2015. január 26., hétfő

Sál tuniszi horgolással

A tuniszi horgolás ma már nagyon változatos. Ezt bizonyítja ez a kis sál is.

Tuniszi csipkesál

Fontos: tuniszi horgoláshoz mindig 1-2 számmal nagyobb horgolótűt használj, mint általában.

A minta cseles, mert pont fordított irányban készült, mint gondolnád.

A sál mintája
Nem túl hosszú a sál, eredetileg is 90 cm körüli hosszúságú, csak akkora, hogy duplán véve nyakban keresztbe lehessen tenni.


Az oldala ilyen:

2015. január 25., vasárnap

Babatakaró rekordidő alatt

Gyorsan elkészülő babatakaró

Nem akarsz vacakolni heteken át? Nincs idő elkészíteni egy finom kis takarót?
Próbáld ki több szállal és nagy tűvel horgolva!


Takaró 4 szál összefogásával
 Több helyen láttam már gyorsan elkészülő takarókat. Középvastag fonal több szálával, és nagy tűvel horgolva gyorsan elkészülőnek írták. Gondoltam, kipróbálom.

Az én takaróm a nagyobbacska babatakarókhoz tartozik, de úgy gondoltam, ha már ilyen vastag, akkor legyen használható méretű is.

Bravo fonal 4 szálát használtam, 12 mm-es horgolótűvel. Nem mondom, hogy kényelmes ezzel a mérettel horgolni, de hogy gyors, az biztos!

Két színt használtam, egy kékes-zöldes színátmenetes fonalat, és világos türkiszt.
 
A színátmenetes
Türkisz Bravo fonal
   

A négy szál színe változott, de ezt előre el is terveztem.
30 dkg türkisz és 15 dkg színátmenetes fonalra volt szükség, a takaró 420 gramm körüli, egy sapka is készült a fonalból.

A minta
Eleinte 2 szál színes és két szál egyszínű volt. Az egyik színeset kb. fél gombolyag után lecseréltem türkiszre. Az utolsó 5 sorban mind a négy szál türkisz.

35 láncszemmel kezdtem, és az első sorban 34 rövidpálcát készítettem.
A sorok elején 3 láncszem magasítás van
2. sor: minden rövidpálcára 1-1 egyráhajtásos pálca.
3-5. sor: minden pálcára 1-1 egyráhajtásos pálca.
6. sor: minden 2. pálcára 2 egyráhajtásos pálca.
7-10. sor: az előző sor pálcacsoportjának két pálcája közé kerül a 2 egyráhajtásos pálca.
11-22. sor: a pálcacsoportok közé kerülnek a 2 pálcás pálcacsoportok.
23-26. sor: az előző sor pálcacsoportjának két pálcája közé kerül a 2 egyráhajtásos pálca
27-30. sor: minden pálcára 1-1 egyráhajtásos pálca

31. sor: rövidpálca. A sor végén nem fejezzük be a munkát, hanem a takaró oldalán folytatva a rövidpálcákat, a másik 3 oldalt is körbehorgoljuk. Amikor visszaérünk a rövidpálcás sorhoz, befejezzük a munkát. A szálakat eldolgozzuk.

2015. január 20., kedd

Figurák horgolása, avagy mi az amigurumi

Szeretnél kis figurákat készíteni? Vagy nem is olyan nagyon kicsiket?

Amigurumi néven találsz sok-sok mintát, amit meghorgolhatsz. Az amigurumi Japánból indulva lett világhírű, és ha annak ellenére, hogy sok éve horgolsz, még nem hallottál róla, ennek az az oka, hogy nem olyan túl régen kezdődött népszerűsége. 2003 előtt nem is igen olvashattál róla.
Az amigurumi horgolt/kötött, kitömött figurát jelent.

Milyen fonalból készüljön?
A Catania fonal remekül alkalmas amigurumi figurák készítésére. Erős és fényes fonal, 100% pamut, több, mint 50 színárnyalatban kapható.
A sok színnek köszönhetően finom színátmeneteket is alkalmazhatsz.
5-10 dkg fonal egy nem túl nagy amigurumihoz is elfogy, és a színek miatt ez nem 1-2 gombolyagot jelent.
Vannak színek, amelyekből többet fogsz használni, és lesznek olyanok, amelyeket egyszer sem vásárolsz. Fehér, drapp, ezek olyan színek, amik biztosan kellenek, ugyanúgy, ahogy a fekete, a piros, a kék. Ha világosabb figurákat horgolsz általában, egy gombolyag fekete nagyon sok ideig elég lesz.
Ha állatokat horgolsz, akkor a bundájához sok fonalat fogsz használni, de a szeme, orra kevesebbet igényel.
Eleinte több színből kell vásárolnod, de amikor már megvan a kezdőkészlet, akkor egy ideig a jobban fogyó színekből kell utánpótlás.

