2015. május 12., kedd

Hogyan horgolják a kendőt?

Na de hogyan lesz ez ilyen? Hogy csináltad? Honnan kezdődik?
Ezek gyakori kérdések, amikor megmutatok egy kendőt valakinek. Nem csak kezdők kérdeznek ilyeneket, hiszen nem biztos, hogy valaki már horgolt kendőt. Nem kell szégyenkezned, ha 10-20, akárhány év kézimunkázással a hátad mögött még nem került szóba az, hogy kendő.

Horgolt kendő

A kendőformákat már bemutattam, legalábbis a leggyakoribb formákat, hiszen egészen különleges formákat láthatunk.
A háromszög egész egyszerű forma, ha belegondolunk.

Laposabb és magasabb háromszög

A háromszög alakú kendők sem egyformák, a szaporítás mértékétől függ, mennyire lesz lapos a háromszög. Elárulom, hogy ezek a jobb formájúak, mert különben nagyon hosszú lesz hátul a kendő, mire elöl össze tudod fogni.

A kezdés lehet a felső és az alsó részen is.
Mindkét esetben először rövidebb sorokat horgolsz, majd egyre hosszabbakat.

Én a nyakból szeretem kezdeni a kendőt, mert a rövidebb soroknál még gyorsabban haladok, és látványosan növekszik a kendő.
Kendő lehet kisebb is, ha még nem horgoltál eddig kendőt, inkább egy nyakbavaló méretűvel kezdj. Ilyenkor pláne jó, ha a kendőd elnyújtott háromszög alakú, aránylag hamar megnő akkorára, amekkora már használható.

A szaporításról


A kendőket minden esetben úgy horgoljuk, hogy valahol szaporítunk. A fenti két kendőforma esetén Ha lentről kezdjük, akkor a két oldalon, minden sorban szaporítunk.
Ha a tarkónál kezdjük, vagyis a felső oldal közepén, akkor a szélén, és a közepén is.

A szaporítás mértéke határozza meg, mennyire lesz lapos a kendőd.
Minél többet szaporítasz a két szélén, annál laposabb lesz. A közepén nem nagyon tudod növelni a szaporítás mértékét, csúnyán hullámos lesz.

Mekkora tűvel horgoljuk  a kendőt?


Attól függően, mi a célod, a fonalhoz illő méretűvel, de gyakrabban a fonalhoz illő méretnél 1-3 mm-rel nagyobb tűvel.
Ha a fonalhoz való tűmérettel dolgozol, a kendő nem tud nyúlni.
Ha a fonalhoz illő tűnél jóval nagyobb méretű tűvel dolgozol, a munka laza lesz, és a blokkolás során szépen meg fog nőni a kendő. Ekkor fogja elérni igazi méretét, és a minta is ekkor lesz igazán látványos.

Milyen fonalból horgolunk kendőt?


A fonalak terén igazán nagy a változatosság. Kendőmintától függ, milyen fonal illik hozzá. Van olyan kendő, az All shawl például, amihez csipkevékonyságú fonal nem alkalmas, de vastag fonalból nagyon jól mutat.
Csipkemintás kendőt viszont inkább vékony fonalból érdemes horgolni, kötni.
A középvastag fonalak általában alkalmasak, de bátran használd a 6-7 mm-es tűt!

A Tahiti fonalból készült kendőt 4 mm-es tűvel horgoltam.

Kendő Tahiti fonalból
 A bejegyzést itt találod a Tahiti kendőről.

A képen látható kendő nem hatalmas darab, vállat éppen takaró. Elegendő hozzá egy gombolyag fonal. Miért írom ezt?
Gyakran van olyan, hogy látunk egy gyönyörű fonalat, de úgy érezzük, ez a fonal annyira vékony, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni. Ráadásul ezek a gyönyörű fonalak általában nem is a hétköznapi viseletek készítésére szolgáló fonalak árában vannak, hanem sokkal drágábbak.
Jó tudni, hogy fonaltól függően 1-2 gombolyag elegendő egy kisebb (vagy nagyobb) kendőre.
Ez nem olyan nagy anyagi befektetés, még ha a fonal ára amúgy túlmegy a tűréshatárodon.
Ha arra gondolsz, igen, 1500-3000 Ft körüli összegből ki tudok hozni egy egyedi kiegészítőt, vagy egy egyedi ajándékot, máris másképp néz ki.

A kendőket horgolhatod egyszínű és színátmenetes fonalból is. Vannak olyan minták, amik jól mutatnak röviden átmenetes fonalakból is, és vannak, amelyek nem. A hosszan színátmenetes fonalakból gyönyörű darabok készülnek.

Horgolás oktatás


Ha nem tudod elkezdeni a kendőt, hiába a leírást, rajz, mégsem tudod elképzelni, akkor gyere, konzultáljunk róla! :-) A horgolás tanfolyam lehet egy alkalmas is, amikor megtanuljuk, hogyan horgolod a kendőt. Hogyan és hol szaporítasz, megbeszéljük azokat a részeket, amiket nem értesz, és ha hoztad az "igazi" fonalad, akkor elkezdjük a kendőt. Gyakran az első néhány sor bonyolultabb, de utána már csak néhány sor ismétlődik. Ha ezen a néhány soron túlesünk, és egy-két ismétlést elkészítünk, már könnyen tudod folytatni.
Írj, vagy itt, vagy az Fb-n. A személyes oktatás 90 perces, 3.500 Ft-ba kerül.
A kendőhorgolást akkor próbáld ki, ha már a pálcákkal tisztában vagy, szépen tudod horgolni ezeket. A minta olvasását megbeszéljük az órán.

Kendőhorgoló kezdőcsomagokat találsz a webáruházban:
http://www.fonalbolt.com/Kendohorgolo-kezdocsomag-mohair
http://www.fonalbolt.com/Kendohorgolo-kezdocsomag-bambusz-fonallal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése