Menü

2023. szeptember 19., kedd

Poháralátét, gyorsan elkészülő projekt, ami ajándéknak is alkalmas

Poháralátétről már írtam régebben is, de úgy érzem, ez egy olyan projekt, amiről többször is lehet beszélni.

Poháralátét

Ha a hasznosságot nézzük, azt mondom, poháralátétre szükségünk lehet, ha szoktunk a konyhán kívül is inni. Szerintem ilyen gyakran előfordul, és nem biztos, hogy minden szobaasztalnak jót tesz a forróság, vagy az esetleges vízcsepp. Szóval, poháralátét pedig kell! :-)

Ha a horgolás oldaláról nézem, akkor azt mondom, itt van egy apró projekt, aminek horgolása szórakoztató, gyorsan elkészül, számtalan variációt tudok elépzelni.

A poháralátétre elsősorban 100 % pamutfonalat ajánlok. A Catania fonal tökéletesen alkalmas a feladatra. Több mint 100 árnyalatban kapható, szép fénye van, a vastagsága is ideális. 2,5-3,5 mm közötti tűvel horgolhatod. 

Poháralátétek Catania fonalból

Ha vékonyabb tűt használsz (2,5 mm), akkor a kész darab eléggé merev lesz, nincs szükség semmilyen trükkre, hogy tartása legyen. Ha a 3,5 mm-es mérettel dolgozol, kicsit puhább lesz az alátét, de így is remekül alkalmas a feladatra.

Néhány hete elkezdtem poháralátéteket horgolni. Egy mintát használok, hiszen az elkészült darabok nem egy helyre fognak kerülni. 

Ha poháralátétet horgolsz, nem állsz meg egy darabnál. Egy szett lehet 4 vagy 6 darabos. A könnyebb használat miatt érdemes a szett darabjait eltérő színekből horgolni. Gondolj bele, ha mindenkinek ugyanolyan színű és mintájú a poháralátéte, nehezebben lehet meglelni a sajátunkat. 

Poháralátét leírása

1. kör: Varázskörrel kezdünk, 3 láncszem magasítás után 17 egyráhajtásos pálca. A kört hamispálcával zárjuk.

2. kör: 3 láncszem magasítás, a következő pálcára egyráhajtásos pálca, 2 láncszem. * A következő két pálcára egyráhajtásos pálca, 2 láncszem. *-tól ismételjük körben. A kört zárjuk.

3. kör: Hamispálcákkal elmegyünk az első 2 láncszemes ívig, 3 láncszem magasítás, 1 egyráhajtásos pálca, 2 láncszem, 2 egyráhajtásos pálca az ívbe. *2 egyráhajtásos pálca, 2 láncszem, 2 egyráhajtásos pálca a következő ívbe. *-tól ismételjük a körben. A kört zárjuk.

4. kör: 1 láncszem, rövidpálca az előző kör zárására. *A következő kétláncszemes ívbe 7 egyráhajtásos pálca, két pálcát kihagyunk, a következő pálcaközbe 1 rövidpálca. *-tól ismételjük a körben. Az utolsó rövidpálca helyett a kezdő rövidpálca tetejére hamispálcát öltve zárjuk a kört.

A szálat elvágjuk, a szálvégeket eldolgozzuk.

Ha a varázskör neked nem mond semmit, vagy nem tudod elkészíteni, 6-7 láncszemből kapcsolt gyűrűvel is kezdhetsz.

Egy gombolyag Catania fonalból, 3 mm-es tűvel nekem 9-10 darab poháralátét jött ki. 

Felteheted a kérdést, most akkor mennyi? Az egyik színből 10, a többiből már nem tudtam hozni ezt  a mennyiséget. Nem mindig horgolok egyformán, ha lazább a munka, nagyobbak az alátétek, és a tizedikre már nem volt elég a fonal.

Ötlet

Horgolhatod színesre is a darabokat, maradék fonalak elfogyasztására is remek ez a projekt. 

Kis színesek




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése