát.
Ha elmulasztottad, akkor legalább munka közben ellenőrizd a méretet, mert ha csak a végén jössz rá, hogy a pulóveredből sátorlap lett, vagy éppen ellenkezőleg, a kardigánodat csak az 5 éves gyerekedre tudod ráadni, akkor nagyon el leszel keseredve, és nagyon sok munkád vész kárba.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése