2012. április 27., péntek

Horgoláspróba, próbadarab

Nem idejétmúlt dolog a horgoláspróba elvégzése. Kis többletmunka az elején, de sok felesleges munkától és fájdalmas bontástól kímélheted meg magad, ha megcsinálod.

Mit jelent a horgoláspróba?

Kiszemeltél egy mintát. Tetszik, és szeretnél egy ruhadarabot készíteni ezzel a mintával.
Megtaláltad a fonalat, tudod, mekkora tűt kell használnod.
Ég benned a tettvágy, és mihamarabb szeretnéd elkezdeni a horgolást. Na, ilyenkor egy kis türelmet kell magadra erőltetned, és meg kell horgolnod a próbadarabot.



Ne blicceld el, mert nem tudhatod, hogy az adott minta, fonal és tű hármasa hogyan fog viselkedni együtt.
Az is kiderülhet, hogy nem is tetszik a minta abból a fonalból, vagy, hogy túl nehéz horgolni, esetleg túl ritka vagy éppen túl sűrű lesz a végeredmény.
Persze, ha belefogsz, és kiderül, hogy másfélszer férsz bele a pulcsiba, vagy csak egy tíz éves gyerekre jó mérettel küzdesz, akkor utólag hiába sajnálkozol, bontanod kell.

Hogy is néz ki a horgoláspróba készítése?
A választott mintával készítesz egy kb. 15X15 cm nagyságú négyzetet. Amikor készen van, akkor lemérsz a négyzetben belül egy 10X10 cm-es részt. Hány pálca és hány sor adja ki a 10X10 cm-t. Az eredményt nem felejted el felírni!
Az igazán lelkesek ki is mossák, és formára igazítva meg is szárítják a próbadarabot, és ezután ismét mérnek.

Mi értelme van kétszer is megmérni?
Amikor először méred, akkor azt tudod meg, a készítés közben mekkora munkadarabot kell készítened,
a mosás-szárítás után viszont azt, mosás után mekkora lesz az elkészült darab. Ugye hordani is akarod, amit horgolsz? Tehát érthető, hogy a mosás utáni méret fontos. Kiderül ilyenkor a mérések összehasonlításával, hogy összemegy vagy kinyúlik a munkadarabod.

Tehát tudod, hány szem/pálca és hány sor a 10X10 cm. Ekkor nekiállsz számolni. Kiszámolod, hány pálcával kell majd dolgoznod, és persze arra is figyelsz, hogy a mintád valahány szemmel osztható-e.
Egyfelől a horgolt holmik rugalmasak, másfelől például egy kardigánnak nem szabad testresimuló méretűnek lennie. Tehát kényelmi bőséget is kalkulálsz.

Azért nem ennyire ijesztő ez az egész:-)
Lényeg, ha készítesz próbadarabot, akkor egy kis többletmunkával pontosabb képet kapsz arról, hogy hány láncszemmel kezdd el az új kedvencet, és nagy valószínűséggel akkorára horgolod, amekkorára szeretted volna horgolni.

1 megjegyzés:

  1. Nekem ez alapvető már régóta, főként ameddig a Fürge Ujjak még megjelent. Abban sosem olyan volt a minta mint ahogy a képen :-)

    Igaz én sosem mostam, lehet hogy kellene ahogy téged olvaslak.

    Köszönöm a tanácsodat!

    VálaszTörlés