2014. október 27., hétfő

Vastag fonal - gyors siker

Ne félj a vastag fonalaktól!

Többnyire divatholmit készítünk, kevesen vannak, akik szép, vékony fonalból kötnek csipkepulóvert vagy norvég mintást pulcsit.
Amúgy is ma már nem is a norvég minta a divat, hanem a Fair Isle, ami pont olyan, mint a norvég, csak nem formára kötnek, hanem a kész alapdarabokat szabással alakítják pulóverré. Jó, tudom, ennél bonyolultabb, de aki egyiket se ismeri, annak ennyi információ elég is erről, no meg ez itt egy horgolással foglalkozó blog.

Ha sapkát, sálat, kendőt, kapucnit, ponchot készítesz többnyire, akkor a vastag fonalaktól ne félj!
A vastag fonalakhoz jó vastag tűt kell használnod, amivel a munka nem túl kellemes szerintem, de az az előnye megvan, hogy 1 óra alatt készen vagy egy hosszabb sállal is.

Hogyan jutsz vastag fonalhoz?

  • Megveszed a boltban
  • Több szálat összefogsz.

A fonalválasztékhoz ma már minden gyártónál hozzá tartoznak a vastag, nagyon vastag és még annál is vastagabb fonalak.

Bulky, chunky, super bulky vastagsági jelölésekkel ellátott fonalakról van szó. 5-6 -os fonalvastagság

De ha összefogsz 2 szálat, ami 3-as vastagság, vagyis középvastag, amit egyszálasan 4-5 mm-es tűvel horgolsz, máris van egy vastag fonalad.
Ha még bátrabb vagy, és 3 szálat fogsz össze, veheted is elő a 10 mm-es tűt a horgoláshoz.

Horgolótűk

Azt, hogy pontosan mekkora tű kell neked, ki kell tapasztalnod. Én is sokáig kerestem egy-egy sapka horgolásánál, melyik az a tűméret, amikor már elég laza, de még nem túlságosan az, és ráadásul elégedett is vagyok az eredménnyel.

A Bravo Big fonalhoz például 15 mm-es tűt használtam, és végre elégedett vagyok! Tavaly kisebb tűvel horgoltam, ahogy javasolták is, és nekem túl merevnek tűnt a sapka és sál. Sokat kísérleteztem, kipróbáltam a fonalhoz ajánlott mintákat, tűméreteket, kötöttem, horgoltam, a spirálmintás sapka és a laza csipkemintás sál kivételével annyira nem tetszett a kész mű. Volt, hogy csak annyi volt a probléma, hogy a fonalból nem jött ki olyan hosszú sál, mint ami kényelmesen kétszer körbeérte volna a nyakamat, máskor meg túl sérülékenynek éreztem a laza sálat, horgolva pedig túl szorosnak.

Sál Bravo Big fonalból

Tehát kísérletezni kell!
Jó, ha tudod, hogy ha gyapjútartalmú a vastag fonalad, akkor az puhább, mint a 100 % akril ugyanolyan vastagságban.
Ha puhább akrilt veszel több szálasan, akkor vastag, de puha fonalat kapsz.

A nagyon vastag fonalak nem 5 vagy 10 dkg-os gombolyagokban vannak, hanem 15-20 dkg-os, hatalmas gombolyagokban. Egy gombolyag ehhez a súlyhoz képest meglepően kevés fonalat tartalmaz, de nem is lehet összehasonlítani egy vékonyabb fonallal.

Egy gombolyagból elkészül a sál vagy nyakmelegítő. Ha sapka-sál kombót akarsz, akkor vagy rövid sálad lesz, vagy egy együtteshez két gombolyagot veszel.

6 pálca egy sorban - sál
Ha egy gombolyagos projektet akarsz, és sapka-sál a cél, akkor először készítsd el a sapkát, majd mérd le, mennyi fonalad maradt, és próbáld megsaccolni, milyen szélesen tudod elkezdeni, hogy értékelhető hosszúságot kapj!
A másik lehetőség, készítesz egy olyan hosszú láncszem nélküli pálcákkal készülő sort, amilyen hosszú sálat akarsz, ezt leméred, valamint a maradék fonalat is, és szorzás-osztás után kiderül, hány sort tudsz még horgolni .

2014. október 25., szombat

Egyszerű nyakmelegítő

Szeretem a gyors sikereket, nem tudom, mondtam-e már. Nem is szívesen állok neki nagy munkáknak, inkább a gyorsan elkészíthető, egyszerű darabokat kedvelem.

Adott egy fonal, ami elég vastag, akril, nem a szuperpuha fajtából. Igaz, ismerek praktikát a fonal puhítására, de a könnyebb megoldást választottam.

Tudtad, tapasztaltad már, hogy a fonalak már attól is puhulnak, hogy vastagabb tűvel dolgozol velük, mint az ajánlott méret?
Ezt a fonalat 5 mm körüli tűvel ajánlják horgolni.

Ha 8-10 mm-es tűt használsz, azonnal puhább lesz az elkészülő darab.

Egyszerű nyakmelegítő
Itt egy nagyon egyszerű, horgolt nyakmelegítőt mutatok be, amit kezdők is nagyon könnyen el tudnak készíteni. Fonaltakarékos projekt, hiszen nem nagy. Idő sem kell hozzá túl sok.

7 sor az egész.

Olyan hosszú láncszemsorral kezded, ami a fejedet körbeéri. A láncszemekből gyűrűt kapcsolsz, vigyázva, ne legyen benne csavar.

Az első sorban rövidpálcákat horgolsz. A következő 5 sorban hosszított egyráhajtásos pálcák vannak.

A hosszított egyráhajtásos pálca (angolul: extended double crochet) a következő:

Ráhajtás, belebök, áthúz - ráhajtás, egy!!! hurkon áthúz - ráhajtás két hurkon áthúz - ráhajtás két hurkon áthúz.

Tehát egy olyan egyráhajtásos pálca, amit 3 lépésben horgolsz le. Először csak egy hurkot, majd a szokásos 2-2 hurkot.

Az utolsó sor ismét rövidpálca.
A munkát befejezed, a szálakat eldolgozod.

2014. október 23., csütörtök

Nyakmelegítő nagyon vastag fonalból

Ha gyors projektre vágysz, akkor a vastag fonal remek választás!

Divatos, könnyű vele dolgozni, és nagyon gyors eredményt hoz.

A Bravo Big fonal 200 grammos gombolyagban kapható, és 10 mm-es tűt ajánlanak hozzá.

Tavaly már barátkoztam vele, akkor a horgolás annyira nem jött be, de akkor még horgoláshoz is 10 mm-es tűt írtak. Idén horgoláshoz a 15 mm-es tűt használják a mintáknál.

Nyakbavaló Bravo Big fonalból


Láttál már 15 mm vastag horgolótűt? Elég brutálisan néz ki. Képzeld el, hogy az átmérő 15 mm. Vastagabb, mint a legtöbb fakanál nyele, még szerencse, hogy nem seprűnyél vastagság. A lényeg az, hogy elvileg gyors a munka, de gyakorlatilag annyira mégsem, mert elég lassan tudod a pálcákat horgolni ezzel a nagyon vastag tűvel. A kezed is hamar kikészül tőle, szóval jobb, ha beosztod a munkát, és nem egy délután akarod majd, persze az utolsó pillanatban meghorgolni az összes karácsonyi ajándékot vastag fonalból. :-)

Nyugodj meg, a munka hamar készen lesz, mert bár sokkal tovább készül egy pálca, mint mondjuk az 5 mm-es tűvel, de a vastagság miatt itt egy sor kb. 2 cm magas, és pálcánként 1 cm körüli a szélesség.
Kevés pálca, kevés sor!

A képen látható nyakbavaló 10 pálcás sorokkal van horgolva egyráhajtásos pálcákkal, és kb 85 cm hosszú. A két végét rövidpálcákkal horgoltam össze.

Megvallom, ezt a hosszúságot nem kedvelem, mert a nyakam fázik, és nem díszként hordok sálat, kendőt a nyakamban.
Lehet, hogy rövidebb jobb lenne?

2014. október 1., szerda

Horgolt passzé

A pulóverek aljára passzét szoktunk kötni. Jó, nem mindig, de túlnyomóan igen.
Ha horgolunk, szintén szükségünk van olyan módszerre, amivel rugalmas lesz a pulóver alja. Nem csak itt használható a passzé, hanem sálak kedvelt mintája is egyben.

Ha eddig nem tudtad, hogyan tudnád horgolva elkészíteni, most az itt látható videó segíteni fog ebben.

Nem kell angolul tudnod, nézd figyelmesen a videót.

Az első sorban rövidpálcát készítesz minden láncszembe, a másodikban minden pálcára hamispálcát (kúszószemet), a harmadikban a hamispálcákba öltöd a rövidpálcát, amit a munka hátsó oldalán találsz meg. A második-harmadik sort kell ismételned.

Próbáld ki!