2019. március 6., szerda

Tárolók fonalból

Népszerűek a különféle horgolt tárolók. Többnyire pólófonalból látunk ilyeneket, de nem csak az a fonaltípus alkalmas tárolók készítésére.

Vastagabb, merevebb fonalakból is tudunk horgolni olyan tárolót, aminek van tartása.
A super soft vagy hasonló jelzőkkel ellátott fonalakból ne akarj tárolót horgolni. Egyfelől elvárnánk, hogy a fonal puha legyen, másfelől meg számon kérnénk rajta azt, hogy nincs elég tartása?

Dupla szállal horgolt tároló, harmadik szálba öltött félpálcákkal
Tároló Burcum és Bravo Mezzo fonalból, 2 szállal

Ha kötőfonalból akarsz tárolót horgolni, válassz középvastag fonalat, a vastagabb fajtákból, aminek a vastagsága worsted, 4-es vastagsági kategóriájú. 
A másik fontos dolog, hogy dolgozz dupla szállal.
A harmadik, ami a sikerhez kell, az a fonalhoz illőnél sokkal vékonyabb horgolótű. Amilyen vékonnyal csak horgolni tudod, olyan vékony tűvel horgold a dupla szálat. 

Az itt megmutatott tárolók közül az egyik szürke és kék Burcum és Bravo Mezzo fonalból készült, a dupla szálat 5 mm-es tűvel horgoltam. Nem volt könnyű. :-)

Arany színű cotton Jersey fonalból horgolt félpálcás tároló
Cotton jersey fonalból horgolt tároló

A sárga színű home dekorra alkalmas fonalból, Cotton Jerseyből készült. Itt is próbálkoztam a vékonyabb tűkkel, de a 7 mm volt az, ahol azt mondtam, rendben. 

Attól is függ, hogy milyen vastag tű lesz számodra megfelelő, hogy mennyire horgolsz szorosan. 
A minta félpálca és félpálca harmadik szálba öltve. Ezeket az öltéseket én elég szorosan tudom horgolni, hogy figyelnem kellett arra, ne húzzam túlságosan össze a munkát.

A tárolók készítése


Magic ringbe  8 félpálcával kezdjük a munkát. (8)

A második körben minden pálcára 2 pálca kerül. (16)
A harmadik körben második pálcára szaporítunk. (24)
A negyedik körben minden harmadik pálcára szaporítunk. (32)
Az ötödik körben minden negyedik pálcára szaporítunk. (40)
A hatodik körben minden ötödik pálcára szaporítunk. (48)
(az én tárolóm ekkora, de ha nagyobbat szeretnél, akkor a hetedik körben minden hatodik, a nyolcadik körben minden hetedik pálcára szaporítasz.)

A hetedik körben már nem szaporítok, itt viszont kialakítom az alja szegélyét. A körben minden pálcára egy pálcát horgolok, de úgy, hogy a félpálca hátsó szálába öltök csak. Ekkor alakul ki a színén a kis csík.
Félpálca horgolásakor lehetősége arra, hova öltsünk
Félpálca harmadik szála (third loop)

A nyolcadik körtől kezdve a félpálca harmadik szálába öltök. A harmadik szálat a munka fonák oldalán találod. Minden pálcára egy pálca kerül.

Kettő-négy sor a tároló magassága. Ahogy tetszik, vagy ahogy a fonalad mennyisége engedi.

Az utolsó sorban a felső szegélyt alakítjuk ki. Ebben a sorban hamispálcával dolgozunk, ezt is a félpálca harmadik szálába öltjük. Ez a sor azért kell, hogy az utolsó félpálcás sorunk is szépen belesimuljon a többi közé.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése