2016. október 17., hétfő

Egy új őrület - Planned Pooling

Aki azt mondja, hogy a horgolás unalmas, és csak vén mámikák a fotelban ülve horgolgatnak csipketerítőket, amik senkit sem érdekelnek, nyugodtan billentsük tunikán, és mutassuk meg neki, milyen is a mai horgolás. Például itt van ez a Planned Pooling technika. Nem csodálkozok, ha gőzöd sincs mi az, mert 1 hónapja még nekem sem volt.

Kipróbálom én is

Már 2-3 hete láttam kockásan horgolt sálakat, de különösebben nem figyeltem fel rá, mert azt gondoltam, sok gombolyagból horgolták. Mert ugye az intarzia horgolás is menő mostanság. Nyugi, egyik sem lesz kötelező! :-)

Tehát láttam a sálakat, keskeny mintákat, de mindig lapoztam egyet, nem olvastam el, mit írnak róla. Aztán a hét végén voltam szíves elolvasni, sőt Mikeynál megnéztem egy videót is róla. Majd nem volt megállás, már mindent tudni akartam. Több cikket is találtam a témában, amik részletesen elmondják, mi ez, és hogyan készül.

Azt hiszem ideje elmondani, miről is van szó.

A színátmenetes fonalak a főszereplői. Biztosan észrevetted már, főleg, ha horgolsz, hogy a színátmenetes fonalaknál gyakran mezők alakulnak ki, de az is lehet, egész helyes kis mintát ad ki egy-egy fonal. Azt eddig is tudtuk, függ a munkadarab szélességétől, milyen lesz a minta, és attól is kötünk vagy horgolunk. De mi most csak a horgolással foglalkozunk. Ezek a mezők mondjuk úgy, nem kívánatosak, ezért a gyártók javaslata az, hogy egyszerre több gombolyagból dolgozzunk, pár soronként váltva ezeket, és így elkerülhetjük, hogy összefüggő mező alakuljon ki egy színből.
Azonban arról nem szólt a dolog, hogy lehet, ezek a mezők nem is mezők lesznek, hanem érdekes alakzatok.

A Planned Poolinghoz kell egy színátmenetes fonal, olyan, ami nem 2-3 cm-es darabokból áll színenként, de nem is hosszan átmenetes, valamint a festése olyan, hogy az adott színek ismétlődése végig azonos. Sok fonalnál ez nem így van, a jacquard mintánál pláne nem. Tehát az első feladat, találjunk alkalmas fonalat. Ameddig ezt keressük, megtanulhatjuk a mintát.

A Planned Poolinghoz egy minta kifejezetten alkalmas. Ez a moss stitch.
A rajzon megszemlélheted.


A lényege, a láncszemsorra a harmadik láncszembe öltjük az első rövidpálcát, 1 láncszem, egy szemet kihagyunk, a következőbe 1 rövidpálca, 1 láncszem, stb.
A következő sorban az egyláncszemes ívekbe tesszük a rövidpálcát, és a pálcák felett láncszem lesz.
A továbbiakban ezt folytatjuk.

Ez a minta alkalmas a Planned Pooling technikára.

Azt ne várd, hogy fogsz egy fonalat, és máris alakul a minta! Most már tudjuk, milyen fonal kell, és milyen mintát fogunk horgolni.
Most jön maga a technika!
Tehát letekersz a fonalból, megállapítod, hol van egy egység vége, ahol az első szín következik ismét. A láncszemsort elkezded horgolni, és olyan hosszan horgolsz, hogy a kezdő szín ismét visszatérjen, de ebből 1 hurok legyen a tűn. Ekkor megfordulsz, és a mintát kezded horgolni. Figyelni kell, mert nem megyünk végig a soron, csak addig, amíg a színek szép sorban végigjönnek egyszer, és ismét az első szín következik. Ekkor választhatjuk azt, hogy azonnal fordulunk, de lehet még egy pálcát horgolni, és akkor fordulni. A minta mindkét esetben másképp alakul.
10-14 sor után már látni kell valamiféle mintakezdeményt.

Ha kipróbáltad, és nem sikerült, akkor próbálkozz vékonyabb tűvel, hogy szorosabb legyen a minta.
Kísérletezni kell, de ez nem jelenti azt, bármelyik fonal kiadja a mintát, ha ügyes vagy. Ha már valakinek sikerült egy adott fonalból megalkotni egy mintát, akkor érdemes próbálkoznod. Ne feledd, a fonalak kis része alkalmas erre!

Az egyik blogbejegyzésben a már kipróbált és alkalmasnak mutatkozó fonalak neve is szerepel.
Sajnos, ezek a fonalak Magyarországon nem kaphatók. Annyit már tudok, hogy a Red Heart Soft fonalából a garden árnyalat alkalmas erre, és a Red Heart Bella fonal 01005 passion color árnyalata.

Én is készítettem próbát, az első a Red Heart Bella candy color
volt, ott nagyon rövidek az átmenetek, nem véltem felfedezni semmit.

A második alanyom a Lisa Color fonal volt, itt alakul valami, de ahogy látni is, a horgolás szorosságán kell változtatnom. Már az első két sor után jobban odafigyeltem, de lehet, nekem is tűt kell váltanom, és új próbát kell készítenem.

Lisa colorból
Ez még nem az igazi, de ki tudja, lehet, nem lesz az, akárhogy is igyekszem.
Amikor megtudtam, a garden jó hozzá, megörültem, mert abból van itthon. Még egy napot gondolkoztam, végül elkezdtem.
Az első próbálkozás a képen, itt nem éreztem úgy, hogy ez lenne az igazi. Lebontottam, majd megtaláltam a listát, amiben benne van ez a fonal, és szerencsére a tűméret és a szemszám is szerepelt ott. A szemek száma stimmelt nálam is, a tű mérete nem volt jó. 4,5 mm-es tűvel fogja kiadni a mintát, ha egyszer igazából sikerül.


Többszöri bontás-horgolás után több órai kemény munkával sikerült elkészítenem ezt:

Planned pooling gyakorlás
Valami látszik, sőt, ahogy a monitoron nézem, és még messzebb megyek, akkor azt mondom, ohh, hát itt a minta. Na mindegy, mert délután már egészen máshogy nézett ki a horgolás. Akkor nagyon koncentráltam, hogy elég szorosan horgoljak. Ezét aztán kellőképpen lassú is voltam. Úgy néz ki, egyszer elveszett a minta, vagy legalábbis van egy fura néhány centiméter.

Közben volt próba 4 mm-es tűvel is, de akkor nagyon érdekes dolog történt. Oszlopok alakultak ki, ez nekem nem tetszett, ezért itt is bontás volt. Nem gondoltam volna, hogy a tűnél ez a fél mm ennyit fog számítani.

Az alábbi helyeken értékes információkhoz juthatsz a planned pooling technikával kapcsolatban:


A témában mindenki kezdő! :-)

2016. október 12., szerda

Színátmenetes, nagyimintás vállkendő

A nagyiminta kezdők számára sem bonyolult. Lehet, horgolt kockás mintaként ismered. Amióta az internet a fő forrás, granny vagyis nagyimintaként olvasunk róla. Nagyon népszerű minta, gyorsan meg lehet tanulni, hiszen mindig ugyanazt ismételjük.

Nagyimintás kendő


Az ember horgol, számolja a pálcákat, 1-2-3, a negyedik egy láncszem. A következő láncszemívben ismét 1-2-3, láncszem.
A kendő rajza


A saroknál 2 láncszemet horgolunk, és a kétláncszemes ívbe 2-szer 3 pálcát öltünk, köztük 2 láncszemmel. A sorok végén kétráhajtásos pálca van, az első pálcát 4 láncszem helyettesíti.

A minta közelről

Horgolhatod kisebbre, akkor gyerekméret, vagy felnőttnek nyakba való sál, de ha nem unod, és fonalad is van elegendő, akkor horgold jó nagyra. Kardigánnal ér fel.

A kendő közepe

Ez a példány jó nagy lett végül, és olyan jó meleg! :-)

Milyen legyen a befejezése?

  • Abbahagyod és kész.
  • Keresel rá egy szép szélmintát.
  • Az utolsó sorban a 3 pálca helyett 5-7 pálcát horgolsz.
  • Rojtot teszel rá.

A kendő széle

Sok lehetőséged van, hogy a készülő nagyimintás kendő csak a tiéd legyen. Minden fonalból máshogy mutat, és számtalan színvariációban lehet elkészíteni, a befejezése is sokféle lehet, szóval nem olyan nehéz elérni, hogy egy ilyen mintával horgolt kendő mégis egyedi legyen.