2,5-3,5 mm-es tűvel horgolhatod, majd meglátod, neked melyik a legjobb. A végeredmény ne legyen lukacsos, erre kell törekedned.

Ha kicsit nagyobb tűvel szeretsz dolgozni, vagy nagyobb figurát akarsz, akkor a Lisa a te fonalad. 39 színben kapható, 4-4,5 mm-es tűvel horgolhatod.


Érdekes dolgot tapasztalsz, ha egy mintát elkészítesz Catania és Lisa fonalból is. A mackód, nyuszid, egered, vagy babád sokkal nagyobb lesz, ha Lisából horgolod.

Ha az alapöltéseket tudod, tehát láncszem, hamispálca, rövidpálca már nem ismeretlen, tudsz szaporítani (egy helyre két pálcát ölteni) fogyasztani (két pálcát egybehorgolni), akkor már szinte minden fontos dolgot tudsz, ami az amigurumi horgolásához kell.

Ezen kívül szükséged lesz türelemre is. Ha nem sikerül, ne add fel, de ha úgy érzed, ez nem a te utad, ne legyen miatta rossz érzésed. Van, aki az amigurumi horgolása miatt tanul meg horgolni, és azonnal művészi figurákat alkot, és van, aki hosszú évek gyakorlata és rengeteg elkészült ruhadarab, kiegészítő, és egyéb meghorgolása után nem tudja megkedvelni.

Az amigurumi kisgyermekesek körében nagyon kedvelt, egyes vélemények szerint az amigurumi figura a mai plüss(állat).

2015. január 17., szombat

Miért van annyi sapka?

Gondoltam, itt válaszolok arra  kérdésre, amit többen feltettek már nekem.
Van, aki unalmasnak találja, sőt, többen ki is nevetnek, mondván "csak" sapkát horgolok. Mondjuk ez így nem is igaz, az viszont igen, hogy többnyire kisebb projektjeim vannak.

Ezt a blogot is azért írom, hogy megmutassam a horgolást, annak szépségét másoknak, hogy minél többen kedvet kapjanak hozzá.
Elkészítési módokról, mintákról, technikákról írok, az elkészülő darabok mondhatni melléktermékek.

Legyező-szerű minta színátmenetes fonalból

Ahhoz, hogy egy új technikát, mintát megmutassak, nem kell feltétlenül hatalmas takarót, vagy téli kardigánt, ponchot készíteni. Egy sál, nyakmelegítő, sapka is meg tudja mutatni a mintát, a fonalat.

Ha valaki kezdő horgoló, a hatalmas projektet elvehetik a kedvét. Mindenki szereti, ha sikerül valami, így van ez a horgolással is. Egy kisebb darab hamarabb elkészül, még azelőtt, hogy az illető megunná, vagy feladná a küzdelmet. :-)

Horgolt kistáska

Ruhadarabot nagyon ritkán horgolok, mert felnőtt méretre elég nagy munka, sok fonal, és ha a végén az ember rájön, mégsem áll olyan jól, mint a modellen (akkor sem, ha a modell hasonló alkat volt), akkor nem szereti, nem hordja, és akkor már oda a sikerélmény is.

Horgolt négyzet

Ha nekiállnék egy több száz négyzetből álló takarónak, akkor hónapokig csak arról lenne szó, hol tartok. Ha a négyzetek azonos mintájúak, akkor csak a haladás mértékéről lehet beszámolni. Ez unalmas nekem is, az olvasónak is.
Ha minden négyzet más, akkor legalább van mit mutatni, de ilyen projekteket külföldi blogokban már többet is meg lehet találni. Nem látom értelmét annak, hogy nekiálljak egy ilyen takarónak.

Inkább kisebb, emberi léptékű horgolásokat mutatok, amik néhány óra alatt elkészülnek, olyanokat, amiket kevesebb horgolástudással is el lehet készíteni.

Idén a tuniszi horgolást favorizálom, tudom, ez még az eddigi posztok számából nem látszik. :-)

Tuniszi csipkeminta
A sapka ezután is hangsúlyos lesz, de pont amiatt, hogy akit az nem érdekel, unos-untalan ne találkozzon egy újabb horgolt sapkával, van egy másik blogom, ami csak a sapkák horgolásáról szól. Na, ott tényleg csak sapka van. De az nem baj, hiszen a blog címe is az: Horgolj sapkát!
Miről szólna, ha nem a sapka horgolásáról? :-)

Sapka furfangos mintával

Elárulom, hogy a kötött és horgolt sapkákkal kapcsolatban nekem is voltak ellenérzéseim, és amikor a fejre cuppanó sapkák korszaka volt, nem is hordtam ilyeneket. Évtizedekig kalapom volt, és ma is hordok kalapot is.
Ma már annyiféle sapkafazon van, hogy mindenki megtalálja azt az egy-két formát, ami jól áll, amiben jól érzi  magát.
Többen mondták már azt is, hogy jaj, nem áll jól egyik sapka sem, de felpróbáltam egy beret fazont, egy kicsit bővebb sapkát, és meglepődve láttam, nem is rossz. :-)

Ne feledkezzünk meg egy nagy csoportról, ahol a sapka nagyon fontos szereplő. A gyerekekről van szó. Egészen piciktől kezdve, óvodások, iskolások hordják a kötött vagy horgolt sapkákat.

Horgolt babasapka virággal

Ajándéknak is jó ötlet, egyedi és személyre szabott. Ahogy írni szokták, a szeretetet, a védelmet is belehorgolják a készítők.
Aki nem tud sapkát horgolni, szeretné megtanulni, mert van valaki, akinek szeretne egy sapkát készíteni.
Aztán kiderül, nem egy valakinek kell, mert jönnek a családból, a baráti körből a jelentkezők, különféle igényekkel, milyet kérnek. :-)

Ha a horgolás örömforrás, stresszoldó, stb, akkor nem árt, ha tényleg az, vagyis el is készülnek a tervezett munkák. Egy nem túl nagy projekt esetén erre nagyobb az esély.

Végezetül annyit, a sapkák maradnak, még rengeteg ötletem van, hogy milyen mintával, technikával készüljenek. :-)

2015. január 8., csütörtök

Munka a szükségesnél vastagabb tűvel

Mit jelent az, hogy a szükségesnél vastagabb?

Induljunk ki onnan, hogy minden fonalhoz ajánl a gyártó egy bizonyos vastagságú horgolótűt, kötőtűt. A gyártó szerint azzal a mérettel lehet a legszebben elkészíteni a munkadarabokat.

Jó erre az ajánlásra figyelni, ha "rendes" horgolást készítesz. De mi van akkor, ha nem ilyen darabot akarsz horgolni?
Horgolótűk

Mostanában nagyon divatosak a vastag fonalból készült ruhadarabok, kiegészítők, és szintén nagyon divatosak a közepes vastagságú fonalból, "túlméretes" tűvel készültek is.

Próbáld ki a következőt!

Horgolj egy kis darabot egy fonalból a hozzá ajánlott méretű tűvel, ez a 4-5 mm-es lehet.
Ezután horgolj egy másik kis darabot 8-10 mm-es tűvel.

Közepesnél kicsit vastagabb fonal, 10 mm-es tűvel horgolva

Eleinte a nagyon vastag tűvel való horgolás furcsa lesz, mondhatni kellemetlen. Aztán megszokod, sőt, ha kicsit szorosabban horgolsz, akkor lehet, hogy neked is tetszeni fog a dolog, akárcsak nekem.

Mit érdemes így horgolni?

Sapkát, sálat, nyakmelegítőt. Ezek a kiegészítők lehetnek lazábbak is, de egy pulóver nem lenne jó sokkal nagyobb tűvel horgolva, mert túl laza, nyúlós lenne.

Ha a fonalad nem annyira puha, a vastagabb tű csodát tesz vele! A fonalad puhábbnak tűnik.

Ebben az évben divatosak a túlméretezett darabok. A pulóver, a nyakmelegítő, sál, mind nagyobb, mint a "normális". Ezeket a darabokat készítheted vastagabb fonalból, mint szoktad, és használj hozzá vastagabb tűt, mint a javasolt méret. Így hamar el is készülnek. :-)

2015. január 6., kedd

Tuniszi horgolás - a kezdet

A tuniszi horgolás lényegében más, mint az a fajta horgolás, amit eddig megismertél.

Először is, külön tű kapható hozzá!

Tuniszi tű
Megnyugtatlak, ha 10-12 szem szélességben szeretnél próbálkozni, akkor erre alkalmas lesz a nyél nélküli horgolótűd. Ha esetleg régi alumínium tűd is van, akkor már nyert ügyed van. A mai, kínai alu tűk is jók. Ha félsz, hogy lecsúszik a túlsó végén a horgolás, egy dugót tegyél rá, vagy ha esetleg van kötőtűre való végzáród, azt.

Most nem zavarlak össze azzal, hogy vannak másfajta tuniszi tűk is, lényeg, hosszabb tűre van szükséged, mint máskor.

A második, a munka szempontjából legfontosabb eltérés az, hogy itt van egy sor, amikor jobbról balra horgolsz, majd rögtön ezután balról jobbra haladsz.

Odafelé felszeded a szemeket, mintha kötésed lenne, úgy fog kinézni a tű, majd visszafelé szépen lehorgolgatod, és a sor végén ismét csak 1 hurok van a tűn.

Milyen fonal jó hozzá?

A puhább fonalakból szebb lesz a végeredmény, persze ez függ attól is, mit készítesz. :-)
Kezdésnek középvastag fonalat, és kb 5 mm-es tűt javaslok.

Fontos!
A tuniszi horgoláshoz vastagabb tűt kell használni, mint a rendes horgoláshoz.

A következő bejegyzésben már elkezdjük a munkát, addig is legyen tűd és fonalad a gyakorláshoz.


2015. január 4., vasárnap

Tuniszi horgolás, avagy tanuljunk valami újat

A tuniszi horgolásról be kell valljam, hogy számomra nem új. Az alap öltést már évtizedek óta ismerem, de mivel kb. eddig jutottak el akkoriban a könyvek a témában, hát a tudást nem nagyon hasznosítottam.

A tuniszi horgolás sajátossága, hogy pöndörödik. Most, több évtized után tudtam meg, nem csak nálam. Egyrészt ez tartott vissza attól, hogy bármit is készítsek ezzel a technikával, másrészt az, hogy semmi, szerintem értelmes dolgot nem tudtam kitalálni belőle.

Most, na jó, már vagy két éve ismét nagyon divatos a tuniszi horgolás. Már egyszer próbálkoztam a népszerűsítésével, de kevés sikerrel. Gondolom, mások is eljutottak 2-3 öltésig, majd megálltak, mélyen elgondolkodtak, hogy na jó, és most merre? Majd eltették a tűt.

Azóta egyre több honlapon találunk útmutatót a kezdetekhez, már kész öltés katalógusok vannak, videóban elbeszélve, ahonnan meg lehet tanulni, hogyan is megy ez a tuniszi horgolás.

Jó, hogy vannak videók, mert nyelvi akadályai vannak annak, hogy megértsük a leírásokat. Hiába tud az ember horgolni, a tuniszi horgolásban másképp nevezik az öltéseket, és speciális az elkészítésük is. Ha se kész munkát nem láttunk, se nem olvastunk még róla korábban, akkor nem túl könnyű a minták megértése.

A napokban egy szenzációs tévéműsorban láttam ismét a tuniszi horgolást, és rögtön egy olyan öltéssel, amire azt mondtam, ez állat jól néz ki.
Elő is kaptam a tűt, fonalat hozzá, és kipróbáltam, persze előtte gondosan kigugliztam, vagy kijutúboztam a megfelelő videót. :-)

A minta készítése szórakoztató, és az eredmény nagyon látványos. (Még annál is látványosabb.)

Most nem mutatom meg, mert a próbadarab már áldozatul esett egy másik minta kipróbálásának, amiből viszont el is fog készülni a MŰ.

A MŰ egy része itt látható.

Tuniszi minta. Bal oldalon a fonákja, jobb oldalon a színe látható.


Csipke tuniszi horgolással.

Mert nem ám az a kemény, vastag, fonalfaló valami a tuniszi horgolás, ami ráadásul hurkába gördül, amint letesszük az asztalra!

Nem, van légiesen könnyű tuniszi horgolás is, amiből csipkekendőt, csipkesálat, bármit készíthetünk!

Gondoltam, itt az idő, ismét feldobom a témát, tanuljunk tuniszit horgolni!
A Facebookon van is egy csoportunk, ahol együtt próbáljuk felfedezni a horgolás eme, számunkra eddig ismeretlen szegletét.


Ha érdekel, jelentkezz nyugodtan a csoportba. Ha most tanulsz horgolni, akkor nem ajánlom számodra a tuniszi horgolást. Előbb légy tisztában a normál horgolással, mert a tuniszi más, és bizony nagyobb figyelmet követel, mert nagyon könnyű elveszteni a széleken a szemeket.

Ha nem Facebookozol, akkor se keseredj el, mert itt is írok a tuniszi horgolásról.